Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRAVIČNO! Amerika upravo priznala primjenu radioaktivnog oružja u Iraku i Siriji koje je ostavilo stotine tisuća deformiranih iračkih beba

STRAVIČNO! Amerika upravo priznala primjenu radioaktivnog oružja u Iraku i Siriji koje je ostavilo stotine tisuća deformiranih iračkih beba

radioaktivno-oruzjeJedan od najmanje spominjanih ratnih zločina počinjenim od strane SAD-a je korištenje osiromašenog urana – vrlo kontroverzni radioaktivni otpad koji je odbačen u Iraku u tonama, a najbliže nama, u Srbiji

Unatoč nadgledanju više međunarodnih nezavisnih organizacija poput UN-a, Amnestyja i zdravstvenih organizacija koje su upozoravale na opasnosti korištenja osiromašenog urana (OU), i unatoč Pentagonovim tvrdnjama da ga nisu koristili, Sjedinjene Države su upravo priznale da su ga koristile u Siriji.

Za one koji nisu upoznati s radioaktivnim otpadom osiromašenog urana, to je nusprodukt proizvodnje obogaćenog urana koji se koristi kao gorivo u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja, piše TFTP.

OU je također poželjan materijal u američkoj vojsci koja ga koristi u proizvodnji projektila svih vrsta.

U prva tri tjedna sukoba u Iraku 2003. godine, američka vojska je bacila više od 2.000 tona ovog kemijski toksičnog i radioaktivnog otpada na irački narod.

Budući da polu-raspad osiromašenog urana traje milijunima godina, ogromne količine koje su pale na Irak tijekom invazije i dalje predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje svih građana.

Iznosi u mecima, granatama i bombama variraju od 300 grama do 7 tona u raketama za bunkere – koje su padale s neba iznad Iraka – godinama.

U toku dva rata koje je SAD vodio u Iraku, procjenjuje se da je SAD bacio više desetaka tisuća tona osiromašenog urana na ljude.

Priznanje korištenja OU je isključivo rezervirano za SAD i Veliku Britaniju. Od nuspojava koje su se počele pojavljivati, postoji i masovni napor da se prikrije pravi i užasavajući utjecaj radijacije na građane tih zemalja.

Međutim, u ponedjeljak je glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) rekao da je vanjska politika koristila 5.265 komada protuoklopnog streljiva sa osiromašenim uranom samo u studenom 2015. godine, tijekom dva zračnih napada protiv islamske države (IS, bivši ISIS / ISIL).
 

 
Priznanje od strane SAD-a da koristile osiromašeni uran dolazi u sukob sa izjavom od ožujka 2015. kada je glasnogovornik koalicije koja je izričito isključena na njegovu uporabu u Siriji, rekao: “SAD i koalicijski zrakoplovi nisu i neće koristiti osiromašeni uranij u streljivu u Iraku ili u Siriji tijekom vojnih operacija. “

Dok SAD voli reklamirati izuzetnu bezazlenost OU, oni i dalje ignoriraju, i u stvari, prikrivaju i negiraju onečišćenje tla i vode, te značajan rizik toksičnosti, urođene mane i rak, kada se OU udiše ili proguta od strane ljudi ili životinja.

Ne samo da OU predstavlja značajan rizik za one koji žive u područjima gdje je SAD bacio radioaktivne bombe, to je također povezano s nekoliko desetaka tisuća potencijalnih slučajeva raka među američkim vojnicima.

Međutim, ti brojevi su samo procijena, jer je odmah nakon što je SAD počeo odbacivati tone osiromašenog urana u Iraku, Ministarstvo veterana je počelo blokirati medicinske časopise i istraživanja u pristupu statistike oboljelih od raka raka u svom registru.

Unatoč strašnim slučajeva raka među američkim vojnicima koji – koji su se dokazali da su pozitivni na testu za osiromašeni uran u svojoj mokraći nakon povratka u Ameriku – Ministarstvo obrane je nastavilo sa svojim zahtjevom da je sve sigurno.

Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je čak imala odbor za zataškavanje slučaja osiromašenog urana u 2013. godini.

“Stope spontanog pobačaja, mrtvorođene djece i urođenih defekata kod novorođenčadi su u skladu sa ili čak i niže od međunarodnih procjena. Studija ne daje jasan dokaz o neobično visokoj stopi prirođenih oštećenja ploda u Iraku”, napisao je WHO u sažetku istraživanja urođenih mana vezanih za OU u Iraku.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,