Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GEOPOLITI─îKE IGRICE NA NAJVI┼áEM NIVOU: Lovac NATO-a presreo zrakoplov Putinovog ministra obrane, a onda je stigao ruski lovac (VIDEO)

GEOPOLITIČKE IGRICE NA NAJVIŠEM NIVOU: Lovac NATO-a presreo zrakoplov Putinovog ministra obrane, a onda je stigao ruski lovac (VIDEO)

ruski-lovacBorbeni avion NATO pakta pribli┼żio se ruskom avionu kojim je letio tamo┼ínji ministar obrane Sergej ┼áojgu, ali ga je potom otjerao ruski lovac koji je pratio ministrov avion, pi┼íe BBC koji se poziva na navode ruskih medija

Prema Rusima, incident se dogodio u me─Ĺunarodnom zra─Źnom prostoru iznad Baltika, u trenutku kad je ┼áojgu letio prema ruskoj enklavi na obali Balti─Źkog mora, Kalinjingradskoj oblasti.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji leti paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoj Su-27 postavio izme─Ĺu dva aviona i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za koji ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zra─Źni prostor.

Glasnogovornik NATO pakta Matthias Eichenlau je kasnije izjavio da alijansa “mo┼że potvrditi da su tri ruska zrakoplova, od kojih dva lovca, danas pra─çena iznad Balti─Źkog mora”:

Budu─çi da se zrakoplovi nisu identificirali niti su odgovarali na upite kontrole leta, borbeni zrakoplovi NATO-a poletjeli su kako bih identificirali, u skladu s uobi─Źajenim procedurama. Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, odr┼żavaju─çi sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji. NATO nema informacijama tko je bio u zrakoplovu, a pona┼íanje ruskih pilota ocjenjujemo kao sigurno i profesionalno – rekao je Eichenlau.


Podsjetimo, ruski borbeni zrakoplov je u ponedjeljak “opasno” presreo jedan ameri─Źki izvi─Ĺa─Źki zrakoplov RC-135U u me─Ĺunarodnom zra─Źnom prostoru iznad Balti─Źkog mora, navela je u utorak ameri─Źka vojska. Proteklih godina je iznad Balti─Źkog mora zabilje┼żeno na desetke ovakvih bliskih susreta.

Balti─Źko more, pi┼íe Reuters, postalo je podru─Źje sve ve─çih napetosti izme─Ĺu Moskve i zapadnog vojnog saveza. Po─Źetkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je ameri─Źki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu.

Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko 7 sati ameri─Źki avion te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zra─Źnom prostoru iznad Balti─Źkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, isti─Źe agencija, imao sva obilje┼żja Hladnog rata kojeg inicira NATO-savez.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,