Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BRUXELLES I ECB U PANICI: ─îe┼íka izbacuje euro iz svog bankarskog sustava!

BRUXELLES I ECB U PANICI: Češka izbacuje euro iz svog bankarskog sustava!

ceska-euroZbogom euro! Nakon Brexita za Europsku uniju sti┼że novi ┼íamar, ovaj put iz Praga i to neposredno nakon razo─Źaravaju─çeg summita EU u Rimu

Dok su svi europski lideri i eurobirokrati iz Bruxellesa pratili kampanju i francuske izbore, strahuju─çi od pobjede Marine Le Pen, koja je tako─Ĺer pobornica izlaska iz eurozone, udarac je neo─Źekivano do┼íao iz ─îe┼íke.

Narodna banka ─îe┼íke je odlu─Źila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 ─Źe┼íkih kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napu┼ítena je.

Stru─Źnjaci iz financijskog sektora i analiti─Źari su uznemireni, jer to vide kao prvi korak male, ali visoko industrijalizirane ─îe┼íke ka odustajanju od ranije deklariranog cilja i pridru┼żivanju jedinstvenoj europskoj valuti.

Na primjer, Slova─Źka, koja je zajedno s ─îesima tvorila jedinstvenu dr┼żavu i mirno se razi┼íla s padom komunizma, dio je eurozone. Podsjetimo da je su kao ─îehoslova─Źka ove dvije zemlje do nacisti─Źke invazije 1938. godine bile tehnolo┼íki me─Ĺu najnaprednijim i jedno od glavnih svjetskih gospodarstava.

No, Prag je donio ovu odluku kako bi se sprije─Źilo da doznake i ulaganja ─îeha koji ┼żive u inozemstvu postani preskupi i da se ne pove─ça stopa inflacije, koja trenutno iznosi 2,5% godi┼ínje, koju treba sniziti ispod granice od 2%.

Sada je Narodna banka Češke izabrala manje zlo i potpuno se oslobodila bilo kakve reference na euro.

Odluka ima dvojnu pozadinu. Prvo su predstoje─çi izbori idu─çe jeseni, ─Źiji ishod je neizvjestan i premijer Bohuslav Sobotka, koji je najavio ostavku, ┼żeli popraviti rejting, a drugi razlog je ┼íto je u posljednjih nekoliko godina ─Źe┼íka kruna bila na meti me─Ĺunarodnih ┼ípekulanata.


Uglavnom ┼ípekulativni hedge fondovi su ulo┼żili 65 milijardi dolara na revalorizaciju ─Źe┼íke valute, prisiljavaju─çi Narodnu banku u Pragu na intervencije na tr┼żi┼ítu. Te su aktivnosti dovele do potresa u teku─çem prora─Źunu i zbog udara na ─Źe┼íke rezerve se Narodna banka zemlje odlu─Źila na ekstremne mjere.

Odluka Praga podsje─ça financijska tr┼żi┼íta na izbor ┼ávicarske, koja ─Źak nije ni ─Źlanica EU, a koja je u sije─Źnju 2015. godine ┼ívicarski franak oslobodila od veza s eurom. Izbor ┼ávicarske je doveo do me─Ĺunarodnog financijskog potresa i uzrokovao najve─çu deprecijaciju eura u povijesti.

ÔÇťCzexitÔÇť, ili odvajanje krune od eura, imat ─çe ograni─Źene posljedice. U trenutku odluke je u odnosu na ─Źe┼íku valutu euro oslabio, ali je u odnosu na dolar ostao stabilan.

No, stru─Źnjaci su podijeljeni oko velikog pitanja. Mo┼że li odluka male i industrijalizirane zemlje u srednjoro─Źnom razdoblju imati politi─Źke posljedice na cijelu sredi┼ínju Europu?

Obzirom da se do nedavno vrijednost krune isklju─Źivo vezala za euro, ─îe┼íka je pretrpjela gubitak rezervi, Prag nije vidio drugog izbora i jedina alternativa je bila masovna prodaja rezervi ili ubrzani ulazak u eurozonu, ┼íto je scenarij kojeg u ─îe┼íkoj o─Źito ┼żele izbje─çi.

Osim toga, jedinstvena europska valuta, posebno u Vi┼íegradskoj skupini koju ─Źine ─îe┼íka, Poljska, Slova─Źka i Ma─Ĺarska, izgleda sve manje atraktivna.

U Pragu i drugdje na istoku Europe ─Źak i sama EU u o─Źima mnogih politi─Źara i bira─Źa izgleda kao daleki i neu─Źinkoviti birokratski entitet, koji predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalni suverenitet, a ─îe┼íka se nakon pola stolje─ça dominacije Sovjetskog Saveza njega ne ┼żeli odre─çi.

─îe┼íka se pokazala kao primjer da najvi┼ía financijska institucija zemlje ima autonomiju i mo┼że na─çi najbolji model za o─Źuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da ba┼í i nije nu┼żno bezglavo ┼żuriti u eurozonu.
 
(logicno.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,