Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAPOKON DOKAZALI: Cjepivo protiv gripe je potpuno nedjelotvorno kod starijih osoba

NAPOKON DOKAZALI: Cjepivo protiv gripe je potpuno nedjelotvorno kod starijih osoba

stari-ljudi-cijepljenjeAmerički zdravstveni dužnosnici upozorili su da je cjepivo protiv gripe potpuno neučinkovito kada se daje starijim osobama u dobi od 65 godina ili više

Prema novim podacima o cjepivu objavljenim u srijedu, cjepivo protiv gripe nije dobro primjenjivati u zaštiti starijih osoba protiv virusa gripe.

Cumberlink.com je objavio da je cjepivo bilo oko 42 posto učinkovito u sprečavanju bolesti dovoljno ozbiljne da pošalju bolesnika u ordinaciju. Ali, ono je također bilo neučinkovito u zaštiti nekih dobnih skupina.

Ono uključuje osobe od 65 godina – grupu koju najteže pogođa gripe, sa najviše smrtnih slučajeva i hospitalizacija.

Kao i ove sezone protiv gripe, prošle zime je dominirao svojevrsni soj gripe – tip A H3N2 – koja ima tendenciju da uzrokuje više smrtnih slučajeva i ozbiljne bolesti od drugih sezonskih virusa gripe.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) izračunava učinkovitost cjepiva iz uzorka testova gripe na pacijentima u pet država.

Cjepiva protiv nekih drugih zaraznih bolesti ne smatraju se uspješnim ako nisu najmanje 90 posto učinkovita. No, gripa je posebno zahtjevna. Tijekom posljednjih deset zima, ukupna učinkovitost cjepivo protiv gripe je u prosjeku bila oko 46 posto.

Zimus cjepivo nije dobro zaštilo djecu, i bilo je oko 60 posto učinkovito. No bilo je u redu za osobe u dobi od 50 do 64 godina starosti. Ali nije imalo jasan učinak na odrasle osobe od 18 do 49 godina starosti.

Rezultati su predstavljeni na sastanku Savjetodavnog odbora za imunizaciju u Atlanti, koji pruža savjete u svezi cjepiva državnom Centru za kontrolu (CDC) i prevenciju bolesti.

Dužnosnici CDC-a su rekli da su brojevi preliminarni. Istražitelji su pokušavali odgonetnuti da li je posljednje cijepljenje protiv gripe napravilo razliku u tome kako je učinkovio bilo najnovije cjepivo protiv gripe, i da li postoji način da provjerite što više ljudi kako bi vidjeli koliko dugo i brzo traje zaštita cjepiva.

Cjepivo protiv gripe je preporučeno gotovo svakom Amerikancu u dobi od 6 mjeseci na dalje.

Među zaraznim bolestima, gripa se smatra jednom od vodećih ubojica u Americi. CDC procjenjuje da postoje deseci tisuća smrtnih slučajeva svake godine od gripe i upale pluća.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,