Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 11 Zapanjujućih zdravstvenih koristi sode bikarbone

11 Zapanjujućih zdravstvenih koristi sode bikarbone

soda-bikarbona-zlicaSoda bikarbona je vjerojatno najkorisnija tvar koju možete naći u kućanstvu

Vjerojatno imate barem jednu kutiju sode bikarbone u svojem domu upravo sada. Ako ste poput mnogih ljudi, možda imate u ostavi kutiju sode za pečenje kruha, možda jednu u hladnjaku da apsorbira mirise, ili možda jednu kutiju pod sudoperom koju koristite za čišćenje.

Ono što možda ne smatrate da se soda bikarbona može koristiti u zdravstvene svrhe, i možda želite staviti još jednu kutiju u svoj medicinski ormarić.

Što je točno Soda bikarbona?

Ona je 100 posto natrij bikarbonat, koji se može koristiti kao sredstvo za rahljenje u pekarskim proizvodima. Kada se pomiješa s kiselinom, sode bikarbone reagira, dajući mjehuriće i ugljični dioksid, koji uzrokuje rast tijesta. Anegdote kroz povijest pokazuju da su mnoge civilizacije koristile oblike sode bikarbone prilikom proizvodnje kruha i drugih namirnica koje su bile potrebne.

U svom prirodnom obliku, soda bikarbona je poznat kao nahkolit, koji je dio prirodnog minerala natrona. Natron, koji sadrži velike količine natrijevog bikarbonata, se koristi od davnina. I da, ne morate tražiti sodu bikarbonu bez aluminija (koju se zabunom mijenja sa praškom za pecivo), jer soda bikarbona je već bez aluminija. …

Na primjer, Egipćani su koristili natron kao sapun za potrebe čišćenja. Međutim, 1846. godine, dr. Austin Church i John Dwight su počeli proizvoditi i prodavati spoj kojeg danas poznajemo pod imenom soda bikarbona. Do 1860-ih, soda bikarbona je kao takva objavljivana u kuharicama, ali još uvijek nije bila poznata kao aditiv za kuhanje. Do 1920-ih njegova svestranost je proširena i 1930. se već naširoko reklamirala kao „dokazano medicinsko sredstvo.”

11 načina korištenje sode bikarbone za vaše zdravlje

Možete kupiti kutiju sode bikarbone za desetak kuna, što je jedan od najjeftinijih lijekova koji vam je pri ruci. Osim uporabe za manje nezgode i ozljede, soda bikarbona može postati dio rutine redovite higijene.

1. Prirodni dezodorans

Ako želite izbjeći parabene i aluminij koje nalazimo u mnogim dezodoransima i antiperspiranatima, umjesto taga pokušajte pomiješati prstohvat sode bikarbone s vodom. Ova jednostavna pasta postaje učinkovit i jednostavan prirodni dezodorans. Možete također nanijeti suhu sodu ispod pazuha.

2. Ubod insekata i otrovni bršljen

Nanesite pastu izrađena od sode bikarbone i vode na mjesto uboda insekata kako bi se oslobodili svraba. Također možete pokušati trljati suhu sodu bikarbonu na kožu. Ona je ujedno i učinkovita za svrbež i osip otrovog bršljena. Soda bikarbona pomaže da se oslobodite manje iritacije kože i svrbeža neutralizirajući toksine i iritanse na površini vaše kože.

3. Žgaravica, probavne smetnje, i bolni ulkus

Većina komercijalnih antacida sadrže neki oblik bikarbonata. Soda bikarbona radi na taj način da odmah neutralizira kiselinu u želucu, pomaže da se oslobodite žgaravice, probavnih smetnji, pa čak i bolnog čira. Osobno bi preporučili to mnogima, uključujući i članovima vaše obitelji, te se možete iznenaditi koliko je izuzetno učinkovita.

Doziranje je obično. 1/2 žličice potpuno otopiti u pola čaše vode, uzimati svaka dva sata (ne uzeti više od sedam 1/2 žličice u 24 sata, ili ne preko tri 1/2 žličice u 24 sata ako imate preko 60 godina).

