Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » IZRAEL NA RUBU SUZA: Saudijska Arabija postaje najjača oružana sila u regiji!

IZRAEL NA RUBU SUZA: Saudijska Arabija postaje najjača oružana sila u regiji!

neten-trumpU idućih deset godina vrijednost te prodaje mogla bi doseći 350 milijardi dolara, a predsjednik je na put krenuo s već potpisanim ugovorom vrijednim oko 110 milijardi dolara

Uz to, Trump kani Saudijcima, ali i ostalim zaljevskim zemljama predložiti da formiraju vojnu alijansu koju je on nazvao “arapski NATO”.

On je to zamislio kao organizaciju koja će se boriti protiv terorizma i držati protutežu Iranu. Kada se Iran uzme u obzir, krajnje je zanimljiv tajming Trumpova dolaska u Saudijsku Arabiju, samo dan nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji koja je predvodnica šijitskog islama, dok je upravo Saudijska Arabija predvodnica sunita.

Izrael van sebe

Izrael je u nedjelju potiho reagirao na američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dogovorenu dan ranije, tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu.

Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti – rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči tjednog susreta kabineta. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti.

Netanyahu je ranije izrazio želju poboljšati odnose s Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima te stvorio frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija.

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istaknuo kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

Moramo osigurati i da stotine milijarda dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a nitko ne zna što nosi budućnost – naglasio je izraelski ministar.

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih zrakoplova Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,