Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼áPANJOLSKA PRED RASPADOM? Ako u listopadu uspije referendum za nezavisnost Katalonije, mijenjat ─çe se karta Europe

ŠPANJOLSKA PRED RASPADOM? Ako u listopadu uspije referendum za nezavisnost Katalonije, mijenjat će se karta Europe

spanjolska-katalonijaVladaju─ça koalicija u ┼ípanjolskoj pokrajini Kataloniji objavila je u utorak da ─çe referendum o samoodre─Ĺenju koji namjerava organizirati u listopadu odmah i─çi u primjenu te da ─çe smjesta proglasiti nezavisnost ako pobijedi “da”

“Ako je ve─çina glasova u korist osnivanja katalonske republike, trebat ─çe o─Źigledno i neposredno proglasiti nezavisnost”, kazala je regionalna zastupnica CUP-a (krajnja ljevica, separatisti) Gabriela Serra na predstavljanju zakona koji ─çe poslu┼żiti za organiziranje referenduma.

Taj ─çe zakon “ustanoviti iznimni pravni re┼żim”, rekao je ne┼íto ranije zastupnik Jordi Orobitg iz koalicije “Zajedno za da”, sastavljene od separatista desnice i ljevice.

“Prevladat ─çe nad drugim propisima”, objasnio je drugi zastupnik te koalicije Lluis Corominas.

Za zagovornike neovisnosti taj ─çe zakon biti iznad ┼ípanjolskog ustava jer, kao ┼íto ─çe pisati u njegovom ─Źlanku 2, “narod Katalonije suvereni je politi─Źki subjekt”.

Tekstom se predvi─Ĺa i uvo─Ĺenje nezavisnog izbornog autoriteta zadu┼żena za organiziranje i nadzor glasovanja.

O zakonu katalonski zastupnici trebaju glasati krajem kolovoza.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,