Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: Španjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se pokuša odcijepiti

NEOVISNOSTI PRIJETI RAT: Španjolska ministrica obrane zaprijetila Kataloniji vojnom silom ako se pokuša odcijepiti

spanjolska-ministricaCARLES PUIGDEMONT: VLADA ŠPANJOLSKE PRVI VELIKU GREŠKU AKO MISLI DA ĆE NAS TIME ZAPLAŠITI

Ministrica obrane Španjolske – Maria Dolores de Cospedal – izjavila je da su oružane snage zemlje dužne zaštite njezinu teritorijalnu cjelovitost.

Te njezine riječi naišle su na potporu španjolskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procijenili – kao izravnu prijetnju primjenom vojne sile protiv ove provincije koja želi da se preko referenduma odvoji od Španjolske i postati neovisna država.

De Cospedal je za vrijeme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obveza vojne i civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrijednosti i Ustava Španjolske, nego i njene teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

“Uvijek kada su Španjolskoj bile potrebne njene Oružane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje”.

Istodobno je u parlament Katalonije stigao prijedlog zakona o referendumu o neovisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih riječi je već objavio: “Spremni smo izvršiti sve što od nas traži Ustav zemlje i što nam naloži vlada Španjolske”.

Španjolskim generalima je zabranjeno da se javno izjašnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na “katalonsko pitanje”.

Predsjednik vlade Katalonije, Carles Puigdemont, povodom ministarkinih riječi je već izjavio:

“Vlada Španjolske – koja sada maše vojnim uniformama – pravi veliku grešku ako misli da će nas time zaplašiti”.

Puigdemont je priopćio da će se “referendum neovisnosti” – usprkos svim prijetnjama i potezima službenog Madrida – održati 1. listopada.

Madrid će pokušati zaustaviti Kataloniju preko Ustavnog suda Španjolske koji će – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo održavanje.

Puigdemontove riječi su najava da se Barcelona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred prijetnjom slanja španjolske vojske kojom bi spriječili odcjepljenje Katalonije.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,