Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNIK DUTERTE: CIA je stvorila ISIS – i sada me žele ubiti

PREDSJEDNIK DUTERTE: CIA je stvorila ISIS – i sada me žele ubiti

duterte-isis-ciaFilipinski predsjednik Rodrigo Duterte tvrdi da je meta atentata od strane CIA-e nakon što je javno optužio agenciju da podupire ISIS

U svjetlu nedavnih napada terorista ISIS-a na Filipine, Duterte tvrdi da je američka obavještajna agencije infiltrirala ISIS-ove militanate u pokušaju da ga “maknu” i unište njegovu zemlju.

U sukobima između militanata i filipinskih snaga sigurnosti koji su počeli u ponedjeljak navečer u južnom gradu Marawi, vlada je pretresla kuću u kojoj se vjerovalo da se skriva vođa lokalnog ogranka Daesh-a, Isnilon Hapilon.

Stotine napadača je ušlo na grad nakon napada, uključujući ISIS-ove snage i pripadnike militantne skupine koje su se obvezale na vjernost ISI-u, uključujući Maute i Abu Sayyaf. Abu Sayyaf također dijeli veze s al-Kaidom – što je neobičan aranžman, s obzirom da su al-Kaida i Daesh navodno u ratu jedni s drugima.

ISIS je preuzeo kontrolu nad brojnim područjima u zemlji i većini stambenih područja u gradu, dok filipinska vojska i dalje kontrolira većinu gradskih vojnih baza i vladinih zgrada.

Teška borba se nastavlja dok filipinska vojska pokušava vratiti područja izgubljeno ranije u tjednu.

Marawi, grad od oko 200.000, već trpi otmice kršćana. Kao odgovor na kaos, filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je prekinuo svoj posjet Rusiji i proglasio izvanredno stanje u cijeloj regiji Mindanao, gdje se nalazi grad Marawi.

Okolnosti napredovanja Islamske države na Filipinima su zanimljive, kao i njezin napad na Filipine koji je došao samo par sati nakon intervjua Dutertea na mreži RT u kojem je predsjednik izrekao oštri ukor SAD-u, uključujući i činjenice da SAD, posebno CIA, želi destabilizirati njegovu administraciju.

Iako je Duterte ustvrdio da uživa prijateljski odnos s predsjednikom Donald Trumpom, dodao je da Kongres, State Department i ostali krakovi političkog establišmenta SAD nisu u skladu sa Trumpom – te da će biti teško na SAD računati kao saveznika u borbi protiv terorizma.

„ISIS je uspostavio bazu u mojoj zemlji, na jugu. I mi se borimo protiv terorizma kao i bilo koja zemlja i trebamo oružje„ – Duterte je naveo. „I odjednom, dva senatora u američkom Kongresu su izjavila da neće nastaviti sa izvozom oružja. A ja sam rekao da nema problema, uvijek mogu otići u Kinu i Rusiju.”

Duterte je također jasno rekao u intervjuu da je njegova vanjska politika „pomaknuta od one pro-zapadne.” „Ja sada radim na savezu sa Kinom i nadam i imam za početak dobar radni odnos s Rusijom”, rekao je on.

U vrijeme kaosa u gradu Marawi, Duterte je bio u posjetu Moskvi – da bi pregovarao o kupovini oružja kada je već SAD onemogućio prodaju oružja Filipinima.

On je također ukorio američke napore da nastave tretirati Filipine kao koloniju, pitajući se retorički – „Ti me tretiraš kao da sam tvoja kolonija i dalje? Mora da se šališ?”

Duterte je također pokazao da je svjestan cijene često plaćenih lidera koji imaju strateške saveze sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći: „rekao sam da ću ukloniti američke vojnike iz naše zemlje, za vrijeme mog mandata, ako preživim CIA-u, još uvijek imam pet godina za to napraviti ide.”

RT je upitao: „Vi puno govorite o atentatu. Da li stvarno očekujete da se to dogodi?”

„Oni su to već činili. Da li vas to iznenađuje?” – Duterte je uzvratio.

“Oni čak mogu odvesti predsjednika neke zemlje na suđenje u drugoj zemlji.”

Duterte je nastavio o američkom odbijanje da odobri kupovini oružja koje se odnosilo na kršenja ljudskih prava njegove Vlade. Duterte je tvrdio da je taj argument bio licemjeran, navodeći da je SAD ubio više civila u zemljama širom svijeta, bez „cviljenja” iz međunarodne zajednice.

Duterte je rekao da većina ISIS-ovih terorista koji djeluju u njegovoj zemlji – su stranci. Kada su ga pitali: „Mislite li da li su ISIS-ovi militanati ovdje, na Filipinima, domaći ili su uvezeni?”, Duterte je odgovorio: „Postoji toliko mnogo bjelaca. Mi smo zarobili ili ubili već 6 terorista. Oni su pričali jezikom sa Bliskog istoka.”

Otkriveni izvještaj CIA-e koji datira iz 2012. godine tvrdi da SAD može koristiti ISIS kao alat za destabilizaciju i svrgavanje Sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, taktiku koju je SAD zaista iskoristio u godinama nakon.

Čini se moguće da bi povećana prisutnost ISIS-a na Filipinima mogla biti znak da SAD nastoji učiniti isto za vladu Dutertea.

Da li je to slučaj ili ne, povećana prisutnost ISIS-a na Filipinima vjerojatno će se koristiti kao opravdanje od strane SAD-a za pojačanu vojnu prisutnost na Filipinima i održati vezu predsjednika Dutertea sa SAD-om dok on pokušava udružiti svoj narod s Rusijom i Kina.

Pogledajte intervju Filipinskog predsjednik Duertea:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,