Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija pokreće vojnu vježbu u kojoj će uništiti NATO u roku od 48 sati!

Rusija pokreće vojnu vježbu u kojoj će uništiti NATO u roku od 48 sati!

rusija-natoRuski predsjednik Vladimir Putin će organizirati niz vojnih vježbi kasnije ovog ljeta, koje će kako kaže, omogućit Rusiji da uništi NATO u roku od 48 sati

Kao odgovor je došlo razmještanje kanadskih vojnika u Latviji kao dio plana NATO-a da poveća zapadnu vojnu nazočnost duž ruske granice, Moskva je uzvratila planom koji će osramotiti NATO planove.

Latvijski ambasador u Kanadi Kārlis Eihenbaums izjavio je u petak da je njegova zemlja ranije izrazila zabrinutost zbog ruskog vojnog djelovanja na području Europe i Baltiku, te je bio na rubu bijesa kada je saznao za vojnu vježbu i manevre obrane pod nazivom Zapad, ili „West”, koji bi se trebali održati u kolovozu i rujnu, ali sa ruske strane.

Eihenbaums je rekao da su vojne vježbe, koji datiraju još iz sovjetskog razdoblja, ostavile Latviju u nelagodi u posljednjih nekoliko godina, ali da će ovogodišnja vježba podići veliku zabrinutost zbog potencijalnog sukoba NATO-a i Rusije.

„Ne možete se osjećati sigurno”, rekao je Eihenbaums za CBC News.

Kanada je već počela slati vozila i opremu za Latviju, koju je odredio NATO prošle godine kao jednu od četiri borbene skupine kojima će multinacionalna sila posvetiti svoje resurse.

Osim u Latviji, vojne skupine će uključivati i ostale baltičke države poput Estonije i Litve, kao i Poljske. Kanada će poslati prvu grupu od 450 vojnika u Latviju sljedećeg mjeseca, te će se pridružiti snagama NATO saveznika Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Oko 1.200 vojnika u svemu će biti stacionirano u Latviji, s dodatnih više od 800 vojnika u Estoniji, 1200 u Litvi i 4.000 u Poljskoj. Unatoč eskalaciji, međutim, NATO-ovi potezi su u Rusiji opisani kao „potezna mina”.


Rusija već održava silu koja broji nekoliko desetaka tisuća vojnika na strateškim graničnim prijelazima u regiji.

U 2016, Rand Corporation je provela analizu scenarija višestrukih sukoba i utvrdili da „u više scenarija u igri, ruske snage su eliminirale ili zaobišle sav otpor i bili su na vratima ili zapravo ušle u gradove Rigu, Tallinn, ili oba grada, između 36 i 60 sati nakon početka sukoba„.

Rusija jer je najavila opsežne inovativnosti kojima će proširiti i modernizirati svoje obrambene sposobnosti, uključujući i snažnije podmornice, sofisticiranijie sustave proturaketne obrane i stvaranje vojne grane posvećene posebno za elektroničko ratovanje.

Ovogodišnja vojna vježba pod simboličnim nazivom “Zapad” će se održati uz pomoć 70.000 do 100.000 ruskih vojnika koji će se pridružiti svojim Bjeloruskim saveznicima u simuliranim borbama sa snagama NATO-a, u skladu sa novinskom agencijom Sputnik News.

Ministar obrane James Mattis izjavio je u srijedu tijekom posjeta Litvi, koja će ugostiti njemački NATO-bataljona, da je rusko nakupljanje „destabilizirajuće”, te je naveo kako će NATO održati obrambeni stav.

Američki dužnosnici su ranije predložili da Pentagon može odobriti raspoređivanje raketnog obrambenog sustava Patriot u regiji, zbog kako kaže, ruskog raketnog kretanja uz granicu, ali Mattis i litvanski predsjednik Dalia Grybauskaite je odbio komentirati potencijalne vojne instalacije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,