Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Donji dom Kongresa SAD izglasao nove ilegalne sankcije protiv Rusije koje legalno jedino UN može izglasati

Donji dom Kongresa SAD izglasao nove ilegalne sankcije protiv Rusije koje legalno jedino UN može izglasati

kongres-sadSkoro pa jednoglasno: 419 kongresnika bilo je “ZA”, a samo 3 protiv

Ovakav ishod glasovanja pokazuje da donji dom Kongresa SAD može s lakoćom odbaciti veto na ovaj zakon šefa Države Donalda Trumpa (ako ga bude).

Ukoliko i Senat prihvati isti zakon, sankcije koje će njim biti uvedene biće najobuhvatnije nakon onih iz 2014-te koje su uslijedile nakon pripajanja Krima Rusiji.

Bijela kuća je već priopćila da u cjelini podržava ovaj zakon iako ozbiljno ograničava stav predsjednika SAD da uvodi, ublažava ili ukida sankcije. Jer, obvezuje ga da čak i svako ublažavanje sankcija mora prethodno usuglasiti s kongresmenima.

Kremlj je priopćio da se prema izglasanom zakonu u Zastupničkom domu odnosi “krajnje negativno”, a Europska unija je ocijenila da se radi o “jednostranim djelovanjima Washingtona”.

Nije ni čudo: novim sankcijama se predviđa i udar na ruske energetske projekte u Europi i sve koji u njima sudjeluju.

Nove sankcije se pojavljuju u momentu kada američki mediji pišu da je između State departmana, na čelu sa Rexom Tillersonom, i Bijelom kućom vodi “otvoreni rat”. Navodno u svezi Irana, izraelsko-palestinskog konflikta i Katara.

Washington Free Beacon je objavio da ključni ljudi oko Tillersona ignoriraju direktive iz Bijele kuće. Uključujući Trampove prijedloge za imenovanjem na ključne funkcije u State departmanu (zahvaljujući čemu i dalje na važnim mjestima ostaju “Obamini kadrovi”).

Tillersonu se pripisuje da je polovicu “Obaminih” ostavio na funkcijama, a drugu polovicu premjestio na utjecajna mjesta. Kako se tvrdi, s namjerom da onemoguće da Trump izmjeni ključne elemente onoga što je bilo odrađeno “pod Obamom”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,