Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » NASA ĆE OD OVOGA NAPRAVITI SVJETSKI MEGASPEKTAKL: Prvi put nakon 99 godina, ovog kolovoza, čitava Amerika će potonuti u veliko pomračenje

NASA ĆE OD OVOGA NAPRAVITI SVJETSKI MEGASPEKTAKL: Prvi put nakon 99 godina, ovog kolovoza, čitava Amerika će potonuti u veliko pomračenje

pomracina-suncaNASA je objavila da će se prvi put u 99 godina ukupna pomrčina Sunca dogoditi na cijelom području kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država. NASA više ne može sletjeti na Mjesec, no može napraviti superspektakl od pomračine Sunca

Dana 21. kolovoza, više od gotovo dva sata, američki građani će doživjeti potpuni mrak usred dana.

Gledateljima širom svijeta će se osigurati bogatstvo slika snimljenih prije, za vrijeme i nakon pomrčine uz pomoć 11 letjelica, najmanje tri NASA-inih zrakoplova, više od 50 velikih visinskih balona, a i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji – će svaki nuditi jedinstven pogled ovog nebeskog događaja.

Televizija NASA-e će emitirati više-satni show, Eklipsa Diljem Amerike: kroz oči NASA-e, sa live videom nebeskog događaja, uz direktne prijenose aktivnosti u parkovima, knjižnicama, stadionima, festivalima i muzejima širom nacije, a i na društvenim medijima.

Od obale do obale, od Oregona do Južne Karoline, 14 država će – pratiti svaki pedalj gotovo dva sata – i iskusiti više od dvije minute tame usred dana. Kada Mjesec potpuno blokira sunce, dan će se pretvoriti u noć i učiniti vidljivom inače skrivenu solarnu koronu, sunčevu atmosferu.

Svijetle zvijezde i planeti će postati vidljivi. Koristeći specijalne naočale za gledanje pomračine ili neku drugu opremu, čitava Sjeverna Amerika će moći vidjeti barem djelomičnu pomrčinu u trajanju dva do četiri sata.

„Nikada prije nije niti jedan nebeski događaj bio toliko praćem i istraživan sa toliko strana – iz svemira, iz zraka i sa zemlje” – rekao je Thomas Zurbuchen, suradnik administrator Uprave NASA Science Mission u Washingtonu.

„Sa našim prijateljskim agencijama i sa nizom znanstvenih organizacija, NASA će poslati jednu ključnu poruku: Uzmite si vremena da osjetite pomračinu 21. kolovoza, ali iskusite ga na taj način da budete sigurni.”

Sigurnost kod pomračine

Jedini siguran način da gledate izravno u potpuno ili djelomično pomračenje Sunca je kroz posebne solarne filtere, jesu Eclipse naočale ili ručne solarne aparate za gledanje. Domaći filteri ili obične sunčane naočale, čak i one vrlo tamne, nisu sigurne za gledanje u sunce.

U kružnom području promjera 100 kilometara će se najbolje vidjeti potpuna pomračina, to je sigurno, pogledajte potpunu pomrčinu svojim golim očima samo tijekom kratkog razdoblja trajanja, koje će trajati oko dvije minuta, ovisno o lokaciji.

Alternativne metoda za sigurno gledanje djelomične pomračine Sunca je rupičasti projektor. S ovom metodom, sunčeva svjetlost struji kroz mali otvor – na improvizirani zaslon, kao što je komad papira ili na tlo. Važno je gledati na zaslon, a ne u sunce.

NASA i druge agencije će osigurati vitalne informacije i ažurirati na svojim web-stranicama informacije koje uključuju sigurnost gledanja, aktivnosti u cijeloj zemlji, uključujući u nacionalnim parkovima, pored prometnih čvorišta.

Istraživanje našeg Sunca

Mnogi istraživači i znanstvenici će iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za proučavanje našeg sunca, solarnog sustava, i Zemlje u ovim rijetkim okolnostima. Naglo blokiranje sunca za vrijeme pomrčine smanjuje svjetlost i mijenja temperaturu na Zemlji, stvarajući uvjete koji mogu utjecati na lokalne vremenske prilike i ponašanje životinja.

Razumijevanje Sunca je uvijek bio prioritet svemirskih znanstvenika. Ti znanstvenici proučavaju kako sunce utječe na svemir i svemirski okoliš planeta – polje znanosti poznato kao heliofizika. Kao izvor svjetlosti i topline za život na Zemlji, znanstvenici žele razumjeti kako naše Sunce funkcionira, zašto se mijenja, i kako utječe na promjene u životu na Zemlji.

Sunčev konstantan tok solarnog materijala i zračenja može utjecati na letjelicu, komunikacijske sustave i orbitiranje astronauta.

„Eclipse 2017 pruža nevjerojatnu priliku da se uključi cijela naciju i svijet, inspirajući učenike svih dobnih skupina da gledaju u nebo sa znatiželjom i čuđenjem”, rekao je Steven Clarke, direktor NASA-inog dojela heliofizike u Washingtonu.

NASA će 21. kolovoz na svojem NASA TV Eclipse emitirati interaktivne web sadržaje i pogled na pomrčinu sa više od 60 teleskopa, zrakoplova i balona.
 

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,