Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Roditelji pretvaraju djecu u ljudska ‘računala’ naučena da ispljunu činjenice, prije nego da zapravo išta razumiju

Roditelji pretvaraju djecu u ljudska ‘računala’ naučena da ispljunu činjenice, prije nego da zapravo išta razumiju

djeca-obitelj-ucenjeDanašnji roditelji, staratelji i učitelji često imaju oprečne stavove o tome kako odgojiti sretnu i uspješnu djecu

Više češće nego rjeđe, oni su rastrgani između toga da budu previše strogi ili previše popustljivi dopuštajući djeci njihovu neovisnost. Međutim, dva istaknuta profesora su istaknula da su današnja djeca odgajana na način sličan kako se rukuje računalom.

Prema mišljenju stručnjaka, ovih dana se od djece očekuje da razmišljaju i razgovaraju poput računala. Djeca su podvrgnuta pritiscima zbog dobrih ocjena u školi i izbacivanja činjenica u sekundi – bez, čini se, stvarnog razumijevanja onoga što oni govore.

Kao rezultat toga, to kompromitira daleko važnije aspekte podizanje djeteta, što uključuje socijalne interakcije, odnosa, i sukladnosti u zajednici.

Nova knjiga pod naslovom “Postati briljantan: Što nam znanost govori o podizanju uspješne djece” (Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children) naglašava taj problem i nudi održiva rješenja za ovaj naizgled robotski način razmišljanja među današnjom djecom.

Koautor knige je profesor Kathy Hirsh-Pasek sa Sveučilišta Temple i dugogodišnji suradnik Roberta Golinkoffa sa Sveučilišta u Delawareu. Prema profesoru Hirsh-Paseku, današni uvjeti učenja djece funkcioniraju kao klimatske promjene. Ona je naglasila da ako ne zauzmu pravi stav, to može prisiliti djecu da teško izdrže u nepredvidivom okruženje u budućnosti.

U svojoj knjizi, autori su razgovarali o važnosti šest stavki kod odgoja djece – suradnja, komunikacija, sadržaj, kritičko razmišljanje, kreativne inovacije i povjerenje – u podizanju današnje djece u uspješne, društvene pojedinace u narednim godinama.

Definiranje šest stavki za uspješnu djecu

Autori su istakli važnost da se roditelji i djeca usredotoče na šest stavki kako bi poboljšali roditeljstvo i istodobno poticali društvene odnose među današnjom djecom.

1. Suradnja – profesorica Hirsh-Pasek definira suradnju kao slaganje s drugima ili kontroliranje vlastitih impulsa, kako ne bi povrijedili druge. Prema autorima, suradnja ostaje sama srž roditeljstva. Oni su naglasili da sve što dijete radi u školi ili kod kuće se uvijek treba temeljiti na suradnji.

2. Komunikacija – Autori napominju da je komunikacija sljedeća, te su istaknuli da to podrazumijeva govorenje, pisanje, čitanje i slušanje. Poticanje djece da pitaju sve više i komuniciraju sve više, i to može pomoći poboljšati njihove šanse za uspjeh.

3. Sadržaj – Prema stručnjacima, sadržaj se u velikoj mjeri temelji na komunikaciji, kao što dijete ne može ništa naučiti bez komunikacije.

4. Kritičko razmišljanje – Ovaj aspekt, pak, ovisi o sadržaju. Autori su naglasili da djeca neće biti u mogućnosti vršiti navigaciju kroz hrpe informacija, ako sadržaj nije lako dostupnan.

5. Kreativne inovacije – Stručnjaci napominju da ovaj aspekt zahtijeva znanje. Autori su također naglasili na pravilo 10.000 sati, u kojem se navodi da netko mora znati nešto dovoljno dobro da bi stvorio ili razvio nešto drugo.

6. Povjerenje – Prema riječima stručnjaka, roditelji, nastavnici i skrbnici trebaju imati povjerenje da bi naučili djecu sigurnim rizicima u životu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,