Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVA VRSTA AMERIČKOG RATOVANJA: Bijela kuća želi rat u Afganistanu prepustiti privatnim kompanijama poput tvrtke ‘Blackwater’

NOVA VRSTA AMERIČKOG RATOVANJA: Bijela kuća želi rat u Afganistanu prepustiti privatnim kompanijama poput tvrtke ‘Blackwater’

afganistan-vojskaBijela kuća namjerava napravi plan kako bi veći dio vojnih operacija SAD u Afganistanu prenio na privatnike, navodi list “USA Today”, pozivajući se na osnivača privatne vojne tvrtke “Blackwater” Erika Princea

Naime, članovi administracije Donalda Trumpa već nekoliko mjeseci pripremaju novu strategiju s obzirom da su nezadovoljni time što gube rat u Afganistanu. Istovremeno, oni zahtijevaju smjenu generala John W. Nicholsona koji je zadužen za zapovjedništvo nad američkom vojskom u tom dijelu planete.

Prema podacima koje je objavio list, plan će podrazumijevati najam 5.500 vojnika po ugovoru, od kojih će najveći broj biti bivši specijalci koji će konzultirati afganistansku vojsku diljem zemlje.

Shodno planu, bit će unajmljeno i 90 zrakoplova koji će se koristiti u medicinske svrhe, za potporu vojsci i za prijevoz vojnika.

Prema pisanju lista, plan se vrlo ozbiljno razmatra unatoč upozorenjima Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Herbert McMastera i ministra obrane James Matissea.

Prince navodi i da će vojnici po ugovoru pružiti dodatnu snagu tamošnjoj vojsci, nosit će afganistanske uniforme, a piloti će izvršavati zadatke sukladno odlukama afganistanske vlasti.

On kaže i da je za realizaciju tog plana neophodno izdvojiti oko 10 milijardi dolara godišnje, što je daleko manje nego što je Pentagon izdvojio samo ove godine – 40 milijardi.

Iz Bijele kuće još nisu željeli komentirati tu informaciju.

Tvrtka “Blackwater” osnovana je 1996. godine kao privatna vojna kompanija koja je do sada poprimila razmjere prave vojske. Njene trupe sudjelovale su u operacijama u Iraku, a u mnogo navrata mediji su je optuživali za nesmotreno ubijanje civila.

U žiži javnosti dospjela je 2004. godine nakon što su četiri vojnika po ugovoru poginula u Iraku, što je rezultiralo odmazdom tvrtke poznatijom kao “prva bitka za Faludžu” kada je stradalo skoro 600 civila.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,