Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanstveni časopis potvrdio da konzumacija kurkume može izliječiti rak multiplog mijeloma kod 57-godišnje žene

Znanstveni časopis potvrdio da konzumacija kurkume može izliječiti rak multiplog mijeloma kod 57-godišnje žene

kurkuma-zlicaNakon što je oboljela od raka krvi i prošla kroz tri runde kemoterapije i četiri transplantacije matičnih stanica i dalje je bila bolesna i slaba, Dieneke Ferguson je vjerovala da je došla do kraja svog života

Rečeno joj je da je iscrpila sve svoje mogućnosti.

„Ništa nije pomoglo: bilo je jednostavno previše raka … nije bilo ništa drugo što sam mogla učiniti”, prisjetila se u razgovoru za Daily Mail.

Ferguson je, međutim, odbiila prihvatiti „neizbježno”, i okrenula se prema alternativnom liječenju: kurkuminu.

Polifenol kurkumin, koja je glavni spoj i sastojak kurkuma, je ono što ju je održalo na životu i dalo joj zdravlje u posljednjih pet godina, kaže ona. Njena izvanredna priča će biti predstavljena u novom istraživanju u časopisu British Medical Journal.

Stanovnica Sjevernog Londona prvi put je oboljela od mijeloma u 2007. godini kada joj je dijagnosticiran oblik raka krvi gdje stanice plazme postaju abnormalne i počinju puštati vrstu antitijela koja se zovu paraprotein koji nemaju poznatu korisnu funkciju.

Za razliku od većine karcinoma, mijeloma nije tipična vrsta tumora. Mijelom čini samo dva posto svih zabilježenih slučajeva raka, i jedna je od najmanje shvaćenih raznolikosti.

Mijelom u većini slučajeva ostaje neizlječiv, s dijagnozom u kojoj se pacijentika kaže da imaju životni vijek još samo pet godina – ako imaju sreće.

Bolesnicima sa mijelomom obično se propisuje nekoliko rundi kemoterapije uz invazivne tretmane za stabiliziranje razine krvi.

No, dok je Ferguson slijedila te tretmane liječenja poslušno, nije vidjela nikakve rezultate. Na svoju štetu, ona je odlučila započeti novi tretman nakon što je grupa podrške na internetu rekla da pokuša kurkumin.

„Nisam imala ništa za izgubiti”, rekla je.

Ferguson je počela uzimati dnevno osam grama kurkumina u obliku tableta. To je ekvivalent za oko dvije čajne žličice čiste kurkume u prahu. U roku od samo 15 mjeseci, Ferguson je primijetila znatnu razliku u njenom ukupnom zdravlju.

To nije bio samo osjećaj; onkolozi su vidjeli da su joj je razina plazme krvi bila gotovo normalna. Ove krvne slike su ostale u granicama normale tijekom posljednjih pet godina.

Jamie Cavenagh, profesor bolesti krvi u londonskoj Barts bolnici, koji je pregledao Fergusonov slučaj, bio je zamišljen. „Kada pregledate njezin karton, nema alternativnog objašnjenja [za njezino ozdravljenje] osim da vidimo odgovor u kurkuminu” rekao je.

Ferguson je rekla da će i dalje uzimati svoje dodatake. Ona sada za sebe kaže da je sretna, zdrava i uživa u „visokoj kvaliteti života”.

Kurkumin kao prirodni lijek protiv raka

To vam može doći kao iznenađenje, ali – hrana liječi.

Fergusonina priča je vrlo inspirativna, ali to nije nešto što nismo prije čuli. Nekoliko priča o ljekovitosti raznih začina dosegle su naše uši već neko vrijeme. Na žalost, nemamo ništa čime bi stvarno potkrijepili, kao npr. medicinske studije u svezi alternativnih tretmana za rak ostaju, koje na žalost nadostaju.

Postoji nekoliko čimbenika koji su uključeni ovdje, ali jedan od razloga je da ne postoji jednostavno nikakav povrat investicije (profit) u proučavanju prirodnog bilja.

Kao što je spomenuto u istom članku Daily Mail-a „[studije koje uključuju prirodne i alternativne tretmane] koštaju milijune, a investicije nikada ne bi mogle biti vraćene, jer nema novca od prodaje prirodnog spoja koji se ne može patentirati.”

Ipak, postoji dovoljno podataka koji ukazuju na „pravi” učinak kurkumina u terapiji protiv raka. Spoj je istraživan kao koristan u smanjenju simptoma kardiovaskularnih stanja, depresije i demencija.

Zdravstveni stručnjaci kažu da anti-upalna i antioksidativna svojstva kurkumina mogu pomoći u borbi protiv gotovo svih oblika raka.

Ove pretpostavke se ionako još treba potvrditi kao temeljna no takve vrste istraživanja vjerojatno nikada neće biti povedene.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,