Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: ┼ápanjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se poku┼ía odcijepiti

NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: Španjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se pokuša odcijepiti

spanjolska-ministricaCARLES PUIGDEMONT: VLADA ┼áPANJOLSKE PRVI VELIKU GRE┼áKU AKO MISLI DA ─ćE NAS TIME ZAPLA┼áITI

Ministrica obrane ┼ápanjolske – Maria Dolores de Cospedal – izjavila je da su oru┼żane snage zemlje du┼żne za┼ítite njezinu teritorijalnu cjelovitost.

Te njezine rije─Źi nai┼íle su na potporu ┼ípanjolskih generala i u politi─Źkom vrhu u Madridu. Me─Ĺutim, u Kataloniji su ih pravilno procijenili – kao izravnu prijetnju primjenom vojne sile protiv ove provincije koja ┼żeli da se preko referenduma odvoji od ┼ápanjolske i postati neovisna dr┼żava.

De Cospedal je za vrijeme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obveza vojne i civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrijednosti i Ustava Španjolske, nego i njene teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

“Uvijek kada su ┼ápanjolskoj bile potrebne njene Oru┼żane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje”.

Istodobno je u parlament Katalonije stigao prijedlog zakona o referendumu o neovisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slu─Źajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih rije─Źi je ve─ç objavio: “Spremni smo izvr┼íiti sve ┼íto od nas tra┼żi Ustav zemlje i ┼íto nam nalo┼żi vlada ┼ápanjolske”.

┼ápanjolskim generalima je zabranjeno da se javno izja┼ínjavaju povodom politi─Źkih tema. Zabrana se odnosi i na “katalonsko pitanje”.

Predsjednik vlade Katalonije, Carles Puigdemont, povodom ministarkinih rije─Źi je ve─ç izjavio:

“Vlada ┼ápanjolske – koja sada ma┼íe vojnim uniformama – pravi veliku gre┼íku ako misli da ─çe nas time zapla┼íiti”.

Puigdemont je priop─çio da ─çe se “referendum neovisnosti” – usprkos svim prijetnjama i potezima slu┼żbenog Madrida – odr┼żati 1. listopada.

Madrid ─çe poku┼íati zaustaviti Kataloniju preko Ustavnog suda ┼ápanjolske koji ─çe – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo odr┼żavanje.

Puigdemontove rije─Źi su najava da se Barcelona ne─çe zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred prijetnjom slanja ┼ípanjolske vojske kojom bi sprije─Źili odcjepljenje Katalonije.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,