Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » BIG BROTHER: Njema─Źka vlada ─çe od sada pratiti i nadzirati mobitele ‘sumnjivih’ ┼íestogodi┼ínjaka

BIG BROTHER: Njema─Źka vlada ─çe od sada pratiti i nadzirati mobitele ‘sumnjivih’ ┼íestogodi┼ínjaka

djeca-mobilniOsim ─Źitanja i pra─çenja komunikacije na mobilnim telefonima, zakon predvi─Ĺa i bolju komunikaciju regionalnih obavje┼ítajaca

Unato─Ź protivljenjima udruga za za┼ítitu ljudskih prava i nekih lijevo orijentiranih politi─Źara, njema─Źki parlament Bundestag donio je ju─Źer zakon kojim se poja─Źava sigurnosna kontrola gra─Ĺana, ┼íto uklju─Źuje i prislu┼íkivanje i ─Źitanje privatnih poruka na mobitelima i laptopima.

Dr┼żavni trojanski konj

Opasnost koju je donijela politika otvorenih vrata Angele Merkel i ulazak nepoznatog broja potencijalnih islamisti─Źkih terorista u tu zemlju najbolje se o─Źitovala u krvavim d┼żihadisti─Źkim napadima u M├╝nchenu i Berlinu, pa je postalo jasno kako je nacionalna sigurnost ozbiljno ugro┼żena.

Novi teroristi─Źki napadi u drugim europskim dr┼żavama, a posebno posljednji u Manchesteru i Londonu, bili su dodatni poticaj da se novi zakon, koji su neki nazvali kontroverznim, donese u ┼íto kra─çem mogu─çem roku.

Novi zakon tako omogu─çava kompleksniju proceduru za tra┼żitelje azila i mogu─çnost uzimanja otisaka prstiju azilanata ve─ç u dobi od ┼íest godina, a ne kao dosad od 14. godine. Uz mogu─çnost uzimanja otisaka prstiju od djece, policija i obavje┼ítajne slu┼żbe imaju dozvolu ─Źitanja privatnih poruka na WhatsAppu.

Prilikom prijedloga zakona njema─Źki ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizi├Ęre objasnio je da su upravo enkripti─Źki za┼íti─çene poruke na toj aplikaciji i na aplikaciji Signal, Telegram i Skype omogu─çile komunikaciju izme─Ĺu terorista koji su izveli monstruozne napade na civile u Berlinu, M├╝nchenu, Parizu, Manchesteru i Londonu.

Zakonom koji ima vi┼íe od sedamdeset ─Źlanaka detaljno je obja┼ínjeno na koji na─Źin i u kojim slu─Źajevima se mogu primijeniti sigurnosne mjere kolokvijalno nazvane ÔÇťDr┼żavni trojanski konjÔÇŁ (Staatstrojaner).

Cijela procedura temelji se na principu kori┼ítenja policijsko-obavje┼ítajnog kompjutorskog ÔÇťvirusaÔÇŁ kojom slu┼żbenici mogu u─çi u mobilne telefone, laptope i kompjutore osoba koje se sumnji─Źi za teroristi─Źku djelatnost ili postoji sumnja da su povezane s potencijalnim napada─Źima.


Uz pomo─ç te aplikacije policija i obavje┼ítajne slu┼żbe mogu ─Źitati poruke na WhatsAppu, Skypeu, Telegramu, Signalu i sli─Źnim aplikacijama prije nego budu enkriptirane, pa ─Źak i u slu─Źajevima nakon ┼íto postanu enkripti─Źki za┼íti─çene.

Zakon tako─Ĺer omogu─çava i takozvano online pretra┼żivanje i nadzor privatnih informacija u drugim internetskim podru─Źjima poput emailova i dru┼ítvenih mre┼ża, ┼íto je bilo omogu─çeno u iznimnim slu─Źajevima i prema zakonu o za┼ítiti od terorizma iz 2008. godine, no tek se u rijetkim slu─Źajevima i primjenjivalo.

Njema─Źka vlada novim je zakonom omogu─çila kori┼ítenje ovih metoda i u kriminalnim djelatnostima koje nisu izravno vezane uz terorizam kao ┼íto su plja─Źke ili trgovina drogom.

Strah od zloporabe

Osim tehni─Źkih mogu─çnosti koje su sigurnosne slu┼żbe dobile kao mogu─çnost preventivnog djelovanja u borbi protiv teroristi─Źkih napada, novi zakon predvidio je i sna┼żniju povezanost regionalnih obavje┼ítajnih centara koji su dosad djelovali ÔÇťsami za sebeÔÇŁ i nije bilo adekvatne suradnje izme─Ĺu njih, ┼íto se pokazalo kobnim u nekoliko slu─Źajeva, posebno prilikom napada na bo┼żi─çni sajam u Berlinu.

Terorist Anis Amri bio je pod nadzorom jedne regionalne njema─Źke slu┼żbe, a kada je napustio njihovo podru─Źje, kolegama u Berlinu nisu javili da se uputio prema glavnom gradu.

Koliko ─çe nove mjere biti efikasne u spre─Źavanju teroristi─Źkih napada, tek treba vidjeti, no jasno je kako je Njema─Źka odlu─Źila napraviti korak naprijed u za┼ítiti svojih gra─Ĺana, a sli─Źno razmi┼íljaju i Austrija i Velika Britanija, koji ovakve mjere planiraju ugraditi u svoje zakone.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u nedavnom je razgovoru za be─Źki Kurir ponovno istaknuo problem lo┼íe integracije muslimanske djece u tamo┼ínje dru┼ítvo. Kazao je kako bi trebalo zatvoriti muslimanske vrti─çe u Austriji. ÔÇô Oni nam nisu potrebni.

Uop─çe ne bi trebali postojati muslimanski vrti─çi. Takvi vrti─çi samo dodatno izoliraju djecu, jezi─Źno i kulturno. Po┼íto se pla─çaju novcem poreznih obveznika, jedan od na─Źina da se takvi vrti─çi zatvore bio bi pove─çanje kriterija poznavanja njema─Źkog jezika, ┼íto je nu┼żan preduvjet za svaku uspje┼ínu integraciju ÔÇô kazao je Kurz.

Novi zakon osudile su jedino udruge za ljudska prava koje isti─Źu kako se njime kr┼íi pravo na privatnost, posebno kod djece.
 

(vecernji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,