Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Razbijen mit o vitaminu D!

Razbijen mit o vitaminu D!

sunce-vitamin-dRazli─Źiti oblici vitamina D razlikuju se po svom utjecaju na organizam ─Źovjeka: u─Źinkovit je samo onaj ┼żivotinjskog porijekla

To je zaklju─Źak istra┼żiva─Źa sa Sveu─Źili┼íta Surrey iz Velike Britanije, koji su tijekom dvije godine pratili kontrolnu skupinu.

Poznato je da ljudsko tijelo mo┼że proizvesti vitamin D pod utjecajem UV zraka na ko┼żu. Kada nema mnogo sunca, tijekom zime, ili u zemljama s obla─Źnom klimom, vitamin D mora se dobiti preko hrane ili u sinteti─Źkom obliku.

Me─Ĺutim, standardi za uporabu vitamina D koje danas preporu─Źuje ve─çina nacionalnih medicinskih organizacija za prevenciju i lije─Źenje rahitisa, bolesti kostiju i kardiovaskularnog sustava, zasnovani su na zabludama i zbog toga mogu doslovno na┼íkoditi ─Źovjeku.

Konkretno, diljem svijeta prevladava uvjerenje da su vitamin D2, koji je isklju─Źivo biljnog podrijetla, i D3, koji se sintetizira pod utjecajem ultraljubi─Źastih valova i ulazi u tijelo preko ┼żivotinjske hrane, jednako korisni.


Britanski znanstvenici okupili su grupu od 335 ┼żena ju┼żnoazijskog i europskog podrijetla i podijelili ih u pet podskupina. Jednoj su svakodnevno davali placebo, drugoj sok oboga─çen vitaminom D2, tre─çoj kola─Źi─ç sa D2, ─Źetvrtoj sok s D3 i petoj – kola─Źe s D3, navodi se na portalu “Medical express”.

Poslije 12 zimskih tjedana usporedili su rezultate. Ispostavilo se da se D3 apsorbira dva puta bolje od D2. Kod ┼żena koje su dobivale D3 sa sokom i kola─Źima na kraju eksperimenta vitamin se pove─çao za 75 posto i 74 posto, respektivno, dok se kod onih koje su dobivale D2 s istim proizvodima pove─çao za samo 33 posto i 34 posto.

Pri tome je kod onih koje su dobivale placebo zabilje┼żen pad razine vitamina D. Sli─Źni pokazatelji primije─çeni su i tijekom druge godine eksperimenta.

Znanstvenici su zaklju─Źili da je stoga one koji vole unositi vitamin D iz namirnica biljnog podrijetla neophodno upozoriti da opseg upotrebe treba biti najmanje dva puta ve─ça nego ┼íto se smatralo ranije.

Protivnicima sinteti─Źkih vitamina najbolje je jesti meso lososa, bakalara, kavijar, jaja i masne mlije─Źne proizvode bogate vitaminom D3, a ─Źim se pojave prvi sun─Źevi zraci da odmah otr─Źe van – umjereno sun─Źanje tako─Ĺer je vrlo korisno.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,