Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vaclav Klaus: Kucnuo je čas da Češka počne pripreme za izlazak iz Europske unije

Vaclav Klaus: Kucnuo je čas da Češka počne pripreme za izlazak iz Europske unije

vaclav-klausBivši predsjednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da je kucnuo čas da Česi počnu pripremaju izlazak svoje zemlje iz Europske unije

Klaus je to rekao povodom odluke Europske komisije da tuži Poljsku, Mađarsku i Češku jer odbijaju primaju izbjeglice i ocijenio da to jasno pokazuje kakve namjere ima Europa sa Češkom.

“Principijelno i odlučno prosvjeduemo protiv odluke EU da počne postupak zbog takozvanog neprimanja imigranata na temelju kvota koje je nametnuo Bruxelles. Prosvjedujemo zbog nastojanja da nas kazne i natjeraju da budemo poslušni“, kazao je bivši šef države.

Svojevremeno najglasniji euroskeptik među šefovima država i vlada EU, Klaus je izjavio da taj postupak zbog nepoštovanja legislative EU pokazuje jasno što zaista zamišlja Europa sa Češkom.

“Odbijamo argument da moramo biti za stolom, da moramo biti prisutni kada se odlučuje, da moramo biti u tvrdoj jezgri Unije. Mi smo prisutni doduše i sada u procesu odlučivanja EU, ali mi ne odlučujemo. Glas Češke se ignorira. Dotacije iz fondova EU nam nisu potrebne i ne želimo ih”, rekao je Klaus.

Jedini spas za Češku Vaclav Klaus vidi u “Čegzitu” koji, međutim, Česi ne žele.

Iako su najveći euroskeptici u regiji i, po lipanjskoj anketi centra CVVM, povjerenje u EU ima svega 32 posto Čeha, ipak čak 60 posto odbija da Češka ode iz EU smatrajući da svakako treba ostati u njoj.

“Došlo je vrijeme da pripremamo odlazak naše zemlje iz EU, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje koju smo naslijedili od predaka, i imamo dužnost da je predamo sljedećim generacijama”, izjavio je Klaus.

Nakon odluke Europske komisije da pokrene proceduru protiv Poljske, Češke i Mađarske zbog toga što apsolutno odbijaju sudjelovati u mehanizmu relokacije izbjeglica iz zemalja koje su pod najvećim pritiskom, kao što su Italija i Grčka, češki dužnosnici su ponovili da, bez obzira na prijetnju kaznom, nemaju namjeru primiti imigrante po kvotama iako ne spore da su na to obvezne.

“Solidarnost nije da ponavljamo iste pogreške. Mogli bismo biti i licemjerni i voditi politiku Potemkina – uzeti te ljude, a oni da nam ionako pobjegnu drugdje, a mi da se pravimo da smo svoje ispunili. Takvu politiku ne želimo voditi”, kazao je šef češke diplomacije Lubomir Zaoralek i mehanizam relokacije izbjeglica nazvao “Potemkinova sela”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,