Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NIJE DIO NJIHOVE KULTURE: Nogometni tim Sadijske Arabije odbio minutu šutnje za žrtve terorističkog napada u Londonu

NIJE DIO NJIHOVE KULTURE: Nogometni tim Sadijske Arabije odbio minutu šutnje za žrtve terorističkog napada u Londonu

saudijci-minuta-sutnjeTijekom prijateljske utakmicue protiv Australije, nogometna reprezentacija Saudijske Arabije u četvrtak se nije željela postrojiti i promatrali su minutu šutnje u počast žrtvama terorističkog napada na London Bridgeu prošlog vikenda

U sklopu azijskih kvalifikacija u Adelaideu Australija je s 3:2 pobijedila Saudijsku Arabiju, no nakon utakmice najmanje se pričalo o nogometu.

Naime, Saudijci su izazvali pravi skandal kad su odbili prije početka utakmice sudjelovati u minuti šutnje za tragično stradale u prošlotjednom terorističkom napadu u Londonu. Glasnogovornik Australskog nogometnog saveza kazao je kako mu je rečeno da se čin odavanje počasti stradalima putem minute šutnje kosi sa saudijskom kulturom.

Kadrovi, koji su razbjesnili gledatelje na stadionu i pred malim ekranima prikazuju prvu jedanaestoricu Australije kako je na centru igrališta formirala krug za odavanje pijeteta, dok se igrači Saudijske Arabije (osim jednoga, koji je zaista mirno stajao) za to vrijeme šeću i trčkaraju na svojoj polovici terena.

Nogometni savez Australije nekoliko dana prije utakmice poslao je službeni dopis u sjedište Azijske nogometne federacije sa zahtjevom da im se omogući minuta šutnje za žrtve pokolja u Londonu, posebice jer su smrtno stradale i dvije australske državljanke. Isti dopis bio je poslan i u Nogometni savez Saudijske Arabije.

“I AFC i Saudijski tim složili su se da se može održati minuta šutnje, no službene osobe Saudijskog saveza obavijestile su nas kako je taj čin stran u njihovoj kulturi i da će se njihovi igrači dok traje minuta šutnje preseliti na svoju stranu terena”, izjavio je glasnogovornik Australskog saveza.

Ponašanje saudijskih nogometaša izazvalo je bijes i ogorčenost na društvenim mrežama, a brojni su oni koji traže izbacivanje saudijske momčadi iz kvalifikacija za SP u Rusiji.

No, situaciju je pokušao objasniti jedan Saudijac, koji je napisao:

“Igrači Saudijske Arabije dolaze iz jedne posve drugačije kulture. Njima je nejasan smisao odavanja minute šutnje kako bi tugovali za stradalima. Morate to shvatiti.”
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,