Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Protagonisti obojenih revolucija tvrde da je Soros divno i nevino stvorenje i žrtva – antisemitizma

Protagonisti obojenih revolucija tvrde da je Soros divno i nevino stvorenje i žrtva – antisemitizma

soros-glavaDemonizacija američko-mađarskog milijardera i “filantropa” židovskog porijekla Georgea Sorosa započela je diljem Srednje Europe krajem 2015. godine, što neki sociolozi tumače kao suvremenu manifestaciju starih antisemitskih zavjera

Europski nacionalisti i desničari sve češće optužuju George Sorosa (86) da koristi svoj novac za forsiranje liberalnih vrijednosti u njihovim društvima, što uključuje i podršku imigrantima, a ti verbalni napadi su se rasplamsali kada je veliki broj izbjeglica i migranata počeo dolaziti u Europu, navodi Associated press.

Dužnosnici tih zemalja pripisuju Sorosu sve moguće grijehe, a ta politička strategija izgleda ima za cilj da razotkriju projekte koje je on podržavao u zemljama središnje i istočne Europe u vrijeme njihove demokratske tranzicije.

To ipak nije bio slučaj do prije par godina, pa je 2012. godine tadašnji predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski dodijelio Sorosu jedan od najviših poljskih ordena, zahvalivši mu za doprinos razvoju demokratskog civilnog društva poslije sloma komunizma.

Soroseve donacije unaprijedile su u bivšim komunističkim zemljama Europe stanje ljudskih prava, vladavinu zakona, prava Roma i pripadnika LGBT populacije, zdravstvene i obrazovne sustave, a poboljšale su i promet, navodi AP.

Mnogi čelnici i dužnosnici tih država koji se danas okreću protiv njega i optužuju ga za uništavanje njihovih zemalja, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, bili su Sorosevi stipendisti 90-ih godina, zahvaljujući njegovom novcu su studirali na Zapadu ili dobivali sredstva za istraživanja.

Predsjednik vladajuće rumunjske Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea rekao je da su Soros i njegovo djelovanje “posijali zlo u Rumunjskoj”.

Lider vladajuće partije u Poljskoj Jaroslaw Kaczynski optužio je Sorosa da pokušava uništiti tradicionalna društva forsiranjem multikulturalizma u tim zemljama.

“Soroseve ideje, ideje društava koja nemaju identitet, prikladne su za one koji imaju milijarde, jer je takvim društvom vrlo lako manipulirati”, rekao je Kaczynski.

Poslanica vladajućih poljskih konzervativaca Kristina Pavlovič nazvala ga je “najopasnijim čovjekom na svijetu” i kazala da njegove fondacije “financiraju antikišćanske i antidržavne aktivnosti”.

Ovakvu retoriku usmjerenu protiv Sorosa, kojem se pripisuju gotovo nadnaravne sposobnosti uništavanja tradicionalnih društava, sociolozi tumače kao modernu manifestaciju starih antisemitskih zavjera u vrijeme izraženog populističkog gnjeva usmjerenog protiv elita i Europske unije.

Sociolog i direktor varšavskog Instituta za javne poslove Jacek Kuharčika rekao je da je “taj narativ o Sorosu kao utjelovljenju zla započeo ruski predsjednik Vladimir Putin”, da se “on sada širi” i da je Soros “veoma koristan kao neprijatelj” u zemljama s dugom tradicijom antisemitizma, poput Rusije i Poljske.

“To je lov na vještice koji promoviraju autoritarni desničarski populisti. A iza toga stoji prikriveni antisemitizam. Zbog toga što promovira liberalne vrijednosti, ima židovsko podrijetlo i zato što je milijarder, Soros predstavlja savršenu figuru za objašnjavanje desnim biračima zašto je svijet takav kakav je”, rekao je Kuharčika.

Sam Soros je ranije rekao da njegova borba protiv netolerancije ima korijen u njegovom životu u Mađarskoj tijekom nacističke okupacije u vrijeme Drugog svjetskog rata. On i njegova obitelj preživjeli su Holokaust krijući svoj židovski identitet.

Soros je do sada, prema podacima njegove Fondacije za otvoreno društvo, donirao oko 12 milijardi dolara.

Od toga je oko 400 milijuna dolara pripalo Mađarskoj, čiji premijer Orban poduzima korake koji bi mogli primorati na zatvaranje budimpeštansko Srednjoeuropsko sveučilište koje je Soros osnovao 1991. godine u sklopu potpore nastajućim demokracijama u regiji.

Orban je Sorosa opisao kao “američkog financijskog špekulanta koji napada Mađarsku” i koji je “uništio živote milijuna Europljana”.

Glasnogovornica Soroseve Zaklade Laura Silber rekla je da “Orban koristi Sorosa kao žrtveno janje u pokušaju da skrene pažnju Mađara sa istinskih problema”, poput sve lošijeg zdravstvenog i obrazovnog sustava.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,