Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SIGURNOSNE AGENCIJE: U Makedoniju sa Kosova uĆĄlo 800 naoruĆŸanih vojnika koji čekaju zapovijedi

SIGURNOSNE AGENCIJE: U Makedoniju sa Kosova uĆĄlo 800 naoruĆŸanih vojnika koji čekaju zapovijedi

kosovo-makedonijaSrpske sluĆŸbe sigurnosti otkrile su da je oko 800 naoruĆŸanih veterana ozloglaĆĄene OVK s Kosova uĆĄlo na teritoriju Makedonije

Ovaj manevar izvrĆĄen je u dva navrata, a prema operativnim podacima, albanski ekstremisti bili su opremljeni automatskim puĆĄkama. Na makedonsku teritoriju ubacivali su se u skupinama, a tajno su prenosili i tovare naoruĆŸanja, saznaju Večernje novosti.

Prvi pokret bivĆĄih pripadnika OVK ka Makedoniji registriran je krajem proĆĄle godine i vremenski se poklapa sa sastankom predstavnika svih Albanaca u regiji, odrĆŸanom u Albaniji 23. prosinca.

Praktično je primijenjen isti scenarij kao kada su svojevremeno spremana ĆŸariĆĄta u juĆŸnoj srpskoj pokrajini, a oruĆŸje zapreĆŸnim vozilima i na konjima prebacivano iz Albanije na Kosovo, piĆĄu Novosti i dodaju da je na tom tajnom sastanku izdan znak za agresivno oĆŸivljavanje projekta “Velike Albanije”.

Prisutni su bili politički lideri Albanaca sa KiM, juga centralne Srbije, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, ali i veterani ozloglaĆĄene OVK i njenog ogranka – Oslobodilačke vojske PreĆĄeva, Bujanovca i Medveđe, navodi list.

SluĆŸbe sigurnosti su drugo pomicanje ekstremista s Kosova zabiljeĆŸile prije mjesec i pol dana. Prema obavjeĆĄtajnim podacima, dva su glavna koridora kretanja ovih grupa – ka općinama Lipkovo i Aračinovo, na sjeveru i jugu Makedonije. Začudo, makedonske vlasti niĆĄta nisu poduzele iako su ih srpski obavjeĆĄtajci obavijestili.


Prema saznanjima lista, jedan kanal, onaj ka selima općine Lipkovo, koji se nalaze na sjeveru Makedonije i dodiruju s teritorijem juĆŸne srpske pokrajine, prije neki dan je presječen.

Vojnosigurnosna agencija (VBA) proĆĄlog je tjedna zaplijenila na jugu centralne Srbije veću količinu oruĆŸja za koje se pretpostavlja da se ilegalno trebalo transportirati u Makedoniju. Arsenal je otkriven na području općina PreĆĄevo ​​i Bujanovac.

Realizacija ove akcije, kako se pretpostavlja, iĆĄla je pod “dirigentskom palicom” nove generacije ekstremnih Albanaca na jugu Srbije, koja vodi “vojsku kriminalaca” (bave se ĆĄvercom narkotika, oruĆŸja i migranata) i koja prema potrebi lako moĆŸe transformirati u terorističku organizaciju.

Naselja makedonskih općina Lipkovo i Aračinovo, koja su većinski naseljena Albancima, potresala je kriza i u oĆŸujku 2016, kada su se pojavile informacije da je doĆĄlo do upada terorističke skupine s Kosova.

Tada je makedonska policija priopćila da nema mjesta panici i da je poslije izvrĆĄene kontrole utvrđeno da nije bilo nikakvog upada. Prema sluĆŸbenoj verziji, tijekom pretresa viĆĄe lokacija pronađena je samo grupa azilanata koje su mjeĆĄtani drĆŸali u zatočeniĆĄtvu mimo njihove volje.
 
(izvor: >sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,