Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRAVI─îNO! Amerika upravo priznala primjenu radioaktivnog oru┼żja u Iraku i Siriji koje je ostavilo stotine tisu─ça deformiranih ira─Źkih beba

STRAVI─îNO! Amerika upravo priznala primjenu radioaktivnog oru┼żja u Iraku i Siriji koje je ostavilo stotine tisu─ça deformiranih ira─Źkih beba

radioaktivno-oruzjeJedan od najmanje spominjanih ratnih zlo─Źina po─Źinjenim od strane SAD-a je kori┼ítenje osiroma┼íenog urana – vrlo kontroverzni radioaktivni otpad koji je odba─Źen u Iraku u tonama, a najbli┼że nama, u Srbiji

Unato─Ź nadgledanju vi┼íe me─Ĺunarodnih nezavisnih organizacija poput UN-a, Amnestyja i zdravstvenih organizacija koje su upozoravale na opasnosti kori┼ítenja osiroma┼íenog urana (OU), i unato─Ź Pentagonovim tvrdnjama da ga nisu koristili, Sjedinjene Dr┼żave su upravo priznale da su ga koristile u Siriji.

Za one koji nisu upoznati s radioaktivnim otpadom osiroma┼íenog urana, to je nusprodukt proizvodnje oboga─çenog urana koji se koristi kao gorivo u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oru┼żja, pi┼íe TFTP.

OU je tako─Ĺer po┼żeljan materijal u ameri─Źkoj vojsci koja ga koristi u proizvodnji projektila svih vrsta.

U prva tri tjedna sukoba u Iraku 2003. godine, ameri─Źka vojska je bacila vi┼íe od 2.000 tona ovog kemijski toksi─Źnog i radioaktivnog otpada na ira─Źki narod.

Budu─çi da polu-raspad osiroma┼íenog urana traje milijunima godina, ogromne koli─Źine koje su pale na Irak tijekom invazije i dalje predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje svih gra─Ĺana.

Iznosi u mecima, granatama i bombama variraju od 300 grama do 7 tona u raketama za bunkere – koje su padale s neba iznad Iraka – godinama.

U toku dva rata koje je SAD vodio u Iraku, procjenjuje se da je SAD bacio više desetaka tisuća tona osiromašenog urana na ljude.

Priznanje kori┼ítenja OU je isklju─Źivo rezervirano za SAD i Veliku Britaniju. Od nuspojava koje su se po─Źele pojavljivati, postoji i masovni napor da se prikrije pravi i u┼żasavaju─çi utjecaj radijacije na gra─Ĺane tih zemalja.

Me─Ĺutim, u ponedjeljak je glasnogovornik Sredi┼ínjeg zapovjedni┼ítva SAD-a (CENTCOM) rekao da je vanjska politika koristila 5.265 komada protuoklopnog streljiva sa osiroma┼íenim uranom samo u studenom 2015. godine, tijekom dva zra─Źnih napada protiv islamske dr┼żave (IS, biv┼íi ISIS / ISIL).
 

 
Priznanje od strane SAD-a da koristile osiroma┼íeni uran dolazi u sukob sa izjavom od o┼żujka 2015. kada je glasnogovornik koalicije koja je izri─Źito isklju─Źena na njegovu uporabu u Siriji, rekao: “SAD i koalicijski zrakoplovi nisu i ne─çe koristiti osiroma┼íeni uranij u streljivu u Iraku ili u Siriji tijekom vojnih operacija. “

Dok SAD voli reklamirati izuzetnu bezazlenost OU, oni i dalje ignoriraju, i u stvari, prikrivaju i negiraju one─Źi┼í─çenje tla i vode, te zna─Źajan rizik toksi─Źnosti, uro─Ĺene mane i rak, kada se OU udi┼íe ili proguta od strane ljudi ili ┼żivotinja.

Ne samo da OU predstavlja zna─Źajan rizik za one koji ┼żive u podru─Źjima gdje je SAD bacio radioaktivne bombe, to je tako─Ĺer povezano s nekoliko desetaka tisu─ça potencijalnih slu─Źajeva raka me─Ĺu ameri─Źkim vojnicima.

Me─Ĺutim, ti brojevi su samo procijena, jer je odmah nakon ┼íto je SAD po─Źeo odbacivati tone osiroma┼íenog urana u Iraku, Ministarstvo veterana je po─Źelo blokirati medicinske ─Źasopise i istra┼żivanja u pristupu statistike oboljelih od raka raka u svom registru.

Unato─Ź stra┼ínim slu─Źajeva raka me─Ĺu ameri─Źkim vojnicima koji – koji su se dokazali da su pozitivni na testu za osiroma┼íeni uran u svojoj mokra─çi nakon povratka u Ameriku – Ministarstvo obrane je nastavilo sa svojim zahtjevom da je sve sigurno.

Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je ─Źak imala odbor za zata┼íkavanje slu─Źaja osiroma┼íenog urana u 2013. godini.

“Stope spontanog poba─Źaja, mrtvoro─Ĺene djece i uro─Ĺenih defekata kod novoro─Ĺen─Źadi su u skladu sa ili ─Źak i ni┼że od me─Ĺunarodnih procjena. Studija ne daje jasan dokaz o neobi─Źno visokoj stopi priro─Ĺenih o┼íte─çenja ploda u Iraku”, napisao je WHO u sa┼żetku istra┼żivanja uro─Ĺenih mana vezanih za OU u Iraku.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,