Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » Svjetski mediji utihnuli nakon ┼íto je UN pozvao na dekriminalizaciju droge diljem svijeta

Svjetski mediji utihnuli nakon što je UN pozvao na dekriminalizaciju droge diljem svijeta

un-kanabisGodinu dana nakon ┼íto se obru┼íio na “rat protiv droga”, UN sada poziva na zavr┼íetak prohibicije. Rat protiv droge bi mogao napokon propasti

Javno priop─çenje Ujedinjenih naroda na koje je malo tko obratio pozornost pro┼íli tjedan sadr┼żavalo je dramati─Źnu promjenu u razmi┼íljanju po pitanju ÔÇ×nedopu┼íteneÔÇŁ zlouporabe droga.

Nakon neuspjele ideje o zabrane prošle godine, UN sada poziva svijet na dekriminalizaciju droga.

Izjava, koju je s druge strane objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) usred politi─Źke rasprave oko zdravstvene za┼ítite u SAD-u, poziva na ÔÇ×okon─Źanje diskriminacije u postavkama zdravstvene za┼ítite.ÔÇŁ

WHO poziva dr┼żave da privedu kraju diskriminaciju ÔÇ×marginalizirane i stigmatizirane populacijeÔÇŁ, a to uklju─Źuje prili─Źno ┼íokantnu izjavu o ratu protiv droge.

ÔÇ×Mi WHO, potpisnici Ujedinjenih naroda, pozivamo sve zainteresirane strane da nam se pridru┼że u po─Źinjenju ciljanih, koordinira, vremenski ograni─Źenih, multidisciplinarnih akcija u slijede─çim podru─Źjima. Potpora Dr┼żave da stavi na mjesto jamstva protiv diskriminacije u pravu, politici i propisima … Da se izvr┼íi pregled i ukinu kazneni zakoni koji su dokazali da imaju negativne zdravstvene ishode sa javnozdravstvenim dokazima. To uklju─Źuje zakone koji inkriminiraju ili na drugi na─Źin zabranjuju … uzimanje droga ili posjedovanje droge za osobnu upotrebu.ÔÇŁ

Ovo je priznanje da je problem zlouporabe droga javnozdravstveni problem, a ne problem kaznenog pravosu─Ĺa. Zaklju─Źavanje ljude u zatvore zbog pona┼íanja koje nema nikakve posljedice na drugu osobu samovoljno se smatra nelegalnim, a u dr┼żavama se ne ─Źini ni┼íta da se smanji upotrebu ili smanjenje ponude droga, ┼íto pokazuje krajnji neuspjeh u ratu protiv droge.


Prohibicija je tako─Ĺer zabranila ljudima da koriste ─Źudesne ljekovitosti kanabisa. Ve─ç desetlje─çima medicinska istra┼żivanja kanabisa se bacaju u drugi plan zbog rata protiv droga i politi─Źke represije. No, istra┼żivanja su porasla eksponencijalno u posljednjih nekoliko godina, dok vlade diljem svijeta poduzimaju korake za dekriminalizacijom ove ljekovite biljke, osobito me─Ĺu dr┼żavama u SAD-u.

Uz to bu─Ĺenje su do┼íle nevjerojatne pri─Źe o iscjeljivanjima uz pomo─ç kanabisa, kao ┼íto je zaustavljanje napadaja kod djece koja boluju od epilepsije, lije─Źenje post-traumatskog stresnog poreme─çaja (PTSP) u veterana kod kojeg svi drugi tretmani nisu uspjeli i lije─Źenje niza drugih bolesti, bez opasnih nuspojava.

┼áto se ti─Źe zdravstvene za┼ítite, prohibicija je uistinu diskriminiraju─ça i rat protiv droge samo degradira javno zdravlje. Portugal je dekriminalizirano sve droge u 2001. godini, i to je bio velik uspjeh. Stope kori┼ítenja droga, stope ovisnosti, smrt od predoziranja i spolno prenosive bolesti su se sve broj─Źano smanjile nakon legalizacije.

Izjava WHO-a je tako─Ĺer uo─Źljiva jer proturje─Źi UN-ovoj potvrdi potpore zabrani tijekom ÔÇ×posebne sjednice o drogamaÔÇŁ u 2016. godini. Posebna sjednica bila je prva koja ─çe se odr┼żala u gotovo dva desetlje─ça, a mnogi su o─Źekivali mek┼íi pristup prema neuspjelom ratu protiv droga.

Izjava WNO-a dolazi u vrijeme kada je ameri─Źki rat protiv droge u klju─Źnom trenutku. Sve vi┼íe i vi┼íe ameri─Źkih dr┼żava dekriminalizira kanabisa kao lijek i na rekreacijskoj razini, stavljaju─çi se u sukob sa aktivnom saveznom zabranom kanabisa kao narkotika 1. skupine (najopasniji narkotik).

Ipak, izjava WHO-a je ohrabruju─çi znak da se plima okrenula protiv zabrane. Kako se rat protiv droge polako ukida komad po komad – u Portugalu, SAD-u, Meksiku (koji je nedavno legalizirao medicinsku marihuanu ) i Kanadi (uskoro ─çe ozakoniti rekreacijski kanabis) – mudrost ukidanja prohibicije ─çe postati sve o─Źitija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,