Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ubili su Gaddafija, a sada žele da se vrati i da uvede red u Libiji

Ubili su Gaddafija, a sada žele da se vrati i da uvede red u Libiji

gaddafi-brod-imigrantiS proeuropskim Sarrajem i proruskim Hiftarom razgovara se prije svega o zaustavljanju masovnih migracija koje idu kroz Libiju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušat će spasiti Europu od terorizma i novog vala migranata koji pristižu preko Libije te se iskupiti za grijeh bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je u koaliciji pet država, među kojima su bile Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenuo napade na Libiju nakon kojih je srušen režim Moamara Gaddafija.

Odlučio je učiniti ono što nije uspjelo nikom još od 2011. godine, pomiriti dvije zaraćene strane u Libiji što bi moglo dovesti do mira u toj zemlji u kojoj vladaju kaos i anarhija.

Potpisali deklaraciju

Naime, Macron je jučer u Parizu razgovarao s predsjednikom predsjedničkog vijeća u Tripoliju Fayezom Sarrajem, kojega EU priznaje kao premijera, i zapovjednikom libijske narodne vojske Khalifom Haftarom, kojega podržavaju Rusija i Egipat.

Sarraj i Haftar čelnici su dviju libijskih zavađenih strana s istoka i zapada zemlje, a Macron s njima traži dogovor o kraju građanskog rata nakon što su porazili ISIL te zaustavljanje valova migranata prema EU, jer gotovo svi iz Afrike idu preko Libije, države koja u biti i ne postoji.

Iako su i Sarraj i Haftar odmah nakon pojedinačnih sastanaka s Macronom dogovorili prekid vatre, teško je vjerovati da će ta zemlja u kojoj ima više od 1300 različitih naoružanih skupina i frakcija preko noći doći do mira.

Macron je i od Sarraja i od Haftara tražio da izgrade demokratsku državu u kojoj bi sudjelovali svi slojevi libijskog društva te da se stvori jedinstvena libijska vojska koja bi kontrolirala čitav teritorij Libije i branila suverenitet i integritet države.

Sve te uvjete Macron je stavio u deklaraciju koju su uz njegovo prisustvo potpisali i Haftar i Sarraj. Macron smatra da se jedino tako Libija može izvući iz građanskog rata i pobijediti terorizam koji uništava libijsko društvo te se nada da će nesuglasice dviju libijskih vlada konačno biti riješene. Vlada Fayeza Sarraja trenutačno se suočava s različitim problemima.

Nije u stanju isplatiti plaće, bori se s nelikvidnošću banaka, nestašicama vode i struje, zastojima u komunikacijama i općim nedostatkom sigurnosti za civilno stanovništvo, a nema ni adekvatnu vojsku koja bi mogla osigurati zemlju.

S druge strane, general Haftar, koji se vratio u Libiju početkom građanskog rata s ciljem da očisti zemlju od islamista videći sebe kao novog Gaddafija, ne priznaje ni vladu nacionalnog spasa ni islamističke vlasti u Tripoliju.

Najmoćniji čovjek

Haftar, kojeg trenutačno smatraju najmoćnijim čovjekom Libije, bivši Gaddafijev časnik koji ima i američko državljanstvo i punih 20 godina radio je za CIA-u, danas ima prešutnu podršku milicija Zintana, koje su nedavno oslobodile sina Moamara Gaddafija, Saifa Al-Islama, ali i plemena Warfalla, najvećeg plemena Libije koje kontrolira grad Bani Walid u kojem se i danas vijore stare zelene zastave džamahirije.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,