Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje danske vlade pronašlo da djece koja su cijepljena imaju 10x veću vjerojatnost da umru

Istraživanje danske vlade pronašlo da djece koja su cijepljena imaju 10x veću vjerojatnost da umru

beba-cijepljenjeIstraživanje koje je financirala danska vlada utvrdilo je da djeca koja primaju DTP cjepivo (difterija, tetanus i pertusis) imaju deset puta veću vjerojatnost da umru od svojih necijepljenih vršnjaka

Prema skandinavskim znanstvenicima, pod vodstvom dr. Soren Wengel Mogensena, afrička djeca koja su bila cijepljena DTP cjepivom u ranim 80-ima su imala 5-10 puta veću stopu smrtnosti od bilo kojeg drugog.

Studija, objavljena u siječnju u časopisu EBioMedicine, sugerira da cjepiva ukupno gledano oslabljuju imunološki sustav djece.

Znanstvenici su nazvali studiju „prirodni eksperiment”, jer se sustav cijepljenja provodio od strane zdravstvenog Projekta Bandim (BHP) u Gvineji Bisau, Zapadna Afrika te je imao učinak stvaranja cijepljene kohorte i necijepljene kontrolne skupine.

U tom vremenskom razdoblju u kojem se odvijala ova studija, Gvineja Bisau je imala 50% smrtnosti djece do dobi od 5 godina.

Eksperimet je počeo u 1978. godini, a BHP zdravstveni radnici su kontaktirali trudne majke i potaknuli ih da obave vaganje djeteta sva tri mjeseca nakon rođenja njihovog djeteta.

Počevši od 1981. godine, BHP je ponudio cijepiti djecu na redovnim vaganjima. DPT cjepivo i OPV cjepivo (oralni polio) je dano samo onoj djeci koja su imala najmanje tri mjeseca starosti na vaganjima.

U osnovnoj analizi, dojenčad cijepljena DTP cjepivom je imala smrtnost pet puta veća od necijepljene djece. Smrtnost u cijepljenih djevojčica bila je 9,98 puta od grupa necijepljene djece, dok je smrtnost cijepljenih dječaka bila 3,93 puta veća od necijepljene.

Čudno, no znanstvenici su otkrili da djeca koja su primala oralno polio cjepivo OPV u kombinaciji sa DTP cijepivom su prošla puno bolje od djece koja nisu primala oralno polio cjepivo.

OPV cjepivo je pronađeno da očito mijenja negativan učinak DTP cjepiva, te smanjuje smrtnost za 3.52 puta u kontrolnoj skupini. Sve u svemu, smrtnost među cijepljenom djecom je bila 10 puta veća od kontrolne necijepljene skupine, kada su djeca primila samo DTP cjepivo.

Mogensen i njegovi kolege pretpostavljaju da je DTP cjepivo moglo oslabiti djetetov imunološki sustav protiv ne-ciljanih infekcija. Oni zaključuju: „Iako su zaštićeni protiv ciljnih bolesti, DTP može povećati osjetljivost na nepoveznate i nepovezane infekcija … DTP cjepivo je bilo povezano sa 5 puta većom smrtnosti nego kod necijepljene djece. Ne prospektivna studija je pokazala pozitivne učinke preživljavanja nakon cijepljenja DTP-om.”

Mogensenova studija podupire zaključke ranijih istrživanja o preživljavanju djece nakon cijepljenja. Ranija studija dr. Peter Aabyja, nakon uvođenja DTP cjepiva u ruralnim sredinama u Gvineja Bisau, ukazuje na dva puta veću smrtnost među cijepljenom djecom (istraživanje Aaby i sur. 2004.).

U 2014., Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Strateška savjetodavna skupina stručnjaka za imunizaciju (SAGE) provodi vlastiti pregled literature potencijalnih nespecifičnih učinaka (NSEs) na nekoliko cjepiva, uključujući DTP, i utvrdili su da je većina studija prijavila štetan učinak DTP cjepiva (Higgins i sur, 2014;. Strateški savjetodavna skupina stručnjaka za imunizaciju, 2014.) te ima sklonost da povećava osjetljivost na nepovezane infekcije. (izvor)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,