Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wikileaks: CIA ulazi u tuđe kompjutere i preko operativnih sustava Mac OS X, Debian i Solaris

Wikileaks: CIA ulazi u tuđe kompjutere i preko operativnih sustava Mac OS X, Debian i Solaris

lin-appVEĆ OTKRIO DA SE TUĐIM FAJLOVIMA I FOLDERIMA MANIPULIRALO I PREKO LINUXA I WINDOWSA

Novu seriju dokumenata, odnosno programa CIA-e koji omogućuju američkoj glavnoj špijunskoj i podrivačkoj centrali da sa udaljenosti upravlja tuđim kompjuterima i da iz njih “bunari” informacije – objavio je Wikileaks.

Svjetski poznati WikiLeaks Juliana Assangea tim povodom je priopćio da se radi o dokumentima iz projekta “Imperial”.

U suštini, radi se o podacima koji u načelu funkcioniraju kao “trojanski” programi CIA-e sa šifriranim imenima Achilles, Aeris i SeaPea, koji omogućavaju američkim agentima da – neprimjetno za žrtve – manipuliraju fajlovima i folderima tuđih kompjutera.

Ti programi su korišteni za kompjutere sa instaliranim operativnim sustavima Mac OS X, Debian i Solaris.

Ovo najnovije “hvatanje za ruku” CIA-e pripada seriji dokumenata Vault 7, što je do sada najveće “curenje materijala” iz Langleya.

Riječ je ni više ni manje o 10.000 dokumenata i datoteka koje je CIA držala u izoliranoj unutarnjoj računalnoj mreži svog Centra za cyber-špijunažu.

Wikileaks je počeo objavljivati dokumente iz te “serije” 7. ožujka.

I, već je otkrio da je CIA – zahvaljujući “trojanskim programima” – imala dostup svim kompjuterima koji su koristili i koriste operativne sustave i pristupila nizu podataka koje koriste Linux i Microsoft Windows. Isto tako i pametnim telefonima.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,