Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD OSNIVA SVEMIRSKI VOJNI KORPUS ‘DA BI ODRŽAO AMERIKU SIGURNOM’

SAD OSNIVA SVEMIRSKI VOJNI KORPUS ‘DA BI ODRŽAO AMERIKU SIGURNOM’

svemirski-marinciAmerički zastupnici su donijeli zakon kojim će se uspostaviti „Svemirski korpus” u zračnim snagana Sjedinjenih Država

Nova grana američke vojske će se pobrinuti da država može voditi rat u svemiru.

Kako Sputnik piše, dva glavna zastupnika u Washingtonu su dodala stavku u Nacionalnom Zakonu obrane i autorizacije (NDAA) za 2018. godinu kako bi stvorili potpuno novi korpus američke vojske za potrebe ratovanja izvan Zemljine atmosfere.

Predloženi zakon bi trebao stvoriti “Svemirski korpus”, koji će se uklopiti u vojsci kao dio „posebne vojne službe unutar Američkih zračnih snaga”. Amerika već ima vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo, obalnu stražu i marince.

Američki zastupnici zajedno sa pododborom Strateških snaga – skupine zadužene za Pentagonove operacije u svemiru, su u utorak uveli zakon koji će stvoriti američki svemirski korpus.

Najavljujući svoj potez, dva zastupnika su rekla: „Dvostranačko priznanje postoji kod strateških prednosti i nacionalna sigurnost svemirskih sustava trenutno erodira i opada.”

„Uvjereni smo da Ministarstvo obrane ne može poduzeti potrebne mjere za rješavanje tih izazova učinkovito i odlučno”, rekli su zastupnici Rogers i Cooper, „pa čak i prepoznati prirodu i opseg njihovih problema”, citira Theantimedia.com.

U zakonodavstvu je uključena stavka u kojoj će svemirski korpus biti pod vodstvom američkog ratnog zrakoplovstva, slično kako su marinci pod vodstvom američke mornarice.

Za razliku od marinaca, međutim, predloženi američki “svemirski korpus će imati vođu koji će biti jednak načelniku stožera ratnog zrakoplovstva, a također će i imati svog člana u sjedištu Združenog stožera.”

Glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva odgovorio je na predloženi zakon umanjujući važnost te ideje, međutim, tvrdi da je suradnja između vojnih grana važnija od stvaranja novih zasebne cjeline sa Pentagonom.

„Mislimo da je upravo sada važno iskoristiti sve mogućnosti i resurse koje imamo”, rekao je glasnogovornik ratnog zrakoplovstva „te se usredotočiti na primjenu i integraciju dalekosežnijih snaga, u odnosu na stvaranje zasebne jedinice.”

Tajnica zračnih snaga, Heather Wilson, poduprla je takav sentiment, govoreći: „Pentagon je dosta kompliciran. Ovo će ga učiniti još složenijim, dodati više polja na organizacijski grafikon, i koštati više novca.”

„A ako bi imali više novca, ja bih ga stavila u “smrtnost” (letalnost) vojske, a ne u birokraciju … ne treba nam još jedan šef osoblja i još šest zamjenika šefa osoblja”, dodala je ona.

Vojni futuristi, uključujući i sadašnjeg zamjenika američkog ministra obrane Robert Work, bivši Obamin namještenik, afirmativno podržava Pentagonov proboj u svemir.

U 2015. godini, Robert Work je ustvrdio da izvanzemaljske domene, uključujući i planete u blizini Zemlje, asteroidne pojaseve, plinski divovi, pa čak i svemirska prostranstva, se moraju „uzeti u obzir u borbenoj operativnoj domeni na način na koji nismo morali razmišljati u prošlost.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,