Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SIGURNOSNE AGENCIJE: U Makedoniju sa Kosova ušlo 800 naoružanih vojnika koji čekaju zapovijedi

SIGURNOSNE AGENCIJE: U Makedoniju sa Kosova ušlo 800 naoružanih vojnika koji čekaju zapovijedi

kosovo-makedonijaSrpske službe sigurnosti otkrile su da je oko 800 naoružanih veterana ozloglašene OVK s Kosova ušlo na teritoriju Makedonije

Ovaj manevar izvršen je u dva navrata, a prema operativnim podacima, albanski ekstremisti bili su opremljeni automatskim puškama. Na makedonsku teritoriju ubacivali su se u skupinama, a tajno su prenosili i tovare naoružanja, saznaju Večernje novosti.

Prvi pokret bivših pripadnika OVK ka Makedoniji registriran je krajem prošle godine i vremenski se poklapa sa sastankom predstavnika svih Albanaca u regiji, održanom u Albaniji 23. prosinca.

Praktično je primijenjen isti scenarij kao kada su svojevremeno spremana žarišta u južnoj srpskoj pokrajini, a oružje zaprežnim vozilima i na konjima prebacivano iz Albanije na Kosovo, pišu Novosti i dodaju da je na tom tajnom sastanku izdan znak za agresivno oživljavanje projekta “Velike Albanije”.

Prisutni su bili politički lideri Albanaca sa KiM, juga centralne Srbije, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, ali i veterani ozloglašene OVK i njenog ogranka – Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, navodi list.

Službe sigurnosti su drugo pomicanje ekstremista s Kosova zabilježile prije mjesec i pol dana. Prema obavještajnim podacima, dva su glavna koridora kretanja ovih grupa – ka općinama Lipkovo i Aračinovo, na sjeveru i jugu Makedonije. Začudo, makedonske vlasti ništa nisu poduzele iako su ih srpski obavještajci obavijestili.

Prema saznanjima lista, jedan kanal, onaj ka selima općine Lipkovo, koji se nalaze na sjeveru Makedonije i dodiruju s teritorijem južne srpske pokrajine, prije neki dan je presječen.

Vojnosigurnosna agencija (VBA) prošlog je tjedna zaplijenila na jugu centralne Srbije veću količinu oružja za koje se pretpostavlja da se ilegalno trebalo transportirati u Makedoniju. Arsenal je otkriven na području općina Preševo ​​i Bujanovac.

Realizacija ove akcije, kako se pretpostavlja, išla je pod “dirigentskom palicom” nove generacije ekstremnih Albanaca na jugu Srbije, koja vodi “vojsku kriminalaca” (bave se švercom narkotika, oružja i migranata) i koja prema potrebi lako može transformirati u terorističku organizaciju.

Naselja makedonskih općina Lipkovo i Aračinovo, koja su većinski naseljena Albancima, potresala je kriza i u ožujku 2016, kada su se pojavile informacije da je došlo do upada terorističke skupine s Kosova.

Tada je makedonska policija priopćila da nema mjesta panici i da je poslije izvršene kontrole utvrđeno da nije bilo nikakvog upada. Prema službenoj verziji, tijekom pretresa više lokacija pronađena je samo grupa azilanata koje su mještani držali u zatočeništvu mimo njihove volje.
 
(izvor: >sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,