Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PENTAGON ZAPREPASTIO CIJELI SVIJET: Ako ne napadnemo Kinu sada, gotovi smo!

PENTAGON ZAPREPASTIO CIJELI SVIJET: Ako ne napadnemo Kinu sada, gotovi smo!

kina-vojskaPentagon tvrdi da će Kina najkasnije za devet godina postati jača vojna i ekonomska sila od Amerike i savjetuje Bijelu kuću da prije toga zarati s protivnikom kako bi spriječila uništenje SAD

Amerika mora napasti Kinu do 2025. ili će u suprotnom biti uništena, smatra Pentagon.

Prema navodima studije američke vojske, Kina će za devet godina postati jača vojna i ekonomska sila od SAD, a ako Washington to želi spriječiti, najbolji način je da zarati s protivnikom.

Dug i krvav rat

Rand corporation, američka organizacija za vojna istraživanja i analize, po narudžbi Pentagona napravila je detaljnu studiju o posljedicama rata između dvije velike sile.

U dokumentu koji je objavio i američki tisak ocjenjuje se da je Kina postala prijetnja SAD zbog svoje rastuće vojne i ekonomske moći i da je “bolje napasti neprijatelja prije nego što on napadne tebe”.

Američki vojni analitičari procjenjuju da bi najbolje bilo napasti Kinu što prije, prije 2025., jer bi poslije toga SAD pretrpjele mnogo veće gubitke.

Dodaje se da bi rat bio vođen na teritoriju Kine, i to konvencionalnim metodama, a ne nuklearnim oružjem.

Konflikt bi počeo i ostao samo u istočnoj Aziji. Bez obzira na to što Kina ima suvremeno oružje, ona ne bi proširila rat na teritoriju SAD.

Sukob bi se vodio najviše brodovima i podmornicama, kao i avionima i raketama svih vrsta, osim nuklearnih.

Ni jedna ni druga sila se ne bi usudile iskoriste atomsku bombu jer bi posljedice bile nesagledive.

Osim toga, bojište bi bilo i u svemiru, gdje bi dvije strane pokušale jedna drugoj uništiti satelite, ali bi se rat vodio i računalnim sustavima – navodi se u studiji američke vojske.

Eksperti dalje dodaju da bi i SAD i Kina mogle izdržati gubitke u duljem razdoblju, pa bi rat trajao vjerojatno veoma dugo. Na kraju ne bi vojni faktori odlučili pobjednika u sukobu već ekonomski.

Rat bi naškodio objema gospodarstvima, međutim Kina bi pretrpjela katastrofalne posljedice, koje bi dugo trajale. Bruto domaći proizvod (BDP) Kine bi se za samo godinu dana rata smanjio za 25 do 35 posto, a američki pet do deset posto – ocjenjuju američki stručnjaci.

Osim toga, u dokumentu se navodi da bi dug rat izazvao podjele u Kini i potpuno uništio tu zemlju.

Slaba ekonomija izazvala bi potrese na političkoj sceni i ohrabrila separatiste. Režim u Pekingu izgubio bi kontrolu nad zemljom.

S druge strane, u Americi bi protivnici rata uzdrmali političku scenu, ali ne bi mogli narušiti socijalnu stabilnost – objašnjeno je u studiji Pentagona.

Sukob NATO-Rusija

Američki vojni stručnjaci iz Rand korporacije smatraju da bi međunarodni odgovor na rat također išao na ruku Washingtonu.

Najveći američki saveznik bio bi Japan. Ta zemlja bi mogla promijeniti tijek sukoba. Ujedno, i podrška drugih saveznika SAD u istočnoj Aziji, poput Južne Koreje, nanijela bi velike gubitke kineskoj vojsci.

Odgovor Indije, Rusije i NATO ne bi imao mnogo utjecaja na konflikt. Bila bi to i prilika da NATO neutralizira rusku prijetnju Europi – smatraju američki vojni stručnjaci.

Na kraju studije se naglašava da bi rat između SAD i Kine bilo teško kontrolirati, da bi trajao godinama, da bi žrtava bilo mnogo na obje strane, kao i da bi bio veoma skup.

Međutim, stručnjaci zaključuju da svi parametri ne ukazuju na to da bi Kina odnijela pobjedu.
 

 
(informer.rs,vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,