Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NOVO SVJETSKO ČUDO: Kina predstavila Put svile 2.0 vrijedan 900 milijardi dolara

NOVO SVJETSKO ČUDO: Kina predstavila Put svile 2.0 vrijedan 900 milijardi dolara

put-svileRealizacijom projekta gradnje prometnica i željeznica, tvornica…, Kina širi svoj geopolitički utjecaj na globalnoj razini

Kineska ideja i inicijativa, ali na dobrobit cijelog svijeta. Tako je kineski predsjednik Xi Jinping opisao novi projekt kojim Peking planira ponovo trgovinski povezati Kinu s ostatkom Azije, Europom i Afrikom.

Projekt je u nedjelju i ponedjeljak predstavljen na svojevrsnom summitu u Pekingu pod nazivom “Pojasno-cestovni forum”, no odmah je dobio i neslužbeno ime – novi put svile.

Skup je okupio cijeli niz svjetskih lidera, među kojima su, između ostalih, bili i ruski predsjednik Putin, turski predsjednik Erdoğan, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, direktorica MFF-a Christine Lagarde…

Ukupno su se u Pekingu tijekom vikenda okupili predstavnici više od 110 država svijeta i moćnih međunarodnih organizacija, od Španjolske do Sjeverne Koreje, od Čilea do Tadžikistana…

Sustav u kojemu svi dobivaju

Izgradit ćemo otvorenu platformu, braniti i razvijati otvoreno gospodarstvo, zajedno stvarati okoliš pogodan za otvaranje i razvoj.

Stremit ćemo pravednoj, razumnoj i transparentnoj međunarodnoj trgovini i ulaganjima kako bi sirovine i proizvodi mogli kružiti bez zapreka, s visokom učinkovitošću i duboko integriranim tržištima – ustvrdio je u svom govoru predsjednik Xi objašnjavajući projekt koji uključuje gradnju desetaka tisuća kilometara prometnica između Kine i ostatka svijeta, gradnju novih željezničkih sustava, ali i gradnju cijelog niza tvornica diljem Europe, Azije i Afrike.

Samo za prometnu infrastrukturu Kina je već alocirala 124 milijarde dolara, ali procjenjuje se da su cjelokupna ulaganja teška čak oko 900 milijardi američkih dolara.

Učinak ovog projekta toliko je velik da se već uspoređuje s Marshallovim planom kojim je zapadna Europa obnovljena nakon Drugog svjetskog rata. U cjelokupnom iznosu predviđena je i pomoć slabije razvijenim zemljama duž Puta svile u iznosu nešto manjem od devet milijardi dolara.

Ovim projektom Kina se želi postaviti kao glavni nositelj globalnog razvoja i ulaganja, i to u oštrom kontrastu prema izolacionističkoj politici koju SAD provodi posljednjih nekoliko mjeseci, od kada se u Bijeloj kući nalazi predsjednik Trump.

Inače, SAD je na forumu predstavljala delegacija koju je vodio Matt Pottinger, direktor Nacionalnog savjeta sigurnosti za istočnu Aziju. Kina i sama priznaje kako joj je, između ostalog, bitan i porast utjecaja u svijetu, no na sasvim drugačijim temeljima nego li je to slučaj bio do sada.

Ne želimo ponavljati stare geopolitičke igre, već stvoriti sustav suradnje u kojemu svi dobivaju – ustvrdio je kineski predsjednik Xi.

Poput starih putnika

Iako se o novom putu svile nagađa još od 2013. godine, predstavljanje projekta nije baš najbolje odjeknulo među nekim od zemalja svijeta koji imaju svoje interese na području Azije.

Japan, SAD i Indija prilično su oprezni s kineskom inicijativom te još procjenjuju što su zapravo kineski geopolitički ciljevi ove ogromne investicije. Tako je i indijsku delegaciju predstavljalo samo osoblje njihova veleposlanstva u Pekingu, pokazujući upadljivo da se indijski državni vrh drži na distanci.

Kineski predsjednik Xi indirektno je odgovorio na takav stav navodima kako “ne žele otvarati nove kombinacije”, već će strateški povezati postojeće planove, uključujući Rusiju, Tursku, Mongoliju i Vijetnam.

Mi se želimo ponašati poput starih putnika na Putu svile, koji su donosili prosperitet i civilizaciju. Oni nisu koristili ratne konje i koplja, već deve natovarene robom. Nisu koristili ratnu mornaricu, već trgovačke brodove i prijateljski pristup – ustvrdio je Xi.

Nema sumnje kako je Kina u velikoj geopolitičkoj ekspanziji, kako traži novo mjesto na karti svijeta. A Peking je procijenio da im je najmoćnije oružje ono u čemu su dobri – trgovina i ekonomija. Kina je svijetu pripremila Put svile druge generacije 2.0.
 
(vecernji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,