Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ubili su Gaddafija, a sada ┼żele da se vrati i da uvede red u Libiji

Ubili su Gaddafija, a sada ┼żele da se vrati i da uvede red u Libiji

gaddafi-brod-imigrantiS proeuropskim Sarrajem i proruskim Hiftarom razgovara se prije svega o zaustavljanju masovnih migracija koje idu kroz Libiju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poku┼íat ─çe spasiti Europu od terorizma i novog vala migranata koji pristi┼żu preko Libije te se iskupiti za grijeh biv┼íeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je u koaliciji pet dr┼żava, me─Ĺu kojima su bile Sjedinjene Dr┼żave, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenuo napade na Libiju nakon kojih je sru┼íen re┼żim Moamara Gaddafija.

Odlu─Źio je u─Źiniti ono ┼íto nije uspjelo nikom jo┼í od 2011. godine, pomiriti dvije zara─çene strane u Libiji ┼íto bi moglo dovesti do mira u toj zemlji u kojoj vladaju kaos i anarhija.

Potpisali deklaraciju

Naime, Macron je ju─Źer u Parizu razgovarao s predsjednikom predsjedni─Źkog vije─ça u Tripoliju Fayezom Sarrajem, kojega EU priznaje kao premijera, i zapovjednikom libijske narodne vojske Khalifom Haftarom, kojega podr┼żavaju Rusija i Egipat.

Sarraj i Haftar ─Źelnici su dviju libijskih zava─Ĺenih strana s istoka i zapada zemlje, a Macron s njima tra┼żi dogovor o kraju gra─Ĺanskog rata nakon ┼íto su porazili ISIL te zaustavljanje valova migranata prema EU, jer gotovo svi iz Afrike idu preko Libije, dr┼żave koja u biti i ne postoji.

Iako su i Sarraj i Haftar odmah nakon pojedina─Źnih sastanaka s Macronom dogovorili prekid vatre, te┼íko je vjerovati da ─çe ta zemlja u kojoj ima vi┼íe od 1300 razli─Źitih naoru┼żanih skupina i frakcija preko no─çi do─çi do mira.


Macron je i od Sarraja i od Haftara tra┼żio da izgrade demokratsku dr┼żavu u kojoj bi sudjelovali svi slojevi libijskog dru┼ítva te da se stvori jedinstvena libijska vojska koja bi kontrolirala ─Źitav teritorij Libije i branila suverenitet i integritet dr┼żave.

Sve te uvjete Macron je stavio u deklaraciju koju su uz njegovo prisustvo potpisali i Haftar i Sarraj. Macron smatra da se jedino tako Libija mo┼że izvu─çi iz gra─Ĺanskog rata i pobijediti terorizam koji uni┼ítava libijsko dru┼ítvo te se nada da ─çe nesuglasice dviju libijskih vlada kona─Źno biti rije┼íene. Vlada Fayeza Sarraja trenuta─Źno se suo─Źava s razli─Źitim problemima.

Nije u stanju isplatiti plaće, bori se s nelikvidnošću banaka, nestašicama vode i struje, zastojima u komunikacijama i općim nedostatkom sigurnosti za civilno stanovništvo, a nema ni adekvatnu vojsku koja bi mogla osigurati zemlju.

S druge strane, general Haftar, koji se vratio u Libiju po─Źetkom gra─Ĺanskog rata s ciljem da o─Źisti zemlju od islamista vide─çi sebe kao novog Gaddafija, ne priznaje ni vladu nacionalnog spasa ni islamisti─Źke vlasti u Tripoliju.

Najmo─çniji ─Źovjek

Haftar, kojeg trenuta─Źno smatraju najmo─çnijim ─Źovjekom Libije, biv┼íi Gaddafijev ─Źasnik koji ima i ameri─Źko dr┼żavljanstvo i punih 20 godina radio je za CIA-u, danas ima pre┼íutnu podr┼íku milicija Zintana, koje su nedavno oslobodile sina Moamara Gaddafija, Saifa Al-Islama, ali i plemena Warfalla, najve─çeg plemena Libije koje kontrolira grad Bani Walid u kojem se i danas vijore stare zelene zastave d┼żamahirije.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,