Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » Svjetski mediji utihnuli nakon što je UN pozvao na dekriminalizaciju droge diljem svijeta

Svjetski mediji utihnuli nakon što je UN pozvao na dekriminalizaciju droge diljem svijeta

un-kanabisGodinu dana nakon što se obrušio na “rat protiv droga”, UN sada poziva na završetak prohibicije. Rat protiv droge bi mogao napokon propasti

Javno priopćenje Ujedinjenih naroda na koje je malo tko obratio pozornost prošli tjedan sadržavalo je dramatičnu promjenu u razmišljanju po pitanju „nedopuštene” zlouporabe droga.

Nakon neuspjele ideje o zabrane prošle godine, UN sada poziva svijet na dekriminalizaciju droga.

Izjava, koju je s druge strane objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) usred političke rasprave oko zdravstvene zaštite u SAD-u, poziva na „okončanje diskriminacije u postavkama zdravstvene zaštite.”

WHO poziva države da privedu kraju diskriminaciju „marginalizirane i stigmatizirane populacije”, a to uključuje prilično šokantnu izjavu o ratu protiv droge.

„Mi WHO, potpisnici Ujedinjenih naroda, pozivamo sve zainteresirane strane da nam se pridruže u počinjenju ciljanih, koordinira, vremenski ograničenih, multidisciplinarnih akcija u slijedećim područjima. Potpora Države da stavi na mjesto jamstva protiv diskriminacije u pravu, politici i propisima … Da se izvrši pregled i ukinu kazneni zakoni koji su dokazali da imaju negativne zdravstvene ishode sa javnozdravstvenim dokazima. To uključuje zakone koji inkriminiraju ili na drugi način zabranjuju … uzimanje droga ili posjedovanje droge za osobnu upotrebu.”

Ovo je priznanje da je problem zlouporabe droga javnozdravstveni problem, a ne problem kaznenog pravosuđa. Zaključavanje ljude u zatvore zbog ponašanja koje nema nikakve posljedice na drugu osobu samovoljno se smatra nelegalnim, a u državama se ne čini ništa da se smanji upotrebu ili smanjenje ponude droga, što pokazuje krajnji neuspjeh u ratu protiv droge.

Prohibicija je također zabranila ljudima da koriste čudesne ljekovitosti kanabisa. Već desetljećima medicinska istraživanja kanabisa se bacaju u drugi plan zbog rata protiv droga i političke represije. No, istraživanja su porasla eksponencijalno u posljednjih nekoliko godina, dok vlade diljem svijeta poduzimaju korake za dekriminalizacijom ove ljekovite biljke, osobito među državama u SAD-u.

Uz to buđenje su došle nevjerojatne priče o iscjeljivanjima uz pomoć kanabisa, kao što je zaustavljanje napadaja kod djece koja boluju od epilepsije, liječenje post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u veterana kod kojeg svi drugi tretmani nisu uspjeli i liječenje niza drugih bolesti, bez opasnih nuspojava.

Što se tiče zdravstvene zaštite, prohibicija je uistinu diskriminirajuća i rat protiv droge samo degradira javno zdravlje. Portugal je dekriminalizirano sve droge u 2001. godini, i to je bio velik uspjeh. Stope korištenja droga, stope ovisnosti, smrt od predoziranja i spolno prenosive bolesti su se sve brojčano smanjile nakon legalizacije.

Izjava WHO-a je također uočljiva jer proturječi UN-ovoj potvrdi potpore zabrani tijekom „posebne sjednice o drogama” u 2016. godini. Posebna sjednica bila je prva koja će se održala u gotovo dva desetljeća, a mnogi su očekivali mekši pristup prema neuspjelom ratu protiv droga.

Izjava WNO-a dolazi u vrijeme kada je američki rat protiv droge u ključnom trenutku. Sve više i više američkih država dekriminalizira kanabisa kao lijek i na rekreacijskoj razini, stavljajući se u sukob sa aktivnom saveznom zabranom kanabisa kao narkotika 1. skupine (najopasniji narkotik).

Ipak, izjava WHO-a je ohrabrujući znak da se plima okrenula protiv zabrane. Kako se rat protiv droge polako ukida komad po komad – u Portugalu, SAD-u, Meksiku (koji je nedavno legalizirao medicinsku marihuanu ) i Kanadi (uskoro će ozakoniti rekreacijski kanabis) – mudrost ukidanja prohibicije će postati sve očitija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,