Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRI ZEMLJE EU – PROGLEDALE: Ne želimo imigrante! Idemo na sud

TRI ZEMLJE EU – PROGLEDALE: Ne želimo imigrante! Idemo na sud

imigranti-policijaMađarska, Poljska i Češka nisu zbrinule nijednu osobu iz kvota za njihovu relokaciju unutar EU, a Hrvatska ih je primila 54 pa je pošteđena

Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prava Unije protiv Mađarske, Poljske i Češke, triju zemalja Višegradske skupine koje odbijaju primati tražitelje azila po sustavu kvota, izglasanom u Vijeću EU 2015. godine.

“Privlačite nove valove”

Prema najnovijem izvješću o tome kako koja država članica ispunjava svoje obveze iz sustava izbjegličkih kvota, Hrvatska je dosad primila 54 tražitelja azila relocirana iz Italije i Grčke, od ukupno 968 koliko ih se obvezala primiti.

No, iako se Hrvatska nalazi među državama članicama koje najsporije ispunjavaju svoje obveze, Komisija nije ništa prigovorila nijednoj zemlji osim triju navedenih koje otvoreno odbijaju primiti ikoga.

Mađarska je zbrinula nula od 1294 osobe, koliko je predviđeno da po sustavu kvota relocira iz Italije i Grčke. Poljska je zbrinula nula od 6182 ljudi koliko iznosi njezina kvota.

A Češka od kolovoza 2016. (do kada je relocirala 12 sirijskih tražitelja azila iz Grčke) nije nastavila raditi ništa na daljnjem ispunjavanju kvote od 2691 osobe.

Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunjska preglasane su kad je Vijeće Europske unije 2015. izglasalo sustav kvota, zamišljen kao mehanizam kojim se pokazuje solidarnost i pomaže Italiji i Grčkoj kao članicama EU u koje stiže najviše izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.


Komisijino pokretanje postupka zbog povrede prava Unije može rezultirati tužbom protiv tih država pred Sudom EU, pa i sankcijama, no do toga je vrlo daleko, iako mnogi unutar EU pozivaju na sankcije.

Neprihvatljivo je da Njemačka primi milijun izbjeglica, a da neke države EU jednostavno odbijaju primiti ikoga. U takvom slučaju nužne su sankcije – rekao je bivši talijanski premijer Massimo D’Alema na konferenciji u Pragu.

Branit će se na sudu

No, reakcija iz triju prijavljenih zemalja sugerira nepopustljivost. – Smatramo da metode relokacije privlače nove migrantske valove u Europu i da nisu učinkovite – rekao je poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak. Mađarski premijer Viktor Orban ponavlja kako neće dopustiti da ga Bruxelles ucjenjuje.

A češki premijer Bohuslav Sobotka, koji je praktički već u kampanji uoči izbora u studenome, tvrdi da je europski sustav izbjegličkih kvota disfunkcionalan.

S obzirom na to da se sigurnosna situacija u Europi pogoršava te da sustav kvota ne funkcionira, češka vlada neće u tome sudjelovati. Spremni smo braniti svoju poziciju u Europskoj uniji i pred nadležnim pravosudnim institucijama – komentirao je Komisijinu prijavu češki premijer Sobotka.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,