Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRIJELOMNA VIJEST: SJEVERNA KOREJA PONOVO LANSIRALA BALISTIČKU RAKETU

PRIJELOMNA VIJEST: SJEVERNA KOREJA PONOVO LANSIRALA BALISTIČKU RAKETU

sjev-koreja-raketaSjeverna Koreja ispalila je u nedjelju ujutro iz regije u blizini zapadne obale balistički projektil koji je letio 800 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska

Raketa je lansirana rano u nedjelju s područja regije Kusong, smjeŔtene sjeverno od Pyongyanga, gdje je Sjeverna Koreja u veljači testirala raketu srednjeg dometa. Ovaj put je raketa letjela pola data i imala neobičnu putanju.

Japanske vlasti, koje su objavile da se raketa nakon 30 minuta leta sruŔila u more, prosvjedovale su zbog tog slučaja, ustvrdivŔi da taj potez predstavlja ozbiljnu prijetnju njihovoj zemlji te da je Sjeverna Koreja time prekrŔila rezolucije UN-a. Osim toga, naveli su da bi mogla biti i riječ o novoj vrsti projektila.

Nije odmah bilo jasno koju vrstu balističkog projektila su lansirali, iako je američko Pacifičko zapovjedniÅ”tvo tvrdilo kako “let nije bio konzistentan s podacima koji su standardni za interkontinentalne balističke rakete.ā€œ Japanski službenici su također naveli kako je putanja rakete čudna s obzirom da je u 30 minuta preÅ”la 800 kilometara na visini od 20 kilometara.

David Wright, jedan od voditelja Svjetskog Sigurnosnog programa, za Time je izjavio kako let projektila upućuje na to da bi mogao imati domet od 4.500 kilometara kada bi letio po standardnoj visinskoj putanji ā€“ Å”to znači rekord u odnosu na dosadaÅ”nje rakete upućene iz Pyongyanga.

Procjena dosega za Sjevernokorejsku raketu Musudan je 3000 kilometara, izjavio je Wright, i dodao kako je to samo malo manja udaljenost od prvog američkog pacifičkog otoka, Guama i Sjeverne Koreje.

Kako bi dospio do američkog kontinenta, Sjevernokorejski projektil bi trebao prijeći joÅ” 8000 kilometara.


Sjevernokorejski raketni test izveden je svega par dana nakon Å”to je novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, polažući prisegu, izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja je prije dva tjedna bezuspjeŔno ispalila balistički projektil s područja sjeverno od glavnog grada Pyongyanga, koji se raspao nakon nekoliko minuta i pao u Japansko more.
 

 
Pyongyang je u proŔla dva mjeseca bezuspjeŔno pokuŔao četiri puta testirati balističke rakete. No, stručnjaci za oružje vjeruju da je Sjeverna Koreja u tim testovima ostvarila nekakav napredak.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem travnja da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rjeÅ”enje spora.
 

 
(dnevnik.hr,HINA)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,