Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AGENT CIA-E KOJI JE ISPITIVAO SADDAMA HUSSEINA: Pokušao nas je upozoriti, ali mi nismo slušali

AGENT CIA-E KOJI JE ISPITIVAO SADDAMA HUSSEINA: Pokušao nas je upozoriti, ali mi nismo slušali

saddam-husseinNakon što su koalicijske snage zarobile Saddama Husseina u prosincu 2003. godine, John Nixon, viši analitičar Centralne obavještajne agencije (CIA) u razdoblju od 1998. do 2011. godine, je ispitivao bivšeg iračkog diktatora

Detaljan prikaz ovog ispitivanja je sada dostupan javnosti u obliku knjige pod nazivom “Informiranje predsjednika: Ispitivanju Saddama Husseina”.(Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein)

U toj publikaciji, Nixon objašnjava da je Hussein bio izvan dodira sa vojnom stvarnošću vlastite zemlje u njegovim posljednjim godinama života.

„Kad sam ispitivao Sadama”, Nixon je rekao za Time magazin, „rekao mi je: Vi idete u propast. Saznat ćete da nije tako lako upravljati Irakom.”

Kako je Nixon pritisno Sadama da objasni zašto, zarobljen diktator je rekao da će Amerikanci uskoro naučiti kako „neće uspjeti u Iraku, jer [Amerikanci] ne znaju jezik, povijest, i [oni] ne razumiju arapski um”. Za bivšeg agenta CIA-e, Saddamovo upozorenje je imalo smisla.

Da bi se „održala multietnička država poput Iraka”, Nixon je rekao novinarima da je prisutnost moćnika poput Saddama u Iraku bila potrebna. On je dodao:

„Saddamov stil vođenja i sklonosti brutalnosti bili su među mnogim manama njegovog režima, ali je mogao biti nemilosrdan u odlukama kada je osjetio da mu je položaj na vlasti ugrožen, i to je daleko od stvarnosti da je njegov režim bio svrgnut od strane pokreta građanskog nezadovoljstva.”

Razmišljajući o tome što je naučio, Nixon je rekao za magazin TIME da je bilo malo vjerojatno da bi „skupina poput ISIS-a mogla uživati takav uspjeh pod njegovim represivnim režimom nego pod vodstvom vlade Shia-Bagdada.”

Prema Nixonu, Saddam je dodao da je prije njegovog uspona na vlast „bilo samo svađa i prepirki u Iraku. Sve sam to okončao i omogućio da se ljudi slažu!„ Nixon je konačno priznao da je ‘nevoljko poštivao Saddama koji je bio u stanju održavati iračku naciju kao cjelinu, kako god da je to činio’, unatoč nedostatku simpatija agenata CIA-e za palog diktatora.

Za Nixona, Sadam Husein je svakako bio brutalni diktator, ali on nije bio „imao misiju raznijeti svijet, kao što je administracija George W. Busha tvrdila, kako bi opravdali invaziju ”.

Iako su mnogi tvrditi da su Nixonovo objašnjenje prilično „jednostavna”, nedvojbeno pokazuje da postoji mnogo više toga nego što se pričalo kako bi američka vlada opravdala invaziju i vojni angažman u inozemstvu. U konkretnom slučaju Iraka, protivnici intervencije godinama su govorili da će invazija stvoriti vakuum, što će dovesti do vjerojatnog porasta terorizma i nastanka ISIS-a, što se na kraju i dogodilo.

Dok zagovornici i pristaše rata u Iraku iz SAD-a i dalje brane svoje postupke i tvrde da je Saddam imao volju i sredstva da prijeti svijetu, kako je ovaj rat postao stvarnost se još uvijek često ignorira.

Kao bivši agent CIA-e, Nixon je objavom svoje knjige dao Amerikancima dokaze borbe između konkurentnih naracija koje oblikuju vijesti u zemlji. Čak i sada, dok jedan insider tvrdi da je američka invazija na Irak bila neopravdana i štetna, nevjerojatno je i dalje vidjeti da mnogi mediji i dalje ignoriraju ono što su protivnici napada na Irak govorili još od početka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,