Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SIRIJA JE MAČJI KAŠALJ! Pogledajte što je američko-saudijska koalicija napravila u Jemenu

SIRIJA JE MAČJI KAŠALJ! Pogledajte što je američko-saudijska koalicija napravila u Jemenu

jemen-gladSAD prešućuje zločine njihova partnera i saveznika Saudijske Arabije

Slike i prizori, do smrti izgladnjele djece, koje dolaze iz Jemena šokantne su.

Čovjek teško može vjerovati da na zemlju u kojoj ima gotovo devet milijuna gladnih ljudi, a među njima šest milijuna djece svijet gleda ravnodušno.

Uz glad i ratna razaranja, tu je zemlju poharala i smrtonosna bolest, kolera, od koje boluje više od 300 tisuća ljudi i od koje je za sada umrlo više od tisuću ljudi, većinom djece.

Sukob sunita i šijita

Naime, Jemen je 2012. godine postao bojno polje u ratu između sunita iz Saudijske Arabije, koje podržava jemenska vlada, i Huta (šijita) koji imaju podršku Irana. Međutim, 2015. došlo je do još veće eskalacije rata kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izravno ušla u rat bombardiranjem Jemena.

Iako je Saudijska Arabija u tu zemlju, nelegalno i nelegitimno, protivno međunarodnom pravu i konvencijama, kršeći time ljudska prava, slala vojsku i nemilosrdno bombardirala Jemen, Zapad – prije svega Sjedinjene Države – prešućuju pokolje koje provodi njihov saveznik Saudijska Arabija i gledaju sa strane jer u tome ima veliku korist.

Naime, Saudijska Arabija najveći je kupac naoružanja od SAD-a, a EU na čelu s Njemačkom prekida dogovorene poslove s Rijadom.

Osam tisuća ubijenih

Najveću podršku Saudijskoj Arabiji u tom ratu sada daje Donald Trump koji im, unatoč pokoljima koje čine u Jemenu, poručuje da budu još žešći i unište teroriste Hute.

Stav Trumpa o Jemenu, koji je dao podršku Saudijskoj Arabiji, Jemenci komentiraju na ovakav način: „Srami se, Ameriko, srami se Trumpe, srami se, svijete“.

U jemenskom ratu, od kada je intervenirala Saudijska Arabija 15.ožujka 2015.godine, ubijeno je više od osam tisuća ljudi, a ranjeno ih je oko 45.000.

Isto tako, od ožujka 2015. do 10. ožujka 2017. u Jemenu je poginulo najmanje 1546 djece, a 2450 su ostali invalidi, izvijestio je UN-ov fond za djecu (UNICEF).

Među njima su 1022 dječaka, 478 djevojčica i 46 djece “čiji spol nije poznat”.
 

 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,