Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Roditelji pretvaraju djecu u ljudska ‘ra─Źunala’ nau─Źena da ispljunu ─Źinjenice, prije nego da zapravo i┼íta razumiju

Roditelji pretvaraju djecu u ljudska ‘ra─Źunala’ nau─Źena da ispljunu ─Źinjenice, prije nego da zapravo i┼íta razumiju

djeca-obitelj-ucenjeDana┼ínji roditelji, staratelji i u─Źitelji ─Źesto imaju opre─Źne stavove o tome kako odgojiti sretnu i uspje┼ínu djecu

Vi┼íe ─Źe┼í─çe nego rje─Ĺe, oni su rastrgani izme─Ĺu toga da budu previ┼íe strogi ili previ┼íe popustljivi dopu┼ítaju─çi djeci njihovu neovisnost. Me─Ĺutim, dva istaknuta profesora su istaknula da su dana┼ínja djeca odgajana na na─Źin sli─Źan kako se rukuje ra─Źunalom.

Prema mi┼íljenju stru─Źnjaka, ovih dana se od djece o─Źekuje da razmi┼íljaju i razgovaraju poput ra─Źunala. Djeca su podvrgnuta pritiscima zbog dobrih ocjena u ┼íkoli i izbacivanja ─Źinjenica u sekundi – bez, ─Źini se, stvarnog razumijevanja onoga ┼íto oni govore.

Kao rezultat toga, to kompromitira daleko va┼żnije aspekte podizanje djeteta, ┼íto uklju─Źuje socijalne interakcije, odnosa, i sukladnosti u zajednici.

Nova knjiga pod naslovom “Postati briljantan: ┼áto nam znanost govori o podizanju uspje┼íne djece” (Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children) nagla┼íava taj problem i nudi odr┼żiva rje┼íenja za ovaj naizgled robotski na─Źin razmi┼íljanja me─Ĺu dana┼ínjom djecom.

Koautor knige je profesor Kathy Hirsh-Pasek sa Sveu─Źili┼íta Temple i dugogodi┼ínji suradnik Roberta Golinkoffa sa Sveu─Źili┼íta u Delawareu. Prema profesoru Hirsh-Paseku, dana┼íni uvjeti u─Źenja djece funkcioniraju kao klimatske promjene. Ona je naglasila da ako ne zauzmu pravi stav, to mo┼że prisiliti djecu da te┼íko izdr┼że u nepredvidivom okru┼żenje u budu─çnosti.

U svojoj knjizi, autori su razgovarali o va┼żnosti ┼íest stavki kod odgoja djece – suradnja, komunikacija, sadr┼żaj, kriti─Źko razmi┼íljanje, kreativne inovacije i povjerenje – u podizanju dana┼ínje djece u uspje┼íne, dru┼ítvene pojedinace u narednim godinama.


Definiranje šest stavki za uspješnu djecu

Autori su istakli va┼żnost da se roditelji i djeca usredoto─Źe na ┼íest stavki kako bi pobolj┼íali roditeljstvo i istodobno poticali dru┼ítvene odnose me─Ĺu dana┼ínjom djecom.

1. Suradnja – profesorica Hirsh-Pasek definira suradnju kao slaganje s drugima ili kontroliranje vlastitih impulsa, kako ne bi povrijedili druge. Prema autorima, suradnja ostaje sama sr┼ż roditeljstva. Oni su naglasili da sve ┼íto dijete radi u ┼íkoli ili kod ku─çe se uvijek treba temeljiti na suradnji.

2. Komunikacija – Autori napominju da je komunikacija sljede─ça, te su istaknuli da to podrazumijeva govorenje, pisanje, ─Źitanje i slu┼íanje. Poticanje djece da pitaju sve vi┼íe i komuniciraju sve vi┼íe, i to mo┼że pomo─çi pobolj┼íati njihove ┼íanse za uspjeh.

3. Sadr┼żaj – Prema stru─Źnjacima, sadr┼żaj se u velikoj mjeri temelji na komunikaciji, kao ┼íto dijete ne mo┼że ni┼íta nau─Źiti bez komunikacije.

4. Kriti─Źko razmi┼íljanje – Ovaj aspekt, pak, ovisi o sadr┼żaju. Autori su naglasili da djeca ne─çe biti u mogu─çnosti vr┼íiti navigaciju kroz hrpe informacija, ako sadr┼żaj nije lako dostupnan.

5. Kreativne inovacije – Stru─Źnjaci napominju da ovaj aspekt zahtijeva znanje. Autori su tako─Ĺer naglasili na pravilo 10.000 sati, u kojem se navodi da netko mora znati ne┼íto dovoljno dobro da bi stvorio ili razvio ne┼íto drugo.

6. Povjerenje – Prema rije─Źima stru─Źnjaka, roditelji, nastavnici i skrbnici trebaju imati povjerenje da bi nau─Źili djecu sigurnim rizicima u ┼żivotu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,