Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OTKRIVENO: Radioterapija raka mozga uzrokuje zna─Źajne ┼ítete na mozgu

OTKRIVENO: Radioterapija raka mozga uzrokuje zna─Źajne ┼ítete na mozgu

tumor-mozakTerapija radioaktivnim zra─Źenjem (RT) mo┼że se smatrati u─Źinkovitom metodom u lije─Źenju raka, ali za nju se pla─ça visoka cijena

Novo istra┼żivanje je pokazalo da RT ne samo da ubija tumor na mozgu, ve─ç ─Źak i zdravo tkivo oko njega, ┼íto uzrokuje zna─Źajne ┼ítete na mozgu pacijenata.

Istra┼żivanje je provedeno od strane istra┼żiva─Źa na Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji, San Diego School of Medicine i objavljen u ─Źasopisu “Brain Connectivity”.

Utvr─Ĺeno je da izlaganje zra─Źenju mo┼że izmijeniti strukturne mre┼że mozga, izvijestio je ScienceDaily.com. To dovodi do smanjene funkcije mozga koje se pre─Źesto skeniraju u bolesnika koji je pro┼íao RT mozga.

ÔÇ×RT je osnovno lije─Źenja tumora mozgaÔÇŁ, rekao je glavni autor studije Naeim Bahrami. ÔÇ×Na┼żalost, nuspojave mo┼żgu nastati i biti u svezi sa ozra─Źivanjem normalnog tkiva mozga i ozljeda uzrokovanih radijacijom, koji su povezani s o┼íte─çenjem mozga. Kako se stanje bolesnika pobolj┼íava, glavna briga nakon toga je upravljanje dugoro─Źnim komplikacijama, uklju─Źuju─çi i kognitivno propadanje i mentalna nemo─ç.ÔÇŁ

Nadovezuju─çi se na prethodno istra┼żivanje koje je pokazalo da RT izaziva kortikalnu atrofiju u nekim regijama mozga, istra┼żiva─Źi su razradili matemati─Źke modele kako bi dodatno ispitali u─Źinke RT-a na pacijente, pi┼íe NN.


Studija je bila usmjerena na 54 pacijenta s tumoroma mozga. Debljina njihovog korteksa mozga prije i nakon RT-a procijenjena je primjenom magnetske rezonancije (MRI).

Nalazi istra┼żiva─Źa su pokazali da je radijacijska terapija RT izazvala proces u kojem je mo┼żdana kora postala tanja br┼żim tempom nego ┼íto je to kod Alzheimerove bolesti. RT je tako─Ĺer uzrokovao ve─çu odvojenost izme─Ĺu regija mozga koje su potrebne za zajdeni─Źko obavljanje va┼żnih funkcija kao ┼íto su memorijske odluke i sje─çanja.

Istra┼żivanje je istaknuo potrebu daljnjeg pobolj┼íanja procesa RT kako bi se smanjile, ako ne i eliminirale ┼ítetne nuspojave, ili, jo┼í bolje, smislili alternativni, ne-┼ítetni postupci.

Radioterapija: Isplati li se zbog nuspojava?

Umanjenje funkcije mozga zbog nuspojava RT-a su specifi─Źne za bolesnika sa karcinomom mozga. Ljudi koji imaju druge vrste raka mogu do┼żivjeti razli─Źite nuspojave, ovisno o dijelovima tijela koji su im izlo┼żeni zra─Źenju.

Mnogi od njih su toliko bolesni ili slabi da su im potrebne dodatne doze drugih lijekova za lije─Źenje. Ti “lijekovi” tako─Ĺer ugro┼żavaju na─Źin ┼żivota i izglede za ozdravljenje pacijenata oboljelih od raka.

Prema Cancer.net, oni koji bili na zra─Źenju da bi izlije─Źili rak u podru─Źju glave i vrata mogu nakon toga iskusiti ove nuspojave: suha usta, ─Źiravi u ustima i na desni, te┼íko─çe pri gutanju, uko─Źena ─Źeljust, mu─Źnina, oticanje ruku i nogu (limfedem) i karijes.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,