Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GROM IZ VEDRA NEBA: Poljska izlazi iz Europske unije!

GROM IZ VEDRA NEBA: Poljska izlazi iz Europske unije!

poljska-eu-protestEuropska unija je početkom ovog tjedna dala konačni ultimatum Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj da prime imigrante u roku od mjesec dana, a ako to ne učine, navodno će se suočiti s kaznama u skladu s pravilima EU

Naravno, Budimpešta, Varšava i Prag ovo vide kao ultimatum i poručuju kako se njihov stav o ovom pitanju neće promijeniti

Jučer je Varšava poručila Bruxellesu kako nema namjeru poštovati odluku Suda pravde EU i poljsko Ministarstvo okoliša je odgovorilo kako će ignorirati presudu i privremenu zabranu sječe Bjelovješke prašume koju je zaštitio UNESCO. Ekolozi upozoravaju da se siječe i izvozi drveće starije od 100 godina, što je očigledno kršenje europskih zakona iz područja ”Natura 2000”. No, poljske vlasti tvrde da se siječe dio šume kako bi se spriječilo širenje opasne štetne vrste otkornjaka, koji se pojavio u prašumi na granici s Bjelorusijom.

Gotovo da nema područja u kojem Poljska i Europska unija nisu u sukobu, ali je najveći izbio kada je poljska vlada je pokrenula proces preoblikovanja pravosudnog sustava, a EU zaprijetila da će teško kazniti zemlju ako bude provodila usvojene mjere.

Kako se Varšava oglušila na prijetnje, Europska komisija je odlučila kazniti Poljsku zbog pokušaja ukidanja podjele vlasti. Europska komisija uvođenje sankcija Poljskoj, iako je Mađarska poručila da će uložiti veto i spriječiti kažnjavanje Varšave.

Sankcije su općenito glavni kojim EU provodi svoje ciljeve u vanjskoj i sigurnosnoj politici. Prema priopćenju Bruxellesa, ”sankcije trebaju pomoći u širenju mira, demokracije i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava”.

Cilj sankcija je da se zemlje kojima su nametnute prinude na političke promjene, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Dovoljno se sjetiti primjere Kube, Irana, Sjeverne Koreje i sada Rusije.

Međutim, Bruxelles je uvjeren da će pritiskom i sankcijama ”izolirati vlade i druge skupine koje ugrožavaju interese EU ili krše međunarodne standarde, a one će trajati sve dok one ne promijene svoje stavove”.

Uvod u najavu da Poljska ne treba Europsku uniju

Jednako kao što je bio slučaj s drugim zemljama, Poljsku ne samo da ne plaše prijetnje sankcijama, nego je zauzela još čvršći stav, a ako bude potrebno, može i izaći iz Europske unije.

”Poljska vlada će otvoriti pitanje članstva zemlje u EU i europske budućnosti zemlje”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Bivši predsjednik Poljske u akcijama Varšave vidi opasan pokušaj da zemlju uvuče u sukob s EU, a na kraju bi mogla priopćiti da Europska unija uopće ne treba Poljskoj, izvještava EU Observer.

”Poljska vlada se priprema razmotriti pitanje članstva zemlje u Europskoj uniji”, rekao je predsjednik Vijeća Europe i bivši predsjednika Poljske Donald Tusk.

Prema njegovim riječima, ”europska budućnosti Poljske je danas vrlo upitna”.

”Sama činjenica da je odluka Europskog suda je tako arogantno odbijena, govori da je Vlada Poljske pokrenula vrlo opasan proces. Ova je situacija očigledan pokušaj da Poljska uđe u sukob s Europskom unijom”, rekao je čelnik EU o svojoj domovini.

”Ovo je kao uvod u najavu da Poljska ne treba Europsku uniju i da EU ne treba Poljsku”, uvjeren je čelnik Europskog vijeća i dodao ”kako se boji da je ovaj trenutak sve bliži”.

Prema njegovim riječima, poljsko pravosuđe je do sada bilo u sukobu s institucijama EU, a čak i njezini saveznici u regiji, kao Mađarska, počeli su se distancirati od Poljske u Europskom vijeću.

”Postoji niz tema u kojima se poljska vlada ponaša vrlo kontroverzno. To vidi cijela EU, ponekad čak i Budimpešta”, rekao je Donald Tusk, iako Orbanova podrška Varšavi do sada nije izostala.

Kao što smo naveli, Europska komisija je zaprijetila da će uvesti sankcije Poljskoj zbog reforme pravosuđa. Varšava može biti lišena prava glasa u Vijeću Europe, što bi bila odluka bez presedana u povijesti Europske unije, naglašava EU Observer.

Osim toga, Europska komisija je počela pripremne radove s namjerom da kazni Poljsku za nepoštivanje odluke Europskog vijeća o davanju azila izbjeglicama koji se nalaze u Grčkoj i Italiji. Na drugoj strani, Poljska se priprema zatražiti odštetu od Njemačke za štetu počinjenu u Drugom svjetskom ratu, što će otvoriti novo polje sukoba s Europskom unijom, zaključuje EU Observer.
 
(N.Babic-logicno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,