Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠPANJOLSKA PRED RASPADOM? Ako u listopadu uspije referendum za nezavisnost Katalonije, mijenjat će se karta Europe

ŠPANJOLSKA PRED RASPADOM? Ako u listopadu uspije referendum za nezavisnost Katalonije, mijenjat će se karta Europe

spanjolska-katalonijaVladajuća koalicija u španjolskoj pokrajini Kataloniji objavila je u utorak da će referendum o samoodređenju koji namjerava organizirati u listopadu odmah ići u primjenu te da će smjesta proglasiti nezavisnost ako pobijedi “da”

“Ako je većina glasova u korist osnivanja katalonske republike, trebat će očigledno i neposredno proglasiti nezavisnost”, kazala je regionalna zastupnica CUP-a (krajnja ljevica, separatisti) Gabriela Serra na predstavljanju zakona koji će poslužiti za organiziranje referenduma.

Taj će zakon “ustanoviti iznimni pravni režim”, rekao je nešto ranije zastupnik Jordi Orobitg iz koalicije “Zajedno za da”, sastavljene od separatista desnice i ljevice.

“Prevladat će nad drugim propisima”, objasnio je drugi zastupnik te koalicije Lluis Corominas.

Za zagovornike neovisnosti taj će zakon biti iznad španjolskog ustava jer, kao što će pisati u njegovom članku 2, “narod Katalonije suvereni je politički subjekt”.

Tekstom se predviđa i uvođenje nezavisnog izbornog autoriteta zadužena za organiziranje i nadzor glasovanja.

O zakonu katalonski zastupnici trebaju glasati krajem kolovoza.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,