Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ANALIZA: Što je Trump ispunio u prvih sto dana

ANALIZA: Što je Trump ispunio u prvih sto dana

trump-jelo“Bez obzira na to koliko toga postignem u tom besmislenom roku od prvih sto dana, a toga je bilo puno, mediji će to ubiti!”, napisao je 21. travnja predsjednik SAD na Twitteru

Prošlo je prvih sto dana vladavine američkog predsjednika Donalda Trumpa. Svoj plan za prva tri mjeseca u Ovalnom uredu lider SAD predstavio je još u listopadu prošle godine, u okviru predizborne kampanje, u dokumentu nazvanom “Ugovor Donalda Trumpa s američkim glasačima”, u kojem je dao niz obećanja kojima planira “Ameriku ponovo učiniti velikom”. Evo pregleda nekih od njih i onoga što je 45. američki predsjednik.

Predložit ustavni amandman kojim će se ograničiti dužina mandata svih članova Kongresa.

Trump nije ispunio ovo obećanje, iako je ono prvo na listi u njegovom Ugovoru sa američkim glasača i prvo u grupi obećanja koja se tiču ​​iskorjenjivanja korupcije u Washingtonu.

Poništiti “Obamacare ” – reformu prethodnika na području zdravstvene njege.

Iako je rušenje “Obamcarea” bilo jedno od predizbornih obećanja na kojima je Trump najviše profitirao tijekom predizborne kampanje, ispostavilo se da je to bio i njegov najveći poraz od početka mandata.

Trumpov prijedlog zakona, koji je trebao zamijeniti “Obamacare”, koji je novi predsjednik zabranio ukazom čim je ušao u Bijelu kuću, povučen je s dnevnog reda Zastupničkog doma Kongresa. Razlog – nedovoljan broj glasova za njegovo usvajanje upravo među zastupnicima Trumpove Republikanske stranke.

Zabrana useljavanja migranata iz regije sklonih terorizmu.

Pokušaj da ispuni ovo obećanje Trumpu je također bio jedan od prvih hladnih tuševa na početku mandata. Njegov ukaz kojim se migrantima iz sedam muslimanskih zemalja zabranjuje ulazak u SAD naišao je ne samo na prosvjede diljem SAD, već i na tehničku prepreku za izvršenje, jer su ovu uredbu blokirali brojni sudovi diljem SAD.

Iako Trump nije odustajao i odgovorio je novom izvršnom uredbom koja zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, a izbjeglicama na 120 dana, i drugi ukaz je prošao na isti način – blokiran od strane federalnih sudac.

Izgradit zid na južnoj granici zemlje da bi se spriječio ulaz ilegalnih migranata i trgovaca drogom

Ni od ovog obećanja nije bilo ništa. Zid na granici s Meksikom se nije ni počeo graditi, a odnosi s tom državom su zaoštreni jer Trump smatra da izgradnju treba platiti meksička vlada.

Kina će biti proglašena “manipulatorom pretvorbe”

Trump ne samo da nije ispunio ovo obećanje, već je i odbio to učiniti uz obrazloženje da za tim nema potrebe jer, kako je naveo: “Kina surađuje sa SAD u rješavanju problema Sjeverne Koreje”.


Imenovanje suca koji će se “držati Ustava i obraniti drugi amandman”

Ovo obećanje Trump je počeo ispunjavati imenovanjem Neil Goruscha, konzervativnog suca Apelacijskog suda iz Colorada, na mjesto suca Vrhovnog suda, koje je ostalo upražnjeno nakon iznenadne smrti suca Antonina Scalie.

“Zamrznuće ” zapošljavanja u državnoj upravi

Također jedno od djelomično ispunjenih obećanja. Iako je 23. siječnja potpisao zabranu zapošljavanja u državnoj upravi (izuzev u vojsci), već u travnju ova odluka je ukinuta.

Zabrana stranim lobistima da prikupljaju novčana sredstva za američke izbore

Nije ispunio.

SAD će se povući iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP)

Američki predsjednik ispunio je ovo obećanje u prvom tjednu svog mandata potpisivanjem odluke kojom su SAD formalno napustile ovaj sporazum. Međutim, treba imati u vidu da sporazum TPP zapravo još nije ni odobren u Kongresu.

Ponovno će pregovarati o NAFTA trgovinskom sporazumu i osigurat ćebolje uvjete za SAD ili će se iz njega povući

Nije ispunio. Trump je 20. travnja objavio da će svoje namjere povodom ovog trgovinskog sporazuma priopćiti u iduća dva tjedna.

Za svaki novi propis koji bude donesen bit će ukinuta dva stara

Ispunio. Ovu odluku Trump je potpisao 30. siječnja.

Dozvolit nastavak projekata poput naftovoda “Keystone “

Predsjednik SAD ispunio je ovo obećanje potpisivanjem ukaza o obnovi projekta izgradnje dva naftovoda – “Keystone”, od kanadske provincije Alberta do SAD, i “Dacota axes”, čija trasa vodi preko teritorija država Sjeverne i Južne Dakote, Iowe i Ilinoisa.

SAD će prestati financirati programe Ujedinjenih naroda u području klimatskih promjena

Nije ispunio, ali namjerava. Plan proračuna koji podrazumijeva smanjenje financiranja Svjetske organizacije u području klimatskih promjena postoji, ali sam proračun još nije usvojen.

Ukinut “neustavne ” propise koje je donio predsjednik Obama

Trump je ukinuo neke od Obaminih propisa, ali je diskutabilno da li su oni bili neustavni.

Inače, što sam Trump misli o svojih prvih sto dana u Ovalnom uredu, možda najbolje ilustrira ono što je 21. travnja napisao na svom računu na Twitteru:

“Bez obzira na to koliko toga postignem u tom besmislenom roku od prvih sto dana, a toga je bilo puno, mediji će to ubiti!”
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,