Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » EKSKLUZIVNO: Znanstvenici priznali da stvarno nemaju pojma čemu zapravo služi 75% ljudskog genetskog koda

EKSKLUZIVNO: Znanstvenici priznali da stvarno nemaju pojma čemu zapravo služi 75% ljudskog genetskog koda

genom-DNANova studija je pokazala da su tri četvrtine ljudskog genoma nefunkcionalne ili „junk DNA”, što bi moglo značiti nemaju nikakav koristan smisao … ili to samo može značiti da znanstvenici nemaju pojma za što se još koristi

Oni znaju, međutim, što te tri četvrtine ljudskog genoma ne rade: Ove nepravilanne sekvence nukleotida ne kodiraju proteine odgovorne za kemijske reakcije u našem tijelu.

U 1950., pretpostavljalo se da većina DNK kodira proteine, ali tijekom godina postalo je jasno da je samo dio genoma odgovoran za kodiranje funkcionalnih proteina. Pojam „junk DNA” je prvi put korišten 1972. godine, a odnosi se na DNA koji nema poznatu funkciju.

Istraživači Sveučilišta u Houstonu, na čelu sa profesorom Dan Graurom, koristili su matematičke izračune kako bi se utvrdilo da je samo negdje između 10 i 25 posto naše DNK – funkcionalno. Oni su došli do svojih izračuna koristeći štetnu brzinu mutacije, koja zastupa stopu štetnih mutacija, uz stopu zamjene fertiliteta. Studija je objavljena u časopisu Genome Biology and Evolution.

To je u suprotnosti sa studijom “Encode” iz 2012., koja je tvrdila da je čak 80 posto naše DNK funkcionalno.

Ta studija je zaradila kritike radi preširoke definicije pojma „funkcionalno.” Kako Graur kaže, DNA koja je funkcionalna je dio koji se razvio i ima važne evolucijske efekte te ima funkciju koja se održava kroz prirodnu selekciju.

Graur ne vjeruje u tvrdnje studije “Encode” i te je odbacio njihove rezultate rekavši: „Oni su potrošili 400 milijuna dolara, da bi nešto veliko imali za reći.”

Graur vjeruje da je DNA s nižim postotkom funkcionalne DNA zapravo bolja sa strane evolucijske perspektive čovječanstva jer razotkriva manji postotak DNK od opasnosti od mutacije koja povećava izglede za preranu smrt.

Na nefunkcionalnu DNK mutacija nema nikakav utjecaj, jer ne može biti poboljšana, niti oštećena.

Parovi bi trebali imati 15-ero djece

On kaže da ako je većina ljudske DNA funkcionalna, ljudi će akumulirati puno štetnih mutacija i trebalo bi imati nerealan natalitet kako bi se održala populacija.

„Da bi 80 posto ljudskog genoma bilo funkcionalno, svaki par na svijetu bi trebao začeti u prosjeku 15 djece i sve, ali dvoje bi moralo umrijeti ili se ne reproducirati” rekao je.

Prema povijesnim zapisima stanovništva, svaki par po generaciji je morao “podići” nešto više od dvoje djece kako bi održali stabilan broj stanovnika. Tijekom proteklih 200.000 godina, stopa fertiliteta se održavala između 2,1 i 3,0 djece po paru; globalna populacija ostala prilično statična dok je smrtnosti djece pala i stopa fertiliteta premašila razinu zamjene u 19. stoljeću.

Graur tvrdi da zna točan iznos DNK koji je funkcionalan i koji bi mogao pomoći biomedicinskim istraživačima da usredotočite svoje napore samo na dijelove koji bi mogli spriječiti ili izliječiti bolesti nego da sekvencioniraju čitav ljudski DNA.

Je li većina našeg DNK stvarno beskorisna?

Ova procjena je usklađena sa studijom iz 2014. godine koja je usporedila ljudski genom s onim drugih vrsta i utvrdila da je samo oko 8 posto funkcionalan.

Jedan od autora te studije, Chris Ponting sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da su dva nalaza podržavala jedni drugog, dodajući: „Mi se šetamo po genomu gdje je samo jedna od 10 baza zapravo bitna.”

U međuvremenu, Ryan Gregory sa Sveučilišta Guelph je kaže da mi jednostavno ne znamo koliko ljudskog DNK ima nesekvencijsku povezanu funkciju. On priznaje da bi puno toga mogao biti „junk”, ali upozorava da još uvijek ne znamo koliki dio DNK nosi funkciju nepovezanih odnosa, dodajući da su neki dijelovi DNK još uvijek koristni iako nisu imali važan slijed.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,