Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » John McCain: Ukoliko ne želite više rat na Balkanu, riješite se Putina i Rusa

John McCain: Ukoliko ne želite više rat na Balkanu, riješite se Putina i Rusa

mccain-rusijaAmerički senator iz republikanske stranke John McCain, koji je poznat po svojoj rusofobiji, iznio je niz spornih tvrdnji

Po njegovom mišljenju, Balkan se ne može bez pomoći Amerike obraniti od ekspanzije “Ruske imperije”, koji navodno, želi “obnoviti Vladimir Putin”.

McCain tvrdi da Rusija navodno “pojačava napore kako ni proširila svoj poguban utjecaj na regiju i spriječila zemlje jugoistočne Europe da same izaberu svoju budućnost”, objavio je Washington Post, a prenosi “Vzglâd” .

“Najfrapantniji primjer je pokušaj prevrata u Crnoj Gori u listopadu prošle godine, iza kojeg je stajala Rusija”, smatra McCain.

Senator očekuje da će ovaj “šokantni napad” na Crnu goru cijelom svijetu pokazati da je “Vladimir Putin spreman na sve kako bi postigao svoj cilj: obnovio Rusku imperiju”.

Po McCainovom mišljenju, zemlje jugoistočne Europe “same se neće moći izboreiti” i zato im SAD “treba pružiti svu moguću pomoć”.

Senator je pozvao visoke američke dužnosnike da češće posjećuju zemlje jugoistočne Europe i rekao da SAD “trebaju podržati želju balkanskih zemalja da se integriraju u organizacije poput NATO i EU”. Prema McCainovom mišljenju, to će “Balkanu osigurati mir i procvat”.
 
(ruskarec.ru)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,