Soda bikarbona bi se trebala koristiti samo kao povremeni (ne kroničnoi) tretman, međutim mrate biti oprezni da ne konzumirate prekomjerne količine, što može uzrokovati ozbiljnu neravnotežu elektrolita i neravnoteže sustava kiselina/baza.

4. Natapanje stopala i piling

Dodajte tri žlice sode bikarbone u kadu s toplom vodom i potopite stopala. Možete napraviti dodatni piling stopala sa sodom bikarbonom. Pasta od tri dijela sode bikarbone u kombinaciji sa jednim dijelom vode se može koristiti kao piling za lice i tijelo, istao tako. Ona je prirodna i jeftina da je možete koristiti skoro svaki dan.

5. Opuštajuća kupka

Soda bikarbona i jabučni mogu napraviti prekrasnu spa kupku za namakanje. Također možete očistiti kadu i odvod sa njom, kao bonus!

6. Sredstvo za čišćenje ruku

Pomiješajte tri dijela sode bikarbone s jednim dijelom vode i napravite prirodno sredstvo za čišćenje ruku koje će očistiti nečistoće i neutralizirati neugodne mirise.

7. Uklanjanje špranje/iverice

Dodajte žlicu sode bikarbone u malu čašu vode, i zatim potopite zahvaćeno područje dva puta dnevno. Mnoge špranje će izaći iz kože nakon par dana ako koristite ovaj tretman.

8. Lijek za opekline

Dodajte 1/2 šalice sode bikarbone u mlaku vodu za kupanje, a zatim se potopite u kadu. Kad izađete, neka se vaša koža suši na zraku, umjesto da ju obrišete ručnikom. Također možete dodati mješavinu sode bikarbone i vode kao hladni oblog i primijenite ga na opekline izravno.

9. Poboljšana sportskih dostignuća

Trkači na duge staze odavno primjenjuju praksu poznatu kao „soda doping” – uzimanje kapsula sode bikarbone – prije utrke kako bi se poboljšala učinkovitost, je postupak za kojeg se misli da ima sličan učinak kao i punjenje ugljikohidratima. Također se pokazalo da povećava brzinu kod plivača. Ne predlažemo da ovo radite kod kuće, no to je još jedan primjer prednosti sode bikarbone. Znanstvenici su potvrdili:

„U osnovi, natrijev bikarbonat je alkalijska tvar koja povećava pH krvi. I čini da smanjuje i otklanja kiselost u mišićima tijekom intenzivne, anaerobne vježbe koja proizvodi mliječnu kiselinu, kao što je to brzo trčanje ili plivanje.”

10. Pasta za zube i desni

Soda bikarbona ima blaga abrazivna svojstva koja pomažu ukloniti plak i polirati, očistiti i dezodorirati vaše zube. Pregled podataka iz pet kontroliranih kliničkih studija je pokazao da pasta za zube koja sadrži sodu „poboljšava učinkovitost uklanjanja plaka u značajno većoj mjeri tijekom pranja zuba” nego četkanje bez paste sa sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ima antibakterijsko djelovanje, utvrđeno je da ubija bakterije Streptococcus mutans – koje značajno doprinose stvaranju karijesa. Za izuzetno učinkovitu zubnu pastu i desni, koristite mješavinu od šest dijelova sode bikarbone na jedan dio morske soli.

Stavite mješavinu u blender i miksajte 30 sekundi, a zatim stavite u posudu za korištenje. Na mokri vrh kažiprsta stavite malu količinu mješavine soli i sode i nanesite na desni. Utrljajte smjesu na zube i zubno meso. Ispljunite višak. Nakon 15 minuta isperite usta. Ova smjesa je vrlo učinkovita u ubijanju bakterija.

11. Sredstvo za izbjeljivanje zubi

Za prirodan način izbijeljivanja zubi, zdrobite jednu zrelu jagodu i pomiješajte ju sa 1/2 žličice sode bikarbone. Stavite smjesu na zube i ostavite pet minuta. Zatim operite zube i isperite. Ovu metodu treba koristiti više od jednom tjedno, kao i da pretjerana upotreba potencijalno može oštetiti zubnu caklinu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,