Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Condoleezza Rice: Bushova administracija je lagala, invazija na Irak nikada nije bila u svezi širenja DEMOKRACIJE!

Condoleezza Rice: Bushova administracija je lagala, invazija na Irak nikada nije bila u svezi širenja DEMOKRACIJE!

bush-ricePrimarni cilj SAD tijekom invazije na Irak 2003. godine nije bilo dovođenje demokracije u zemlje Bliskog istoka, već svrgavanje Saddama Husseina, koji je krišom promatran kao „prijetnja regiji”, rekla je bivša državna tajnica bivšeg predsjednika George W. Busha

„Mi nismo išli u Irak da bi donijeli demokraciju Iraku”, rekla je Condoleezza Rice na sastanku u Institutu Brookings u četvrtak, ističući da je cilj bio samo uklanjanje sigurnosnog izazova.

„Otišli smo u Irak da bi svrgnuli Sadama Huseina, za kojeg smo mislili da posjeduje oružja za masovno uništenje, i koji je bio prema Americi prijetnja u regiji. Bio je to sigurnosni problem.”

Dovođenje demokracije u Afganistan uklanjanjem radikalnih talibana nije također bio američki cilj, piše RT.

„Mi smo uništili talibane jer su oni pružili sigurno utočište Al-Kaidi nakon 9/11”, kazala je Rice.

„Nakon što smo to učinili, zasebna odluka o tome je nastala da li da se pokuša zagovarati demokracija u post-Saddamovom ili post-talibanskom Iraku ili Afganistanu, ili da bi se dala šansu za demokraciju. A mi smo zapravo raspravljali o tome. No, osjećali smo, osobito na Bliskom istoku, da smo dali dovoljno podrške autoritarnim vladarima koji su postali stabilni, a zatim ih gledali u konačnici kako postaju nestabilni …”

Rice, koji je služiila kao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjedniku Georgea W. Bushu od 2001. do 2005. godine, negirala je da su Sjedinjene Države spremale da kroz svoju vojnu moć nametnu demokraciju u Iraku 2003. godine ili u Afganistanu 2001. godine.

„Nikad ne bih rekla predsjedniku Bushu: Upotrebi vojnu silu da bi doveo demokraciju u Irak i Afganistan”, dodala je.

To nije prvi put da je Rice naglasila da je Washington imao prioritet u Iraku eliminirati Saddama, označenog kao „rak na Bliskom istoku”.

„Mi nismo išli u Irak da bi donijeli demokraciju Iračanima”, Rice je rekla za ABC News u 2011., te je rekla da je Sadam Husein bio prijetnja koju „je trebalo riješiti.”

U 2003, Bush je odobrio američku invaziju na Irak, tvrdeći da je Husein posjedovao oružje za masovno uništenje (WMD), te da je radio s teroristima koji su napali SAD u rujnu 2001. godine.

Niti jedna od tih optužbi se uspostavilo da nije bila istinita.

U svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein”, bivši agent CIA-e John Nixon, koji je ispitivao Huseina 2003. godine, tvrdi da Islamska država (ISIS / Isil) se nije mogla pojavili pod njegovom vlašću.

„Malo je vjerojatno da bi skupina poput ISIS-a mogli uživati u takav uspjeh pod njegovim [Huseinovim] represivnim režimom nego pod vodstvom vlade Shia-Bagdadua”, rekao je Nixon.

On je naveo da je „Sadam osjetio da islamističke ekstremističke grupe u Iraku predstavljaju najveću prijetnju njegovoj vlasti” i učinio je sve kako bi se iskorijenila takva prijetnja.

Nedavno objavljen Chilcot izvještaj, eminentnih Britanaca o umiješanosti njihove zemlje u ratu u Iraku 2003. godine, daje istinitost Nixonovim pretpostavkama o ISIS-u. Dokumenti pokazuju da su 2006. – tri godine nakon okupacije – šefovi obavještajnih službi Velike Britanije sve više bili zabrinuti zbog porasta sunitskog džihadističkog otpora.

Ti radikali i dijelovi raspuštene iračke vojske kasnije su se pridružiili radikalnim džihadistikim skupinama, uključujući ISIS, navodi se u izvješću.

Do 2013. Al-Kaida u Iraku – uspostavljena tek nakon američke invazije i pobune protiv okupatora – se pretvorila u Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIS), iskorištavajući nezadovoljstvo iračkih sunitskih muslimana pod dominirajućom Shiae vladom Al-Maliki.

Poslušajte intervju Condoleezzu Rice:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,