Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKI PLAN EU ZA UNIŠTENJE HRVATSKOG TURIZMA?! Slovenija će nastaviti provoditi ‘noćnu moru’ na granici sa Hrvatskom

VELIKI PLAN EU ZA UNIŠTENJE HRVATSKOG TURIZMA?! Slovenija će nastaviti provoditi ‘noćnu moru’ na granici sa Hrvatskom

slovenija-granicaZbog uvođenja sistemskih kontrola granica na osnovu Uredbe EU u zoni Schengen, na graničnim prijelazima u Hrvatskoj i Sloveniji stvaraju se velike gužve, a pomalo je i čudan tajming uvođenja tih sustava

Kontrole su u nekim slučajevima uistinu rigorozne, čemu svjedoči nekoliko turističkih vodiča koji su se požalili na loša iskustva kojima su svjedočili ovog tjedna.

‘Turistički vodič sam godinama i od Mostara do Dubrovnika, i nazad, smo skenirani čak osam puta! Dakle, na svakom graničnom prijelazu su prošli skeniranje, kako vodiči, tako i gosti. To su ljudi u trećoj životnoj dobi koji su došli odmoriti se ovdje i vidjeli su uistinu lijepe stvari, ali to skeniranje koje su morali proći osam puta na relaciji Dubrovnik-Mostar-Dubrovnik im neće ostati u najljepšem sjećanju. To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar,’ tvrdi jedan od njih.

Kako tvrde, jasno im je kako rigoroznije mjere moraju postojati i kako je riječ o direktivi Europske unije, no osam puta je, kažu, pretjerana brojka na spomenutoj relaciji. Napominju i kako im je jasna kontrola vanjskih granica, ali ne i Neum gdje su vodiči i njihovi gosti morali proći skeniranje četiri puta u oba smjera.

‘Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prijelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema istočnim granicama naše Županije, dakle prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na vanjskim granicama, ali je uistinu tragikomično da se Neum skenira gdje se također stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu,’ tvrde vodiči.

Kako kažu, takva situacija je na granicama bila cijele subote, a nije se popravila ni u nedjelju. Također se pribojavaju kako bi se situacija mogla dodatno pogoršati u špici sezone, kad će promet na graničnim prijelazima biti značajno pojačan.

‘Ako ništa, sad smo barem sigurno kako nam gosti nisu teroristi’, u šali na kraju poručuju vodiči koji apeliraju da se stanje popravi kako bi gostima koji dolaze u Hrvatsku njihovo putovanje, a i sama destinacija ostala u još ljepšem sjećanju.

Slovenci imaju plan za gužve na granicama s Hrvatskom. Ovo su mjere koje donose već ovaj tjedan

“Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze, kazao je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga.

Slovenija će već ovaj tjedan uvesti tehničke mjere radi smanjenja kolona na granici s Hrvatskom kako bi olakšala život lokalnih stanovnika pred blagdane kad se zbog sustavnih šengenskih kontrola opet očekuju teškoće u prometu, najavio je danas visoki dužnosnik.

Uredba Europske unije o sustavnoj kontroli šengenske granice izazvala je goleme kolone na graničnim prijelazima za uskrsne blagdane i izazvala zabrinutost za turističku sezonu te su zaredali pozivi slovenskim vlastima da ih zamijeni blažim ciljanim kontrolama.

Uvest će se tehničke mjere i infrastruktura, najavio je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga nakon sastanka s gradonačelnikom Brežica Ivanom Molanom.

Dogovoreno je da se teretni promet usmjerava na velike granične prijelaze poput Bregane/Obrežja, kako bi se lokalno stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi, rekao je Molan.

Teretni promet autocestama će usmjeravati policija i služba za autoceste DARS prema velikim prijelazima, a na manje prijelaze bit će usmjeravani putnički automobili.

Špenga je rekao da će slovenska policija već ovaj tjedan pristupiti postavljanju signalizacije za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, uključujući semafore na prijelazima, kako ne bi nastajale velike kolone i gužve.

“Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze, kazao je Špenga.

Postavit će se i sanitarni čvorovi za putnike i mobilni sanitarni uređaji, rekao je.

“Naš cilj je da izmijenjena schengenska uredba ima što manje utjecaja na život lokalnih stanovnika i na putnike koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom”, kazao je.

Mjere bi trebale biti provedene do četvrtka kad zbog dana Osvobodilne fronte (OF), koji se u Sloveniji nakon osamostaljenja slavi kao neradni državni praznik nazvan Dan otpora okupatoru, počinju “produljeni” prvosvibanjski praznici.

Tih dana mnogo Slovenaca, turista, izletnika kreće prema Hrvatskoj, kao i slovenskih građana koji u Hrvatskoj posjeduju nekretnine.

“Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati osigurati potrebne kadrovske i tehničke resurse, te potrebnu infrastrukturu na graničnim prijelazima. I to će biti svojevrstan test u njihovoj želji da što prije postanu dio Schengenskog područja”, kazao je Špenga.

Cerar: Slovenija će nastaviti sustavne kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenski premijer Miro Cerar ponovio je kako će Slovenija nastaviti sustavne kontrole na graničnim prijelazima i tek će povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja.

Na to nas obvezuju izmjene schengenske uredbe – rekao je Cerar .
No Slovenija i sama ima problem s gužvama – s jedne strane “blokira” granicu s Hrvatskom, čiji će se učinak zasigurno vidjeti ovog vikenda kad će se Slovenci uputiti prema Hrvatskoj provesti prvosvibanjske praznike, a s druge – na što su se sami požalili – njih gužvama “blokira” Austrija otkako je Beč 2015. uveo kontrolu putnika zbog migrantske krize.

Odluka hoće li kontrole produljiti za još tri mjeseca očekuje se 10. svibnja. Slovenija sada ‘vježbom’ s Hrvatskom dokazuju da su sposobni čuvati schengensku granicu te da Austrija može ukloniti kontrole.
 
(dubrovackidnevnik.rtl.hr,vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,