Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GEOPOLITIČKE IGRICE NA NAJVIŠEM NIVOU: Lovac NATO-a presreo zrakoplov Putinovog ministra obrane, a onda je stigao ruski lovac (VIDEO)

GEOPOLITIČKE IGRICE NA NAJVIŠEM NIVOU: Lovac NATO-a presreo zrakoplov Putinovog ministra obrane, a onda je stigao ruski lovac (VIDEO)

ruski-lovacBorbeni avion NATO pakta približio se ruskom avionu kojim je letio tamošnji ministar obrane Sergej Šojgu, ali ga je potom otjerao ruski lovac koji je pratio ministrov avion, piše BBC koji se poziva na navode ruskih medija

Prema Rusima, incident se dogodio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltika, u trenutku kad je Šojgu letio prema ruskoj enklavi na obali Baltičkog mora, Kalinjingradskoj oblasti.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji leti paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoj Su-27 postavio između dva aviona i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za koji ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

Glasnogovornik NATO pakta Matthias Eichenlau je kasnije izjavio da alijansa “može potvrditi da su tri ruska zrakoplova, od kojih dva lovca, danas praćena iznad Baltičkog mora”:

Budući da se zrakoplovi nisu identificirali niti su odgovarali na upite kontrole leta, borbeni zrakoplovi NATO-a poletjeli su kako bih identificirali, u skladu s uobičajenim procedurama. Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji. NATO nema informacijama tko je bio u zrakoplovu, a ponašanje ruskih pilota ocjenjujemo kao sigurno i profesionalno – rekao je Eichenlau.

Podsjetimo, ruski borbeni zrakoplov je u ponedjeljak “opasno” presreo jedan američki izviđački zrakoplov RC-135U u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, navela je u utorak američka vojska. Proteklih godina je iznad Baltičkog mora zabilježeno na desetke ovakvih bliskih susreta.

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza. Početkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je američki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu.

Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko 7 sati američki avion te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, ističe agencija, imao sva obilježja Hladnog rata kojeg inicira NATO-savez.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,