Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Izrael gasi televiziju Al-Jazeera zbog anti-cionističkih pogleda

Izrael gasi televiziju Al-Jazeera zbog anti-cionističkih pogleda

izrael-al-jazeeraIzraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio da se svi uredi televizijske mreže Al Jazeera u zemlji – zatvore

Prema riječima ministra komunikacija Ayoub Kara, hitni zakon je u fazi izrade koji će Katarsku medijsku tvrtku protjerati iz Izraela zbog svojih anti-cionističkih pogleda.

Jpost.com je izvijestio da je premijer Benjamin Netanyahu nedavno izašao u javnost protiv Al Jazeere kao odgovor na medijski prijenos palestinskih terorističkih napada i nereda u jeruzalemskom Starom Gradu, rekavši da je mreža poticala naraciju protiv Izraela.

Kara je međutim ukazao na potezu u širem bliskoistočnom kontekstu, u kojem su Saudijska Arabija i druge sunitske zemlje pozvale na zatvaranje Al Jazeere u cijelosti, kao dio njihovog pritiska na katarski režim.

Zemlje u kampanji protiv Katara nemaju demokraciju u kojoj vlada sloboda tiska.

„Mi se identificiramo sa umjerenjacima u arapskom svijetu koji se bore protiv terorizma i vjerskog ekstremizma”, rekao je Kara.

„Ovdje u Izraelu, nema mjesta za kanal koji podupire terorizam. Mi ćemo se ponašati kao Saudijska Arabija, Egipat, Jordan, Bahrein i ostali, koji su protjerli dotični kanal iz svojih zemalja.

„Moramo udružiti snage i surađivati​u ratu protiv kanala koji propovijedaju terorizam”, rekao je on.

Predsjednik koalicije arapskih zemalja David Bitan također radi na nacrtu zakona kojim bi zatvorili urede Al Jazeere u Izraelu, ali je njegov glasnogovornik rekao da se neće nastaviti, ako je Kara stavi zakon na glasanje.

Al Jazeera nema komentara.

Foreign Press Association, čiji su članovi novinari Al Jazeere u Izraelu, rekli su većina njihovih novinara ima tiskovne osobne iskaznice izdane od strane vlade, što znači da su provjereni od strane izraelske vlade.

„Promjena zakona da bi zatvorili medijske organizacije, je sklizak teren”, rekao je FUP.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,