Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SVE JE VE─ć ODAVNO ISPLANIRANO! Hrvatska u 2017. i slu┼żbeno postaje siroma┼ínija od Rumunjske

SVE JE VE─ć ODAVNO ISPLANIRANO! Hrvatska u 2017. i slu┼żbeno postaje siroma┼ínija od Rumunjske

kontejner-hrvatskaPolitika parazitiranja na “suncu i moru”, odbijanje stranih investicija i drhtanje pred Ivicom Todori─çem jer “zapo┼íljava puno ljudi”, zakucali su Hrvatsku na dno Europske unije

Najnoviji podaci Eurostata o BDP-u po stanovniku pokazuju da nas je sustigla ─Źak i Rumunjska, nekad vrlo siroma┼ína zemlja, a po stvarnoj individualnoj potro┼ínji su nas ─Źak i prestigli.

Hrvatska se prema podacima za 2016. nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku te se tako izjedna─Źila s Rumunjskom, a lo┼íija je jedino Bugarska.

Kada pogledamo podatke za prethodne godine, jasno je vidljivo da Rumunjska sna┼żno napreduje, dok Hrvatska stagnira.

Rumunjska je 2013. i 2014. bila na 55 posto prosjeka, 2015. je sko─Źila na 58 posto, da bi se sada izjedna─Źila s Hrvatskom na 59 posto. Istovremeno, Hrvatska je 2013. i 2014. bila na 59 posto, 2015. je pala na 58. posto, da bi se pro┼íle godine ponovno vratila na 59 posto.

Rumunji nas prestigli po individualnoj potrošnji

┼áto se ti─Źe stvarne individualne potro┼ínje koja pokazuje blagostanje ku─çanstava – tu nas Rumunjska nije dostigla, ve─ç prestigla.

Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumunjskoj bila na 54 posto prosjeka EU-a, da bi prošle godine dosegnula 63 posto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine.

Hrvatska je zbog dubokih problema u funkcioniranje dr┼żavne administracije koja ko─Źi svaki oblik ekonomske aktivnosti, dok istovremeno pogoduje politici bliskim pojedincima, bila u recesiji ─Źak ┼íest godina.

Kroz to vrijeme, umjesto da se napravi zaokret, smanje porezi i olak┼ía poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te otvore vrata stranim ulaga─Źima, administracija se pravila kao da se ni┼íta ne doga─Ĺa i natukla 70 milijardi kuna novog javnog duga.

Iako se sada situacija popravlja i ekonomija je u pozitivnoj fazi, rast nije posljedica uklanjanja barijera privatnom sektoru, niti zasluga ove ili one vlade, nego se isklju─Źivo mo┼że pripisati naporima privatnog sektora te povoljnim okolnostima u Europskoj uniji.

tablica-hr-ru
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,