Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI BIZNIS: bogati Amerikanci odga─Ĺaju starost transfuzijama krvi tinejd┼żera

NOVI BIZNIS: bogati Amerikanci odga─Ĺaju starost transfuzijama krvi tinejd┼żera

infuzija-bogatasEPICENTAR AMERI─îKOG TEHNOGENOG VAMPIRIZMA NALAZI SE U POZNATOJ SILICIJSKOJ DOLINI

Zamislite ovaj scenarij: neka firma predla┼że bogatim Amerikancima recept vje─Źne mladosti s povremenim transfuzijama krvi mladih ljudi.

Zamislite i da svojim klijentima – naravno, za odre─Ĺenu sumu – osigurava “mjese─Źne procedure” koje treba im trebaju produ┼żiti, privremeno ili sasvim, dolazak starosti.

To mo┼że izgledati kao scenarij jeftinog romana o vampirima, ali je stvar u tome ┼íto je sve ovo prikaz biznis-modela sasvim uspje┼íne ameri─Źke kompanije, ─Źije postojanje je ┼íirokoj javnosti otkrio renomirani ameri─Źki telekanal CNBC.

Da odmah uka┼żem na jednu okolnost: potraga za vje─Źnom mlado┼í─çu pomo─çu raznih formi kori┼ítenja tu─Ĺe krvi – to je svojevrsna moda me─Ĺu bogata┼íima ameri─Źke Silicijske doline, a da ─Źak i u bliskom krugu oko Donalda Trumpa postoji barem jedan takav “tehnogeni vampir”.

Ali, kako se dogodilo da prijestolnica svjetske digitalne ekonomije i IT-inovacija postane ┼żrtva masovne mode u ─Źijem su sredi┼ítu pseudonau─Źni recepti vje─Źne mladosti?

Heroji pri─Źe koju je objavio CNBC su doktor Jesse Karmazin i njegova tvrtka “Ambrozija”, koja je oko sebe okupila preko sto bogatih klijenata koji joj pla─çaju po 8.000 dolara za jednu transfuziju po┼żeljnih “komponenti krvi”.

U cijeloj ovoj igri postoji obvezni uvjet: izvor krvi moraju biti tinejd┼żeri, mada “Ambrozija” ima pravo i koristiti krv davaoca do 25 godina ┼żivota.

“Ambrozija” krv kupuje u tzv. bankama krvi koje je prodaju medicinskim centrima i farmaceutskim kompanijama. Kako tvrdi Karmazin, njegovi klijenti priznaju da ve─ç primje─çuju “pozitivne u─Źinke” dosada┼ínjih “procedura”.

Osniva─Ź “Ambrozije” ─Źesto istupa na kalifornijskim tehnolo┼íkim konferencijama i tako privla─Źi pa┼żnju bogatih investitora suradnika IT-kompanija s visokim zaradama.

Najpoznatiji pristalica produ┼żavanja ┼żivota preko prijema “mlade krvi” je milijarder Peter Thiel – ameri─Źki biznismen njema─Źkog podrijetla, investitor i rukovoditelj hedge-fondova, koji je stekao slavu tehnolo┼íkog vizionara zahvaljuju─çi sudjelovanju u stvaranju tvrtke PayPal. Ina─Źe, on je i jedan od klju─Źnih pristalica Donalda Trumpa u ameri─Źkom gospodarskom establi┼ímentu.

Prije godinu dana je biznis-list Inc. Magazine objavio intervju s Thielom, u kojem je on ispri─Źao da je osobno zainteresiran za kori┼ítenje mlade krvi kao lijeka od starosti.


Milijarder, koji tvrdi da ima namjeru ┼żivjeti do 120 godina, ili ─Źak vje─Źno, ula┼że zna─Źajna osobna sredstva u prou─Źavanje marginalnih metoda “lije─Źenja starosti” i ┼żali se na to ┼íto se znanost sve do sada ne bavi prou─Źavanjem utjecaja mlade krvi na organizme koji stare.

Thiel, me─Ĺutim, nije samo nezadovoljan sporo┼í─çu slu┼żbene znanosti, ve─ç i time ┼íto u ameri─Źkom dru┼ítvu postoje jake predrasude prema toj metodi koju on smatra perspektivnom.

Postoje znanstvenici koji se tim “metodama” protive, ali to te┼íko da ─çe zaustaviti klijente “Ambrozije” i utjecajnog milijardera koji su odlu─Źno krenuli putem potrage za osobnom besmrtno┼í─çu. Uostalom, Thiel je Trumpov savjetnik za nove tehnologije i suradnju s IT-zajednicom …

Nema ni─Źeg iznena─Ĺuju─çeg u tome ┼íto je Silicijska dolina epicentar tehnogenog vampirizma iako je to mjesto s maksimalnom koncentracijom visokotehnolo┼íkih startupova i investitora koji su specijalizirani za tehnologije budu─çnosti.

Kako svjedo─Źe brojni zapadni novinari, dominantna ideologija me─Ĺu startuperima, in┼żenjerima i takvim kapitalistima je libertarijanstvo, u njegovim ekstravagantnim formama. Oksfordski povjesni─Źar David Pristlend dobro je ukazao: “Silicijska dolina se klanja pred oltarom ni─Źim ograni─Źenog tr┼żi┼íta”.

Kad se na svijet gleda kroz takvu ideolo┼íku prizmu, onda se zaista mo┼że do─çi do zaklju─Źka da je tr┼żi┼íte krvi i organa potrebno osloboditi od “pretjeranog pravnog i moralnog ograni─Źavanja”.

Kako je objavio ameri─Źki telekanal ABC, 80 posto komercijalnih centara za prikupljanje krvi nalazi se u siroma┼ínim zemljama, a trude se da je uzimaju od siroma┼ínih maloljetnika i mladih ljudi.

U uvjetima globalnog svijeta i tehnolo┼íke revolucije koja traje pred na┼íim o─Źima – stra┼íno je ─Źak i zamisliti kako ─çe izgledati dru┼ítvo koje bude spajalo totalnu digitalizaciju i ljudo┼żdersko moralni nivo na kojem se jede srce pobije─Ĺenog protivnika u nadi da ─çe se na taj na─Źin preuzeti njegova snaga i mladost.

Vladimir Putin je ovih dana izjavio da ─çe napori dru┼ítva biti usmjereni na formiranje ruske digitalne ekonomije koja ─çe biti u stanju ravnopravno konkurirati ameri─Źkoj Silicijskoj dolini. Ali, njoj se mora istodobno konkurirati i na tehnolo┼íkom, i na ekonomskom, i na ideolo┼íkom polju.

Dru┼ítvo mora biti svjesno koliko je va┼żno – ┼żivotno va┼żno – da stvori svoju visokotehnolo┼íku ekonomiju u koju ─çe biti ugra─Ĺene na┼íe vrijednosti i predstave o dobru, zlu i pravednosti.

Ukoliko ne budemo u stanju stvoriti svoj tip visokotehnolo┼íke budu─çnosti – sa svojim tvrtkama, tehnologijama i interesima – bit ─çemo prisiljeni ┼żivjeti u budu─çnosti koju ─çe nam isprojektirati preko oceana.

A ta budućnost teško da će nam se svidjeti.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,