Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » MADURA ─îEKA SLI─îNA SUDBINA KAO GADDAFIJA I HUSSEINA? Ameri─Źka ‘demokracija’ nakon demokratskih izbora u Venezueli odmah izglasala sankcije

MADURA ─îEKA SLI─îNA SUDBINA KAO GADDAFIJA I HUSSEINA? Ameri─Źka ‘demokracija’ nakon demokratskih izbora u Venezueli odmah izglasala sankcije

maduro-trumpAmeri─Źka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedjelju da su izbori za Ustavotvornu skup┼ítinu koje je u Venezueli organizirao predsjednik Nicolas Maduro, “korak prema diktaturi” i da Sjedinjene Dr┼żave ne─çe priznati nezakonitu vladu u Caracasu

Ovo je prvi slu┼żbeni odgovor Washingtona na izbore organizirane u nedjelju dok prosvjedi u kojima ima mrtvih potresaju Venezuelu, gdje bira─Źi uvelike bojkotiraju izbore za koje je Maduro rekao da ─çe biti po─Źetak “nove ere borbe” u toj krizom pogo─Ĺenoj zemlji proizvo─Ĺa─Źu nafte.

“Madurovi la┼żni izbori su jo┼í jedan korak prema diktaturi”, rekla je Haley u poruci koju je objavila na Twitteru. “Ne─çemo prihvatiti nezakonitu vladu. Venezuelski narod i demokracija ─çe pobijediti”, dodala je.

Venezuelanska oporba, koja ima ve─çinu u tamo┼ínjem parlamentu, objavila je u ponedjeljak da ─çe nastaviti zasjedati bez obzira na izbor Ustavotvorne skup┼ítine koju ┼żeli socijalisti─Źki predsjednik Nicolas Maduro.

“Mi smo tu jer predstavljamo veliki broj glasova koje niti jedan parlament nikada u povijesti Venezuele nije imao i to se mora po┼ítivati”, rekao je Julio Borges, predsjednik Nacionalne skup┼ítine na konferenciji za novinare.

Venezuelanska oporba smatra nezakonitom Ustavotvornu skupštinu izabranu u nedjelju i pozvala je na nove prosvjede.

Prema vlastima, vi┼íe od 8 milijuna bira─Źa sudjelovalo je na izborima u nedjelju, kada je u nasilju poginulo 10 osoba.

Ustavotvorna skup┼ítina s 545 ─Źlanova, koja ─çe u srijedu odr┼żati prvu sjednicu, vladat ─çe zemljom na neodre─Ĺeno razdoblje i mo─çi ─çe raspustiti sada┼ínji parlament u kojem ve─çinu ima oporba.

Ta skupština će sastaviti novi ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Sjedinjene Dr┼żave su u ponedjeljak odredile pravosudne i financijske sankcije bez presedana predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora Ustavotvorne skup┼ítine u nedjelju.

“Nezakoniti izbori u nedjelju potvr─Ĺuju da je Maduro diktator koji prezire volju venezuelanskog naroda”, naglasio je ameri─Źki ministar financija Steven Mnuchin, prema priop─çenju njegovog ministarstva koje najavljuje “zale─Ĺivanje sve imovine” koju predsjednik Venezuele posjeduje u Sjedinjenim Dr┼żavama.


Sankcijama protiv Madura Sjedinjene Dr┼żave “jasno potvr─Ĺuju da se protive politikama koje vodi njegov re┼żim te izra┼żavaju ameri─Źku podr┼íku venezuelanskom narodu, koji ┼żeli povratak pune demokracije u zemlju”, dodao je ministar.

Prvi puta ameri─Źka administracija izravno naziva venezuelanskog predsjednika diktatorom.

Ameri─Źki predsjednik Donald Trump je prije nekoliko tjedana ocijenio da “Maduro sanja biti diktator”, a ameri─Źka diplomacija je u nedjelju upozorila na “korak prema diktaturi” i “arhitektima autoritarizma” re┼żima u Caracasu.

Vrlo rijetko ameri─Źka vlada, ministarstvo financija i State Department odre─Ĺuju sankcije aktualnom predsjedniku neke zemlje.

Venezuela je u ponedjeljak vi┼íe podijeljena nego ikad, nakon nedjeljnih izbora koje je nametnuo predsjednik Maduro ┼żele─çi kroz izbor ustavotvorne skup┼ítine zaobi─çi postoje─çi parlament u kojem ve─çinu ima oporba te uz pomo─ç ustavotvorne skup┼ítine promijeniti ustav.

SAD proglasile Madura diktatorom, zamrznule mu imovinu

SAD su danas proglasile predsjednika Venezuele Nicolasa Madura diktatorom koji predstavlja opasnost po demokraciju Venezuele i uvele sankcije kojima se zamrzava sva njegova imovina koju bi mogao imati u SAD, prenijele su agencije.

“Tjedni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venezuele. Sankcionisanjem Madura, SAD obja┼ínjavaju na┼íe protivljenje politikama njegovog re┼żima i na┼íu podr┼íku narodu Venezuele koji ┼żeli vratiti potpuna i prosperitetna demokracija”, priop─çio je ameri─Źki ministar financija Steven Mnuchin, prenosi AFP.

Kako se navodi, jedna od mjera su zamrzavanje imovine Madura u SAD, kao i zabrana predstavnicima SAD da pregovaraju s njim.

“Pod Madurom, Vlada Venecuele namjerno i ponovno kr┼íi prava gra─Ĺana kori┼ítenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, re┼żimske sigurnosne snage sustavno potiskuju i kriminaliziraju oporbene stranke kroz arbitra┼żni pritvor, vojno gonjenje civila i pretjeranu upotrebu sile protiv prosvjednika”, navodi se u priop─çenju.
 
(jutarnji.hr,sputniknews)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,