Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAPOKON DOKAZALI: Cjepivo protiv gripe je potpuno nedjelotvorno kod starijih osoba

NAPOKON DOKAZALI: Cjepivo protiv gripe je potpuno nedjelotvorno kod starijih osoba

stari-ljudi-cijepljenjeAmeri─Źki zdravstveni du┼żnosnici upozorili su da je cjepivo protiv gripe potpuno neu─Źinkovito kada se daje starijim osobama u dobi od 65 godina ili vi┼íe

Prema novim podacima o cjepivu objavljenim u srijedu, cjepivo protiv gripe nije dobro primjenjivati u zaštiti starijih osoba protiv virusa gripe.

Cumberlink.com je objavio da je cjepivo bilo oko 42 posto u─Źinkovito u spre─Źavanju bolesti dovoljno ozbiljne da po┼íalju bolesnika u ordinaciju. Ali, ono je tako─Ĺer bilo neu─Źinkovito u za┼ítiti nekih dobnih skupina.

Ono uklju─Źuje osobe od 65 godina – grupu koju najte┼że pogo─Ĺa gripe, sa najvi┼íe smrtnih slu─Źajeva i hospitalizacija.

Kao i ove sezone protiv gripe, pro┼íle zime je dominirao svojevrsni soj gripe – tip A H3N2 – koja ima tendenciju da uzrokuje vi┼íe smrtnih slu─Źajeva i ozbiljne bolesti od drugih sezonskih virusa gripe.

Ameri─Źki centar za kontrolu bolesti (CDC) izra─Źunava u─Źinkovitost cjepiva iz uzorka testova gripe na pacijentima u pet dr┼żava.


Cjepiva protiv nekih drugih zaraznih bolesti ne smatraju se uspje┼ínim ako nisu najmanje 90 posto u─Źinkovita. No, gripa je posebno zahtjevna. Tijekom posljednjih deset zima, ukupna u─Źinkovitost cjepivo protiv gripe je u prosjeku bila oko 46 posto.

Zimus cjepivo nije dobro za┼ítilo djecu, i bilo je oko 60 posto u─Źinkovito. No bilo je u redu za osobe u dobi od 50 do 64 godina starosti. Ali nije imalo jasan u─Źinak na odrasle osobe od 18 do 49 godina starosti.

Rezultati su predstavljeni na sastanku Savjetodavnog odbora za imunizaciju u Atlanti, koji pru┼ża savjete u svezi cjepiva dr┼żavnom Centru za kontrolu (CDC) i prevenciju bolesti.

Du┼żnosnici CDC-a su rekli da su brojevi preliminarni. Istra┼żitelji su poku┼íavali odgonetnuti da li je posljednje cijepljenje protiv gripe napravilo razliku u tome kako je u─Źinkovio bilo najnovije cjepivo protiv gripe, i da li postoji na─Źin da provjerite ┼íto vi┼íe ljudi kako bi vidjeli koliko dugo i brzo traje za┼ítita cjepiva.

Cjepivo protiv gripe je preporu─Źeno gotovo svakom Amerikancu u dobi od 6 mjeseci na dalje.

Me─Ĺu zaraznim bolestima, gripa se smatra jednom od vode─çih ubojica u Americi. CDC procjenjuje da postoje deseci tisu─ça smrtnih slu─Źajeva svake godine od gripe i upale plu─ça.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,