Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: Ć panjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se pokuĆĄa odcijepiti

NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: Ć panjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se pokuĆĄa odcijepiti

spanjolska-ministricaCARLES PUIGDEMONT: VLADA ƠPANJOLSKE PRVI VELIKU GREƠKU AKO MISLI DA ĆE NAS TIME ZAPLAƠITI

Ministrica obrane Ć panjolske – Maria Dolores de Cospedal – izjavila je da su oruĆŸane snage zemlje duĆŸne zaĆĄtite njezinu teritorijalnu cjelovitost.

Te njezine riječi naiĆĄle su na potporu ĆĄpanjolskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procijenili – kao izravnu prijetnju primjenom vojne sile protiv ove provincije koja ĆŸeli da se preko referenduma odvoji od Ć panjolske i postati neovisna drĆŸava.

De Cospedal je za vrijeme proslave 40-godiĆĄnjice njenog ministarstva rekla da obveza vojne i civilne garde nije samo zaĆĄtita demokratskih vrijednosti i Ustava Ć panjolske, nego i njene teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

“Uvijek kada su Ć panjolskoj bile potrebne njene OruĆŸane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje”.

Istodobno je u parlament Katalonije stigao prijedlog zakona o referendumu o neovisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih riječi je već objavio: “Spremni smo izvrĆĄiti sve ĆĄto od nas traĆŸi Ustav zemlje i ĆĄto nam naloĆŸi vlada Ć panjolske”.

Ć panjolskim generalima je zabranjeno da se javno izjaĆĄnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na “katalonsko pitanje”.

Predsjednik vlade Katalonije, Carles Puigdemont, povodom ministarkinih riječi je već izjavio:

“Vlada Ć panjolske – koja sada maĆĄe vojnim uniformama – pravi veliku greĆĄku ako misli da će nas time zaplaĆĄiti”.

Puigdemont je priopćio da će se “referendum neovisnosti” – usprkos svim prijetnjama i potezima sluĆŸbenog Madrida – odrĆŸati 1. listopada.

Madrid će pokuĆĄati zaustaviti Kataloniju preko Ustavnog suda Ć panjolske koji će – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo odrĆŸavanje.

Puigdemontove riječi su najava da se Barcelona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred prijetnjom slanja ơpanjolske vojske kojom bi spriječili odcjepljenje Katalonije.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,