Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SADA JE I SLUŽBENO: Studija koja obeshrabruje – Kemoterapija ipak potiče širenje raka

SADA JE I SLUŽBENO: Studija koja obeshrabruje – Kemoterapija ipak potiče širenje raka

kemo-staniceIako se kemoterapija koristi za ubijanje stanica raka i zaustavljanje rasta tumora, nova studija tvrdi suprotno

Znanstvenici kažu da kemoterapija kao lijek čini stvari gorim jer može dovesti do širenja stanica raka što uzrokuje naprednije tumore.

“Kemoterapija je samo kratkoročno rješenje, jer kemoterapijski lijekovi povećavaju mogućnost migriranja stanica raka na druga mjesta u tijelu”, kaže tim znanstvenika s Medicinskog fakulteta “Albert Einstein” iz New Yorka koji je izveo to istraživanje.

Istraživanje izvedeno na miševima pokazalo je da je broj stanica karcinoma koji cirkuliraju u krvotoku povećan nakon kemoterapije.

Doktor George Karagianis, glavni autor studije, rekao je za britanski “Telegraph” da rezultati studije ne znače da osobe koje boluju od raka trebaju izbjegavati kemoterapiju, već da treba pomnije pratiti kretanje tumora.

Jedan od pristupa predlaže ukidanje kemoterapije nakon uočavanja povećanja krvnih markera, a onda i kirurški zahvat, nakon čega bi uslijedila postoperativna kemoterapija u obliku pilule ili intravenoznog dripa.

To je prva studija koja je precizirala način širenja raka dojke, ali nije prva koja je ukazala na to da kemoterapija može potaknuti sekundarni rak (oznaka za metastazirajući fazu bolesti).

Iako je kemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih stanica, najčešće je za to potrebna doza koja bi ubila pacijenta. Zbog toga liječnici prepisuju manje doze čime postižu suprotan efekt, jer to omogućuje stanicama raka da prežive i postanu imune na lijek i da se šire na druge organe.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,