Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zašto Talijani umiru od NATO bombi, a Amerikanci ne

Zašto Talijani umiru od NATO bombi, a Amerikanci ne

italija-natoDok su Amerikanci na Kosovu bili zaštićeni kao astronauti, više od 300 talijanskih vojnika je umrlo u posljednjih 15 godina poslije NATO bombardiranja nakon izlaganja djelovanju osiromašenog urana

Njih još 3.700 je bolesno iz istog razloga. Ovo je izjavio Danijele Leggerio, bivši talijanski pilot, sada predsjednik udruge “Oservatorio militare”, koji zastupa žrtve i njihove rođake.

On je dodao da nisu svi vojnici koji su oboljeli ili umrli služili samo u Bosni i na Kosovu, već i u Afganistanu i Iraku, ali je istaknuo da je problem postao službeni tek pošto su se prvi slučajevi vojnika koji umiru od raka ili leukemije pojavili kod ratnih veterana iz rata u Bosni i na Kosovu.

Talijanski mediji ovaj problem nazivaju “balkanskim sindromom” jer je među oboljelima najviše onih koji su se vratili kući nakon NATO bombardiranja SRJ – 1999.

Prva žrtva bio je kaplar Salvatore Vaka, koji je imao 23 godine kada je umro, a služio je na teritoriju Bosne 1998. i 1999. godine. Umro je od leukemije samo nekoliko mjeseci po povratku kući, piše “Republika”, list sa sjedištem u Rimu.

Osiromašeni uran, D-38, jedan je od proizvoda dobivenih procesom, koristi za obogaćivanje prirodnog urana i koristi se kao gorivo u nuklearnim reaktorima, a zbog svoje pogodnosti upotrebljava se za proizvodnju oružja. Međutim, korištenje D-38 predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude.

“On može izložiti ljude i vanjskom i unutarnjem zračenju, što povećava rizik od raka”, rekao je jedan od sudionika programa Misije UN za okoliš, koja je djelovala nakon završetka rata u Bosni i na Kosovu.

Ovu streljivo je prije svega upotrebljavala američka vojska, koja je D-38 počela koristiti još tijekom prvog Zaljevskog rata. NATO je također potvrdio da su granate koje sadrže osiromašeni uran bačene na Kosovu i u Bosni. Takvih projektila je na Kosovu izbačeno oko 31.000, dok je u Bosni ispaljeno 11.000.

Talijanski vojnici koji su tijekom NATO bombardiranja bili raspoređeni na Kosovu nisu bili posebno obučeni niti su imali potrebnu opremu za zaštitu, tvrdi Leggerio. On ističe da su vojnici iz drugih zemalja imali informacije o opasnostima kojima su se suočavali i da su imali odgovarajuću zaštitu.

Ovo su potvrdili i sami bivši sudionici talijanske vojske u ratu na Kosovu jer su viđali američke vojnike koji su bili “odjeveni kao astronauti”.

“Kada smo ih pitali o čemu se radi, oni nisu imali odgovor”, tvrdio je jedan od bivših talijanskih pilota koji je prije tri godine umro od raka, a čije je javno svjedočenje svojevremeno zapalilo talijansku javnost.

U proteklih 15 godina, talijanske vlasti su uporno poricale bilo kakvu vezu između smrti vojnika i njihovog izlaganja D-38 tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Aktivisti i obitelji žrtava, međutim, tvrde da je talijanska vlada bila svjesna rizika i nije zaštitila svoje vojnike.

Talijanska vlada je svojevremeno oformila šest odbora za istraživanje ovog problema. Ali svi su odbacili vezu između izloženosti D-38 sa slučajevima raka među talijanskim veteranima. Iako službeno priznanja nema, talijanska vlada je 2008. osnovala fond od 30 milijuna eura za osiguravanje financijske naknade vojnicima oboljelim od raka koji je izazvala streljivo s osiromašenim uranom.

>>> STRAVIČNO! Amerika upravo priznala primjenu radioaktivnog oružja u Iraku i Siriji koje je ostavilo stotine tisuća deformiranih iračkih beba
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,