Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BRUXELLES I ECB U PANICI: Češka izbacuje euro iz svog bankarskog sustava!

BRUXELLES I ECB U PANICI: Češka izbacuje euro iz svog bankarskog sustava!

ceska-euroZbogom euro! Nakon Brexita za Europsku uniju stiže novi šamar, ovaj put iz Praga i to neposredno nakon razočaravajućeg summita EU u Rimu

Dok su svi europski lideri i eurobirokrati iz Bruxellesa pratili kampanju i francuske izbore, strahujući od pobjede Marine Le Pen, koja je također pobornica izlaska iz eurozone, udarac je neočekivano došao iz Češke.

Narodna banka Češke je odlučila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 čeških kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napuštena je.

Stručnjaci iz financijskog sektora i analitičari su uznemireni, jer to vide kao prvi korak male, ali visoko industrijalizirane Češke ka odustajanju od ranije deklariranog cilja i pridruživanju jedinstvenoj europskoj valuti.

Na primjer, Slovačka, koja je zajedno s Česima tvorila jedinstvenu državu i mirno se razišla s padom komunizma, dio je eurozone. Podsjetimo da je su kao Čehoslovačka ove dvije zemlje do nacističke invazije 1938. godine bile tehnološki među najnaprednijim i jedno od glavnih svjetskih gospodarstava.

No, Prag je donio ovu odluku kako bi se spriječilo da doznake i ulaganja Čeha koji žive u inozemstvu postani preskupi i da se ne poveća stopa inflacije, koja trenutno iznosi 2,5% godišnje, koju treba sniziti ispod granice od 2%.

Sada je Narodna banka Češke izabrala manje zlo i potpuno se oslobodila bilo kakve reference na euro.

Odluka ima dvojnu pozadinu. Prvo su predstojeći izbori iduće jeseni, čiji ishod je neizvjestan i premijer Bohuslav Sobotka, koji je najavio ostavku, želi popraviti rejting, a drugi razlog je što je u posljednjih nekoliko godina češka kruna bila na meti međunarodnih špekulanata.

Uglavnom špekulativni hedge fondovi su uložili 65 milijardi dolara na revalorizaciju češke valute, prisiljavajući Narodnu banku u Pragu na intervencije na tržištu. Te su aktivnosti dovele do potresa u tekućem proračunu i zbog udara na češke rezerve se Narodna banka zemlje odlučila na ekstremne mjere.

Odluka Praga podsjeća financijska tržišta na izbor Švicarske, koja čak nije ni članica EU, a koja je u siječnju 2015. godine švicarski franak oslobodila od veza s eurom. Izbor Švicarske je doveo do međunarodnog financijskog potresa i uzrokovao najveću deprecijaciju eura u povijesti.

“Czexit“, ili odvajanje krune od eura, imat će ograničene posljedice. U trenutku odluke je u odnosu na češku valutu euro oslabio, ali je u odnosu na dolar ostao stabilan.

No, stručnjaci su podijeljeni oko velikog pitanja. Može li odluka male i industrijalizirane zemlje u srednjoročnom razdoblju imati političke posljedice na cijelu središnju Europu?

Obzirom da se do nedavno vrijednost krune isključivo vezala za euro, Češka je pretrpjela gubitak rezervi, Prag nije vidio drugog izbora i jedina alternativa je bila masovna prodaja rezervi ili ubrzani ulazak u eurozonu, što je scenarij kojeg u Češkoj očito žele izbjeći.

Osim toga, jedinstvena europska valuta, posebno u Višegradskoj skupini koju čine Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, izgleda sve manje atraktivna.

U Pragu i drugdje na istoku Europe čak i sama EU u očima mnogih političara i birača izgleda kao daleki i neučinkoviti birokratski entitet, koji predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalni suverenitet, a Češka se nakon pola stoljeća dominacije Sovjetskog Saveza njega ne želi odreći.

Češka se pokazala kao primjer da najviša financijska institucija zemlje ima autonomiju i može naći najbolji model za očuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da baš i nije nužno bezglavo žuriti u eurozonu.
 
(logicno.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,