Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » OVAKO JE RUSIJA ODGOVORILA NA NOVE AMERIČKE SANKCIJE – ODBACILA JE DOLAR!

OVAKO JE RUSIJA ODGOVORILA NA NOVE AMERIČKE SANKCIJE – ODBACILA JE DOLAR!

dolar-putinNakon novih sankcija protiv Rusije koje je predsjednik Donald Trump potpisao prošli tjedan, Moskva je odgovorila u ponedjeljak objavivši da će Rusija ubrzati rad na smanjenju ovisnosti zemlje o zapadnim sustavima plaćanja i američkog dolara u cjelini, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti

„Mi ćemo, naravno, intenzivirati poslove u pronalaženju zamjene za uvoz, smanjenje ovisnosti o platnim sustavima SAD-a, poput dolara kao valute poravnanja i tako dalje. To je postala vitalna potreba„ – rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov u ponedjeljak, kako je navela RIA.

„Inače ćemo uvijek sjediti na njihovoj udici, upravo to je njima potrebno”, dodao je.

Izglasani zakon o sankcijama Rusiji, kojeg su stvorili američki političari zbog stalnih optužbi da je Rusija imala utjecaj na američke predsjedničke izbore 2016. godine, je prošao Kongres i poslan na Trumpov stol na konačno usvajanje krajem srpnja.

Rusija nije čekala potpis američkog predsjednika, međutim, ona je hrabro odgovorila samo nekoliko sati nakon odobrenja američkog Kongresa. Kao što je CNN izvijestio:

„Predsjednik Vladimir Putin je uzvratio na nove američke sankcije smanjivanjem američkog diplomatskog osoblja u svojoj diplomatskoj misiji u Rusiji za 755, što je najagresivnije potez Moskve protiv Washingtona od posljednjih godina Hladnog rata”.

Trump je potpisao zakon o sankcijama prošle srijeda 2. kolovoza.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ryabkov je izrazio komentare u ponedjeljak koji su slični onima njegovog šefa, ministra vanjskih poslova Sergej Lavrova koji se sastao prije par dana sa američkim državnim tajnikom Rex Tillersonom na marginama foruma Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) na Filipinima.

Govoreći o odnosima SAD-a i Rusije, Tillerson je rekao u ponedjeljak kako postoji „ozbiljno nepovjerenje između naših dviju zemalja”, ali da se „jednostavno mora pronaći neki način da se s time suočimo.”

O navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016., Tillerson je rekao da SAD treba pomoći Rusiji da „razumije koliko je ozbiljnan ovaj incident bio i koliko ozbiljno je oštećen odnos dviju zemalja.”

Državni tajnik također je rekao u ponedjeljak da službeni odgovor na rusko protjerivanje 755 američkih diplomata krajem srpnja se može očekivati do 1. rujna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , ,