Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » U ljudskom mozgu postoje ‘strukture’ u ─Źetiri i pet, pa ─Źak i u 11 dimenzija

U ljudskom mozgu postoje ‘strukture’ u ─Źetiri i pet, pa ─Źak i u 11 dimenzija

mozak-dimenzijeOtkri─çe ┼ívicarskih znanstvenika iz Lozane, u suradnji sa stru─Źnjacima IBM-a

┼ávicarski znanstvenici i stru─Źnjaci IBM-a objavili su da su u ljudskom mozgu otkrili “strukture” koje postoje u ─Źetiri i pet, pa ─Źak i u 11 dimenzija!

Priop─çili su tako─Ĺer: da ─Źovjekov mozak obra─Ĺuje “ulazne signale” sklapaju─çi i “razaraju─çi” takve vi┼íedimenzionalne “strukture”.

U istra┼żivanju su sudjelovali znanstvenici iz ┼ávicarskog federalnog tehni─Źkog instituta Lozane koji du┼że od desetlje─ça rade na modeliranju ─Źovjekovog velikog mozga.

Oni su 2015. uspjeli napraviti model malog – veli─Źine samo 0,3 mm3 – dijela somatosenzorne kore mozga. Takav djeli─ç kore mozga naziva se “Stupi─çem” i sadr┼żi neurone koji su povezaniji me─Ĺusobno nego li s okolnim neuronima.

Da bi napravili model jednog takvog “stupi─ça” morali su snimiti aktivnost 14.000 neurona i opisati 8.000 neuronskih veza.

Koliko je to mnogo, svjedo─Źi i ─Źinjenica da su se mogu─çnosti superra─Źunala Blue Gene zamalo pokazala nedovoljnim za simulaciju svake sinopti─Źke veze. A u ─Źovjekovom mozgu je takvih veza 10 na 11 – 10 na 13 potenciju.

┼ávicarci su rezultate do kojih su do┼íli opisali u ─Źasopisu Frontiers in Computational Neuroscience. A rezultati zaista kao da su iz kakvog znanstveno-fantasti─Źnog filma jer su u mozgu otkrili strukture koje mogu postojati i u 11 dimenzija.

─îovjekov mozak takve strukture nije u stanju vidjeti. ┼ávicarci su ih – kako tvrde – otkrili pomo─çu metode “algebarske topologije” koja omogu─çuje opisivanje prostora i objekata koji postoje u ve─çem ili velikom broju dimenzija.


Sudionik projekta Blue Brain Project, neurolog Henry Markam, objasnio je:

Vi┼íedimenzionalne strukture nastaju kada se neuroni povezuju me─Ĺusobno. ┼áto je vi┼íe veza – to je njihova geometrija slo┼żenija. Takvih slo┼żenih objekata u si─çu┼ínom djeli─çu ─Źovjekovog mozga su – deseci milijuna”.
 

 
Opisivanje vi┼íedimenzionalnih neuronskih struktura postalo je mogu─çe zahvaljuju─çi dvojici specijalista za topologiju – Kathryn Hess iz Lozane i Ran Levija iz sveu─Źili┼íta Aberdeena.

Njih dvoje su uspjeli opisati višedimenzionalne strukture koje sudjeluju u radu ljudskog mozga.

Utvrdili su: kada mozak dobiva signal-stimulans – on pravi nizove objekata sve ve─çe slo┼żenosti. “┼átapi─ça” ( 1D ), ravni ( 2D ), kocki ( 3D ) i jo┼í slo┼żenijih vi┼íedimenzionalnih objekata koji zajedno formiraju te┼íko zamislive strukture koje se raspadaju jednako brzo kao i nastaju. Me─Ĺutim, oba procesa imaju svoje stroge zakone.

┼ávicarci i Amerikanci se spremaju i─çi dalje i na─çi odgovor na pitanja: kako funkcioniraju takve strukture, ovisi li slo┼żenost njihove konstrukcije o slo┼żenosti zadatka koji mozak u nekom momentu rje┼íava i sudjeluju li te neuronske “gra─Ĺevine” u ─Źuvanju informacija i znanja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,