Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » VELIKO ISTRA┼ŻIVANJE KOJE JE ┼áOKIRALO EUROPU: Samo pola mladih u EU ┼żeli ‘demokraciju’

VELIKO ISTRA┼ŻIVANJE KOJE JE ┼áOKIRALO EUROPU: Samo pola mladih u EU ┼żeli ‘demokraciju’

europa-mladiStrah potiskuje nadu, kad je rije─Ź o Europi. Taj je trend sve o─Źitiji me─Ĺu mladima. Potvr─Ĺuju ga i istra┼żivanja javnog mnijenja, od kojih jedno donosi Frankfurter Allgemeine Zeitung

Proveo ga je YouGov na uzorku od 6000 mladih izme─Ĺu 16 i 26 godina, u sedmorim najve─çim sada┼ínjim ─Źlanicama EU: Velikoj Britaniji, ┼ápanjolskoj, Francuskoj, Njema─Źkoj, Poljskoj, Italiji i Gr─Źkoj.

Uostalom, upravo o strahu i nadi govori “nobelovac” Barack Obama u pismu podr┼íke francuskome predsjedni─Źkom kandidatu lijevog centra i biv┼íem Rotchildovom bankaru Emmanuelu Macronu, tvrde─çi da Macron insistira na nadi, a njegova suparnica Marine Le Pen na strahu.

Pobo┼żna ┼żelja

Nakon krvavoga XX stolje─ça ─Źinilo se da su sloboda i pravda postale klju─Źne vrijednosti Staroga kontinenta, a da je Europska unija – makar to bila samo pobo┼żna ┼żelja – okvir njihova ostvarenja. Za mlade Evropljane, u dobi od 16 do 26 godina – ona je to sve manje.

Kako FAZ sa┼żima rezultate ankete, svaki peti bi htio svoju zemlju izvan Unije, zatvorenu u vlastite granice, pod nacionalnom kontrolom. Za tri ─Źetvrtine ispitanih Unija je samo ekonomski prostor (onaj minimum utvr─Ĺen u Maastrichtu prije ─Źetvrt stolje─ça) a ne zajednica za obranu i promicanje zajedni─Źkih vrijednosti (uostalom, nacionalni egoizmi ili naprosto strahovi sprije─Źili su svaki korak prema djelatnom zasnivanju zajedni─Źke vanjske i sigurnosne politike, ─Źak i zajedni─Źke porezne politike – iako je i to sve bilo dogovoreno tada u Maastrichtu).


Ljudska prava

Tek polovica mladih u Uniji jo┼í vjeruju da je demokracija najbolja od postoje─çih vrsta vlasti. Najvi┼íe ih je u Gr─Źkoj – 66 posto (ali ondje je i najvi┼íe onih koji ┼żele vi┼íe vlasti nacionalnoj dr┼żavi, 60 posto), pa u Njema─Źkoj 62 posto (ali ondje je najmanji postotak onih koji ┼żele ve─çinu prava vratiti nacionalnoj dr┼żavi, tek 23 posto).

Mladi Britanci su na drugome mjestu, sa 44 posto, ali to je ipak manje od postotka kojim je njihovo bira─Źko tijelo izborilo Brexit.

Na tre─çemu mjestu su mladi Talijani: njih 39 posto bi ponovo odrije┼íene ruke svojim vladama, iako se prije podlijeganja evropskim pravilima Italija bacila u golem javni dug i imala smije┼ínu valutu koju su ┼ípekulanti mogli razvaliti kad bi im palo na pamet (┼íto je Soros i u─Źinio liri, a prije toga funti).

Pritom su nezadovoljni vladama kojima bi dali vi┼íe ovlasti: njih 90 posto u Gr─Źkoj, ne┼íto manje u Italiji, ┼ápanjolskoj itd. – jedino u Njema─Źkoj ih je zadovoljnih ne┼íto malo vi┼íe nego nezadovoljnih: 53 posto.

Ljestvica vrijednosti je pomalo proturje─Źna. Najva┼żnija su im ljudska prava, odmah za njima je mir u Europi, za njim je sigurnost, tolerancija je na ─Źetvrtome mjestu, sloboda obrazovanja na petome, uspjeh na ┼íestome koji dijeli s demokracijom itd.

Tek na sedmome je solidarnost, ali u mjeri koja nije za podcjenjivanje. Naime, dvije tre─çine su za pomo─ç ekonomski slabijim ─Źlanicama, a jo┼í i vi┼íe, 68 posto, za prihvat izbjeglica ÔÇťkoji tra┼że azil zbog legitimnih razlogaÔÇŁ.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,