Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » BIVÅ I SOROSEV PARTNER – JIM ROGERS: Nova ‘Crni labud’ i nova globalna kriza stižu već 2018.

BIVÅ I SOROSEV PARTNER – JIM ROGERS: Nova ‘Crni labud’ i nova globalna kriza stižu već 2018.

jim-rogers-labudNEKI VJERUJU DA “CRNI LABUD” LETI IZ KINE, ALI UKAZUJU I NA AMERIÄŒKE MIROVINSKE FONDOVE

Ozbiljni ekonomisti i neki krupni biznismeni ponovno upozoravaju da se primiÄe nova globalna financijska kriza.

I da uopće nije više daleko jer se znaci njenog dolaska već vide i u Kini, i u Europi, i u Sjedinjenim Državama.

Poznati ameriÄki investitor Jim Rogers, bivÅ¡i partner Georgea Sorosa, novu globalnu financijsku krizu oÄekuje – već 2018. godine!

On je vlasnik kompanije Rogers Holdings, a sada upozorava:

“Sljedeće godine će nastupiti nova kriza. Ljudi će biti preplaÅ¡eni i ulagat će novac u dolar jer se dolar desetljećima smatrao zaÅ¡titnim aktivom. To će dovesti do uzleta dolara, ali će se sam dolar pretvoriti u mjehur koji će prsnuti”.

Rogers nastavlja ovako: “Kad se dolar poÄne ruÅ¡iti, svi će ga se naglo poželjeti otarasiti. PoÄet će ulaganje novca u rublje, juane, zlato i tako dalje redom”.

On je uvjeren da kriza može grunuti s bilo koje strane. Prema njegovim rijeÄima, grÄka ekonomija sljedeće godine može “definitivno pasti na koljena. ObaraÄ može biti i odluka kineskih vlasti da ne spaÅ¡avaju bankrot-tvrtke, a to može biti Å¡ok za cijeli svijet.

U SAD – dodaje Rogers – lavina može krenuti od mirovinskih fondova jer u njima “novac presuÅ¡uje”, pa se glavni mirovinski fondovi SAD vrlo brzo suoÄiti s problemima ..

I Sergej Korobkov – vodeći analitiÄar Global FX – tvrdi da se financijska kriza primiÄe i da po razmjerima i potresima može biti veća od onoga Å¡to su donijele 2008. i 2009.

On posebno upozorava: “Takozvani indeks straha je na povijesnom minimumu. Dojam je da na tržiÅ¡tima viÅ¡e nema nikakvog straha, a to je vrlo opasno stanje”.

Mnogi ekonomisti ukazuju i na poznati “Bafetov indikator” koji pokazuje odnos izmeÄ‘u kapitalizacije na burzama i BDP Sjedinjenih Država. Sada je kapitalizacija na razini 25 bilijuna dolara, a ameriÄki BDP 19 bilijuna. Drugim rijeÄima: kapitalizacija je za trećinu veća, a uoÄi sloma iz 2008. nije bila ni 11 posto veća.

Opasnost donosi i pad cijena sirovina: nafta je ‘otiÅ¡la dolje’ za viÅ¡e od 15 posto, obojeni metali 10-15 posto, željezna ruda 10 posto …

Prema nekoliko procjena, “crni labud” će najvjerojatnije doletjeti iz Kine. Njezin financijski sektor je dostigao 35 bilijuna dolara – Å¡to je tri puta viÅ¡e od njenog BDP. JoÅ¡ je u toj zemlji obujam beznadežnih dugova premaÅ¡io 1,5 bilijun dolara.

U Kini, osim toga, nema tko kupiti već gotovih stanova u koje bi se moglo odjednom useliti preko 20 milijuna ljudi.

Ocjena-agencija Moody’s pvi put je nakon 1989. godine smanjila suvereni kreditni rejting Kine. A MMF je krajem 2016. upozorio da je kineski dug stigao do 253% nacionalnog BDP i da je postao prijetnja globalnoj stabilnosti.

ProÅ¡le godine je sedam ozbiljnih država imalo dug koji je premaÅ¡ivao njihov BDP: Japan (211 posto), Italija (136%), Å panjolska (100%), Belgija (109%), Singapur (108%), GrÄka (176%) i Portugal (129%).

JoÅ¡ dvije zemlje su imale izravnat dug i BDP – SAD i Francuska.

MeÄ‘utim, kriza teÅ¡ko da će krenuti iz EU jer bi to isprovociralo njen mogući raspad, a to vodeće zemlje Unije neće dozvoliti. U svakom sluÄaju, ne 2018.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,