Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN ZA NBC NEVIĐENO ‘OPRAO’ PO WASHINGTONU: Sjedinjene Države se po cijelom svijetu miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja

PUTIN ZA NBC NEVIĐENO ‘OPRAO’ PO WASHINGTONU: Sjedinjene Države se po cijelom svijetu miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja

putin-nbcRUSKI LIDER POSAVJETOVAO WASHINGTON DA OSTAVI DRUGE DRŽAVE NA MIRU I DA SE OKANE MORALIZIRANJA

Vlasti Rusije se prema akcijama oporbe odnose mekše nego druge zemlje, uključujući i Sjedinjene Države – ocijenio je Vladimir Putin u intervjuu američkoj telekompanije NBC.

Sa ruskim liderom je razgovarala Megan Kelly, a on je Washingtonu posavjetovao da se manje bavi moraliziranjem:

“Kod nas oporba drži mitinge, kod nas ljudi imaju pravo iznositi svoju točku gledišta. Naravno, ako pritom krše zakon – državne institucije imaju pravo zavesti red. Naša policija, hvala Bogu, ne primnjuje ni pendreke ni suzavac, niti druge krajnje mjere, a sve to često vidimo u drugim zemljama, pa i u SAD”.

Za primjer je naveo građanske prosvjede u SAD Occupy Wall Street i upitao:

“Gdje je taj pokret sada? Državne institucije i specijalne službe SAD su ga rastavili `na kotačiće` i jednostavno rastvorili. Ja, unatoč svemu, na postavljam pitanje: što je s demokracijom u Sjedinjenim Državama? Pitam samo: otkud vama pravo da nama stalno postavljate takva pitanja, da moralis i da nas učite kako živjeti?”

Putin je dodao: da je Rusija spremna čuti mišljenje svojih partnera iz svijeta kada se to čini dobronamjerno i sa ciljem da se uspostavi kontakt i stvori jedinstvena atmosfera. Potom je upozorio:

Sjedinjene Države se trebaju prestati miješati u unutarnje stvari drugih zemalja. Ne želim nikoga povrijediti, ali je činjenica da se Sjedinjene Države po cijelom svijetu aktivno miješaju u izborne kampanje (drugih država). Zar za to ne znate (upitao je Kelly)? Gdje god na karti svijeta uprete prstom – svuda će vam se požaliti da se američki dužnosnici miješaju u njihove unutarnje političke procese”.

U nastavku je dodatno ukazao: “Ako netko na takav način utječe ili pokušava utjecati – ne govorim da to mi činimo jer se mi ne miješamo (u tuđe procese) – onda su to SAD koje se stoga nemaju što žaliti. Tko nama govori da se miješamo, koji se ljuti na nas zbog toga? Pa, vi se neprekidno miješate”.

Putin je naveo i da je (za Rusiju) besmisleno da se miješa u predsjedničke izbore u SAD i to objasnio ovako:

“Kod vas predsjednici dolaze i odlaze, čak se i stranke mijenjaju na vlasti, ali se osnovna politička linija ne mijenja. Zato je nama u osnovi svejedno tko će biti na čelu Sjedinjenih Država. Mi (unaprijed) znamo što će se događati. Zato: čak i kad bismo to željeli – za nas nema nikakvog smisla da se miješamo u vaš izbore! “

Dodatno je ukazao: “Duboko sam uvjeren da nikakvo miješanje izvana ni u jednoj zemlji, čak i u maloj, a pogotovo ne velikoj državi poput SAD, ne može utjecati na konačni rezutat izbora”.

Putin je američkim gledateljima otkrio:

“Ja sam o tome (navodom miješanju Rusije) govorio i sa bivšim predsjednikom Obmom i sa nekim drugim vašim službenim osobama. I, nitko od njih mi nikada nije predočio nikakve izravne dokaze o miješanju Rusije. Kad sam o tome pričao s Obamom – uostalom, možete o tome i njega pitati – vidio sam da je i on počeo sumnjati (da je bilo ruskog miješanja). U svakom slučaju, meni se tako učinilo”.

Kelly je na sve ovo rekla predsjedniku RF da o ruskom miješanju govori svih 17 američkih agencija koje se bave obavještajnim radom i sigurnošću, kao i predstavnici obje glavne stranke SAD. On joj uzvratio riječima:

“Kongresmeni su dovedeni u zabludu jer se informacije ne analiziraju u punom opsegu. Ja sve dosad nisam vidio nikakve dokaze o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD. Uostalom, današnje tehnologije omogućuju da se neki napad pripiše bilo kojem čovjeku i bilo kojoj strukturi. Kada to shvatimo – oslobodit se svih iluzija”.

Putin je predočio Amerikancima i da se iza optuživanja Rusije može kriti pokušaj da se pažnja njihove javnosti uputi na lažni trag. Pa objasnio:

“Hakeri, koji su navodno utjecali na izborni proces u SAD, mogli su se nalaziti bilo gdje: u Rusiji, u Aziji, u SAD ili u Latinskoj Americi. To su mogli biti i hakeri Sjedinjenih Država koji su lukavo uprli prstom u Rusiju. U ovom kontekstu ima smisla prisjetiti se ubojstva Johna Kennedyja 1963. godine. Jer, postoji verzija da su Kennedijevo ubistovo organizirale tajne službe SAD. Ako ta verzija vjerodostojna, a to se ne može isključiti, zašto (američke) tajne službe – sa svim današnjim tehničkim mogućnostima – nisu mogle izvesti neke cyber-napade tako da sumnju prebace na Rusiju?”

Putin je iznio i pretpostavku da optužbe protiv Rusije mogu dolaziti od protivnika Hillary Clinton:

“Zar predsjedničkog kandidata Demokratske stranke baš svi vole u SAD? Zar je ona tako popularan čovjek? I kod nje mogu biti politički oponenti i protivnici”.

Ruski lider je glupostima nazvao pretpostavke da Rusija raspolaže kompromitirajućim materijalima protiv Trumpa:

“Kako bismo mi uopće mogli imati takve informacije? Zar smo s Trumpom imali neke posebne odnose? Nismo. Nikakvih odnosa nije bilo. On je u svoje vrijeme dolazio u Moskvu, ali se ja s njim nisam sretao. Evo, sada u Sankt Peterburg, na Međunarodnom ekonomskom forumu, dolazili su mnogi Amerikanci. Zar zbog toga treba sve pohapsiti? Pa zar ste sišli s uma? Što je slobodom ekonomije? Što je s ljudskim pravima? Pa zar mislite da za svakog Amerikanca pravimo kompromitirajući dosje? Jeste li vi pri svojoj pameti?”
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,